GABRIEL BOUYS Afp
VN EMILIJE-ROMAGNE

Verstappen izdržao pritisak u Imoli, Norris zamalo opet šokirao: ‘Teško mi je to izgovoriti...‘

Sljedeća utrka Formule 1 vozi se već predstojeći vikend na uskim ulicama Monaka
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 19. svibanj 2024. 17:34

Sedma ovogodišnja utrka u kalendaru Formule 1, vožena na slavnoj stazi u Imoli, u najvećoj je mjeri bila uspavanka, a tek je sama završnica u kojoj je Lando Norris pritisnuo Maxa Verstappena donijela ponešto napetosti. No, u konačnici je to bila "repriza" većine utrka iz posljednje tri sezone, odnosno još jedna utrka u kojoj je Max Verstappen (26) prvi prošao ciljem. Nizozemski vozač u bolidu Red Bulla ugrabio je na Velikoj nagradi Emilia-Romagne 59. pobjedu i 104. postolje u karijeri, te napravio još jedan korak prema četvrtom uzastopnom naslovu svjetskog prvaka.

Nakon pobjede Charlesa Leclerca u Australiji i Landa Norrisa na prošloj utrci u Miamiju, porasli su apetiti Ferrariju i McLarenu. U talijanskoj i britanskoj momčadi vjerovali su da su Verstappen i Red Bull uzdrmani, a njihove su ambicije dodatno pojačane nakon problema koje je Nizozemac imao tijekom treninga u petak.

No, opet je Verstappen uhvatio pole position, sedmi put u isto toliko pokušaja ove sezone, a ni start utrke nije donio nikakve veće promjene u odnosu na kvalifikacijski poredak. Najveća se promjena zapravo dogodila i prije početka utrke kad je Oscar Piastri kažnjen spuštanjem za tri mjesta na startu jer je u kvalifikacijama ometao Kevina Magnussena, pa je umjesto s druge, krenuo s pete pozicije. Pomaklo je to u prvi red njegova momčadskog kolegu Norrisa koji, međutim, na startu nije mogao ugroziti Verstappena.

Nizozemac je iz kruga u krug povećavao vodstvo, a ništa značajnije nisu donijeli ni ulasci u boks. Verstappenova prednost je nastavila rasti, u jednom je trenutku prešla i sedam sekundi i činilo se da trostruki svjetski prvak sve ima pod kontrolom. Međutim, u posljednjih 10-15 krugova počeli su njegovi problemi s tvrdim setom guma, morao ih je više štedjeti i Norris mu se počeo strelovito približavati. Dodatan problem za Verstappena bila je činjenica da mu je prijeti kazna od pet sekundi ako još jednom izađe izvan staze, pa je u završnici morao biti iznimno oprezan. U posljednjem krugu Norris se spustio na manje od sekunde zaostatka, ali do prave borbe ipak nije došlo.

image
GABRIEL BOUYS Afp

- Na medium gumama smo bili prilično jaki, ali na tvrdima je bilo teže upravljati bolidom, pogotovo u zadnjih 10 do 15 krugova. Nije više bilo gripa i dosta sam proklizavao. Nisam si mogao priuštiti previše pogrešaka, a srećom nije ih ni bilo. S obzirom na to kako smo započeli vikend, možemo biti vrlo zadovoljni pole positionom i pobjedom - istaknuo je Verstappen.

Norris je, pak, nakon utrke plesao između sreće i razočaranja.

- Teško mi je to izgovoriti, ali da je ostao još krug ili dva, imao bih ga. Šteta što sam previše izgubio u početku, ali na mediumu je Max jednostavno bio bolji. Čudno je reći da smo razočarani drugim mjestom, ali moramo se početi navikavati da smo na razini Red Bulla i Ferrarija - rekao je 24-godišnji Britanac.

Sljedeća utrka Formule 1 vozi se već predstojeći vikend na uskim ulicama Monaka...

REZULTATI

1. Verstappen (Red Bull) 1;25:25.252

2. Norris (McLaren) +0.725

3. Leclerc (Ferrari) +7.916

4. Piastri (McLaren) +14.132, 5. Sainz (Ferrari) +22.325, 6. Hamilton (Mercedes) +35.104, 7. Russell (Mercedes) +47.154, 8. Perez (Red Bull) +54.776, 9. Stroll (Aston Martin) +1:19.556, 10. Tsunoda + 1 krug...

POREDAK U SP (7/24): 1. Verstappen 161 bod, 2. Leclerc 113, 3. Perez 107, 4. Norris 101, 5. Sainz 93, 6. Piastri 53...

Linker
19. svibanj 2024 17:39