George Clooney, Christian Klien i Brad Pitt

 GERARD JULIEN/AFP/PROFIMEDIA
ZAGONETKA IZ MONAKA

Još uvijek nitko ne zna što se dogodilo: Misterij u kojem se netko u sekundi obogatio za 300 tisuća eura

Dijamant s bolida Christiana Kliena misteriozno je nestao nakon izlijetanja u prvom krugu
Piše: SNObjavljeno: 21. svibanj 2024. 19:00

U četvrtak, 23. svibnja, obilježit će se 20 godišnjica od Velike nagrade Monaka. Jarno Trulli, talijanski vozač, u toj je utrci Formule 1 upisao jedinu pobjedu u karijeri, ali ta je jurnjava ostala upamćena po jednom od najvećih misterija u povijesti tog sporta.

Naime, u toj je utrci sudjelovao i Austrijanac Christian Klien, koji je vozio za Jaguar, a na prednjem dijelu svog bolida imao je - dijamant. Kako je njegova momčad u to doba bila vrlo ambiciozna, naročito po marketinškom pitanju, Klien i Mark Webber, drugi vozač Jaguara, na bolidima su imali dragi kamen, a bila je to svojevrsna promocija filma "Oceanovih 12", koji je te godine izlazio, a s bolidima su se fotografirale i zvijezde filma - George Clooney, Brad Pitt i Matt Damon.

image

Christian Klien, George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon i Mark Webber

GERARD JULIEN/AFP/PROFIMEDIA

Konkretno, radilo se o dijamantima Steinmetz, od kojih je jedan vrijedio oko 300 tisuća eura. No, već u prvom krugu Klien je morao odustati od utrke. Kako se nije radilo o teškoj nesreći, bilo je jasno da nije moglo doći do oštećenja na dijamantu. Bolid je uskoro premješten u sigurnosnu zonu, koja je tada bila nedostupna timu, zbog karakteristika staze, a do njega su došli gotovo tek dva sata kasnije.

Međutim, kada su došli do bolida, dijamanta nije bilo.

- Ovdje je netko uzeo više od suvenira s utrke - rekao je tada Nav Sidhu, glasnogovornik Jaguara.

S druge strane, Klien je odustao od utrke na početku, ali i to je bilo vrlo skupo za momčad...

- To je bilo najskuplje putovanje u Monte Carlo na kojemu sam ikada bio - šalio se Austrijanac nakon utrke.

Iako su uslijedila istraživanja i istrage, nikada nisu razjašnjene okolnosti tog slučaja, a bizarnost cijelom slučaju dodaje i činjenica da nije bilo osiguranja od takve situacije, od nestanka dijamanta, zbog čega taj iznos nikada nije nadoknađen, a ova priča i dalje ostaje jedan od najvećih misterija Formule 1 u povijesti

Linker
21. svibanj 2024 19:01