Jana Koščak

 DAMIR KRAJAC Cropix
NIJE IMALA SREĆE

Tužan dan za najveću nadu hrvatskog sporta: Svim silama jurila prema zlatu, a onda se dogodio strašan peh

Da ironija bude veća, ista je ozljeda prije dvije godine, stala na put njezinoj starijoj sestri
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 07. kolovoz 2023. 20:15

Iako je prvi dan Europskog juniorskog prvenstva u Jeruzalemu donio puno sjajnih nastupa i rezultata hrvatskoj atletici, sve je, na žalost, palo u sjenu zbog ozljede i odustajanja naše glavne uzdanice Jane Koščak. Najveća nada hrvatskog sporta, 17-godišnja djevojka iz Varaždina, ozlijedila je stražnju ložu tijekom treće discipline sedmoboja (bacanje kugle), u trenutku kad je bila u očekivanom vodstvu, i to je bio kraj priče. Jeruzalem joj je prošle godine donio veliku radost, tu je osvojila naslov europske mlađejuniorske prvakinje, ali godinu dana kasnije joj je, eto, priuštio i ogromnu tugu.

S velikim je ambicijama i nadama Jana doputovala u Izrael, ni u jednom trenutku nije skrivala da ide po zlato, što je bilo sasvim normalno nakon svega što je napravila ove godine, nakon svjetskog mlađejuniorskog rekorda u petoboju tijekom zime i nakon najboljeg rezultata u povijesti jedne mlađe juniorke u seniorskom sedmoboju i to sa senzacionalna 6293 boda u debiju u Götzisu. Upravo je na tom mitingu zadobila neugodnu ozljedu pete koja ju je dosta mučila i posljednjih tjedana, ali na kraju ju je zaustavila stražnja loža.

image

Jana Koščak

AK SLOBODA/FACEBOOK Ak Sloboda/facebook

Da ironija bude veća, ista je ozljeda prije dvije godine, na juniorskom EP-u u Tallinnu, stala na put njezinoj starijoj sestri Klari. Srećom, Klara se u međuvremenu oporavila i bolja je nego ikada, a Jana je, eto, završila ovo prvenstvo u suzama.

A dan je počeo jako dobro. Otvorila je natjecanje sigurnom pobjedom na 100 m prepone, istrčavši 13.37 i ugrabivši velikih 1069 bodova. Očekivano nedodirljiva bila je i u skoku u vis, premda je s 1,86 ostala šest centimetara ispod osobnog rekorda. No, nakon dvije discipline mogla je biti zadovoljna jer je imala 93 boda prednosti pred Njemicom Sandrine Sprengel.

A onda je popodne došla ta nesretna kugla koju i inače Jana najmanje voli. Bacila je u prvoj seriji 11,93, u drugoj 11,80, a u trećoj se nije uspjela zadržati u krugu nakon hica, da bi se potom uz vrlo bolnu grimasu uhvatila za desnu nogu. Bilo je odmah jasno da je pod upitnikom nastavak njezina natjecanja, a uskoro je stigla i potvrda iz Jeruzalema da je odjavljena. Šteta, jer i nakon kugle je bila u vodstvu, imala je 61 bod više od Njemice. No, najvažnije je sada da se što prije oporavi i da ova ozljeda ne ostavi veći trag. A što se tiče juniorskog EP-a, ionako će imati priliku i za dvije godine jer je po dobi još uvijek mlađa juniorka.

image

Jana Koščak

JURIJ KODRUN/GETTY IMAGES FOR EUROPEAN ATHLET Jurij Kodrun/getty Images For European Athlet

U trenucima dok je trajala drama oko Jane, njezina sestra Klara (18) prošla je u polufinale na 100 m prepone s ukupno drugim rezultatom, 13.19 sekundi, što bi bio i novi hrvatski juniorski rekord da vjetar nije bio malo prejak (+2,2). Brža je u kvalifikacijama bila samo Njemica Rosina Schneider s najboljim europskim rezultatom ove sezone (13.13). I druge dvije naše predstavnice u ovoj disciplini bile su uspješne. Lucija Grd je na 19. rođendan bila četvrta u skupini s 13.47, ali je prošla dalje po vremenu s ukupno 14. rezultatom, a na 16. mjestu, posljednjem koje vodi dalje, završila je Mia Wild (17) koja je trčala 13.54. I polufinale i finale na rasporedu su u utorak (16.25 i 18.45).

Luka Ćurković (19) bio je odličan u jutarnjim kvalifikacijama skoka u dalj. Već u prvoj seriji skočio je 7,67 metara, popravio osobni rekord za 18 centimetara i sedmim mjestom izborio finale koje je na rasporedu u utorak u 16.10. Vrhunski posao ujutro je odradio i Marko Orešković (19). U svojoj je kvalifikacijskoj utrci na 400 metara s 47.07 zauzeo drugo mjesto i izborio izravan plasman u finale (srijeda, 17.52 sati). U istoj disciplini kod juniorki uspješna je bila Nicole Milić (18) koja je u svojoj skupini zauzela četvrto mjesto s 54.43. Poboljšala je osobni rekord za 14 stotinki, što joj je bilo dovoljno da po vremenu prođe u polufinale.

Nino Jambrešić (19) plasirao se u finale na 1500 metara, rezultat 3:54.78 donio mu je šesto mjesto u skupini i izravan prolazak. Finale ga čeka u srijedu u neobičnom terminu, u 8.25 ujutro po našem, odnosno 9.25 po lokalnom vremenu.

Briljirao je u ponedjeljak i Janko Kišak (17) koji je na 110 m prepone (0,99 m) istrčao 13.48 i za 28 stotinki popravio hrvatski juniorski rekord Jurice Grabušića, a za čak 71 stotinku osobni rekord. Bio je prvi u svojoj skupini, ukupno peti, i izborio polufinale koje se, kao i finale, trči u utorak (15.55 i 18.30). Janko je na nedavnom EYOF-u osvojio srebro, ali na nižim preponama i u mlađoj konkurenciji. No, sjajnu formu očito je prenio i u ovo zahtjevnije okruženje.

Bez finala u bacanju kladiva ostala je Lucija Pendić (19) zauzevši s 57,66 metara 15. mjesto među 24 sudionice kvalifikacija. Vita Penezić (16) nije uspjela proći prvi krug kvalifikacija na 100 metara. U svojoj je skupini bila šesta, a ukupno je s rezultatom 11.81, deset stotinki sporijim od osobnog rekorda, završila na 23. mjestu.

Linker
07. svibanj 2024 09:37