Joško Vlašić

 ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
JOŠKO VLAŠIĆ U SPORTCASTU

‘Zasmetala me ta Dalićeva rečenica, mog Nikolu ne treba oživljavati! Sad imamo samo jednu opciju...‘

‘Da ga je Čačić zvao 2017., prilično sam siguran da bi zadržao svoje mjesto izbornika.‘
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 18. svibanj 2022. 05:54

Dva sata trajao je razgovor u studiju Hanza Medije, a s Joškom Vlašićem mogli smo pričati još barem toliko. Jedan od najsupješnijih, svakako trofejima najplodnijih sportskih djelatnika u Hrvatskoj stigao je u naš Sportcast s voljom da ispriča - sve o svemu. Ima i onoga, kako će sam reći, što nije za javnost. Ima i materijala za njegovu knjigu koja je još u procesu izrade, ali i detalja o kojima će rado koju podijeliti s nama. A ne libi se reći, kazati što misli, takav je uvijek bio. Pa se u tom pogledu sjetio Pekinga i dana pred Blankino finale Olimpijskih Igara.

- Vidite, mi smo svi sve napravili da Blanka tada osvoji zlatnu medalju. No, netko ili nešto su mi odlučili dati packu, pa će "ta mala koja nijednom te godine nije skočila preko 2.00 sada isprve skočiti 2.05. Dakle, ja sam u jednom trenutku, par dana prije finala, za jedan medij izrekao sljedeću rečenicu. Rekao sam, naime, da srebro za Blanku smatram kao psovku! I vidite, to mi se osvetilo. Blanka je završila druga, a ispred nje je bila žena za koju se nitko nije nadao da će tamo završiti. I naravno, baš je toga dana Tia Hellebaut morala isprve preskočiti tih 2.05! A prije toga je sve rušila po jednom ili dvaput - reći će Joško Vlašić, Blankin, ali i otac dvojice sinova - Nikole i Marina, kojeg je i sam nazvao, najeksplozivnijim bijelcem kojeg je ikada vidio.

Blanka je, za podsjećanje, iz druge preskočila tih 2.05, ali preko 2.07 nije mogla. Po starim pravilima bila bi olimpijska pobjednica, no jedan pokušaj više na 2.05 uzeo je zlato i odveo ga u Belgiju.

Pričali smo i o Marinu, nekadašnjem atletičaru i košarkašu, a danas priznatom kondicijskom treneru s američkom diplomom. Ali, glavna tema bio je Nikola. Igrač West Hama, polufinalista ovosezonskog izdanja Europske lige. O Dalićevoj izjavi s press-konferencije HNS-a u ponedjeljak u kojoj je kazao da Nikolu ne želi izgubiti i da bi ga kroz reprezentaciju htio vratiti u život, Joško Vlašić misli sljedeće:

image

Joško Vlašić

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

- Izbornik je izrekao brdo lijepih riječi. On zna koju kvalitetu ima Nikola. Ali, malo me zasmetala ona Dalićeva zadnja rečenica. Nikolu ne bi dotuklo to što ne bi bio pozvan u reprezentaciju! Ako ima netko bolji od njega neka ide, u reprezentaciji moraju biti najbolji. A Nikola će dokazati ili neće dokazati je li mu tamo mjesto. Nikola nije osoba koja želi da ga itko sažaljeva, niti je uopće sada u takvoj poziciji. On zna koliko vrijedi, zna svoje ambicije. Nitko njega ne treba žaliti.

Prisjetili smo se i Vlašićevog debija za reprezentaciju:

- To je bilo u Americi 2017. godine. Meni nakon toga prilazi jedan tadašnji član staffa i veli mi: Nikola je bio najbolji. Mislim da bi tadašnji izbornik (Čačić, op.a.) i zadržao svoj posao da je Nikola bio u reprezentaciji za susret s Islandom. Rakitić je tada bio ozlijeđen, ja sam se intimno nadao da će dobiti poziv. I još, Nikola se nije prodavao kroz reprezentaciju, on je već bio prodan prije nego li su stigli ti nastupi za reprezentaciju. Dakle, reprezentacija je trebala Nikolu, a ne on nju! Za razliku od nekih drugih, koji su se kroz reprezentaciju prodali, a sada ih baš i nema blizu. Ne treba Nikolu oživljavati, nije on mrtav! Njega samo treba postaviti na pravo mjesto i dati mu da igra. A ako se ispostavi da on ovoga časa nije za reprezentaciju, onda ni ne treba biti tamo. Ja znam da je motiviran, on jedva čeka doći.

Nikola je od 2010. i svoje 16. godine figurirao kao stalni član udarne postave u Hajduku. I tu postoje zanimljivosti.

- Pod trenerom Pušnikom on je bio pretreniran. Tada mu nije išlo, mjerili smo razinu hormona stresa i bio je na gornjoj granici. Igrali su tog ljeta kvalifikacije za Europu i HNL, imao je tri utakmice u tjedan dana pod 30 ili više stupnjeva. A onda bi još na treninzima nizali kilometre. I da, nije mi jasno kako tada već nije imao 'desetku' na dresu. OK, razumijem da su pod Carrillom, koji je Nikolu i prepoznao kao igrača, doveli Futacsa da puca jedanaesterce, ali dati tu desetku nekakvom poluspremnom Hugu Almeidi, pored dečka iz Splita, koji voli Hajduk i koji se već dokazao...

Zanimljive su i okolnosti njegova transfera u Everton:

- Do toga je došlo sasvim slučajno! Da se Futacs nije ozlijedio, pitanje bi li se dogodilo. Hajdukova igra bila je tada - što napucaš na Mađara, on realizira ili odlaže loptu dalje. A kad se on ozlijedio počeli su igrati s loptom po zemlji, gdje je Nikola došao do izražaja. Tada ga je Ronald Koeman vidio i odlučio dovesti.

Nastavno na Dalićevu crticu o Nikoli koji "bi na ljeto mogao donijeti pravu odluku", Joško će reći:

- Ja mislim da bi ovaj tjedan mogao biti sastanak s trenerom Moyesom. Nikola želi igrati. To je jedino što želi, jedina opcija. Ima puno upita, iz Njemačke, Italije, Francuske, Nikola je tražena roba jer svi znaju kakva je on kvaliteta. Ali, ne znaju u kakvoj je situaciji, a on je sada još bolji igrač! Prije godinu dana imali smo West Ham ili Milan - ja bi i danas odabrao West Ham, bez obzira na sve to, iako su mi mnogi rekli da bi on, da je došao u Milan, igrao najbolji nogomet u životu. I sada mislim da će napraviti velike iskorake. Mogu reći i da će, ako se nađe neki klub na njegovoj poziciji (osmice ili desetke), biti blago tom treneru kad vidi što je dobio u momčad - kaže Joško Vlašić.

Cijeli Sportcast s Joškom Vlašićem pogledajte u nastavku:

Linker
19. travanj 2024 07:07