Roko Farkaš

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
DOBAR DAN ZA HRVATE

Juniorsko Europsko prvenstvo u atletici: Jambrešić odličan na 1500 m, Farkaš vodi u desetoboju

Veronika Šokota i Vita Barbić izborile finale bacanja koplja i danas ih od 18.27 čeka borba za medalje
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 09. kolovoz 2023. 22:19

Treći dan Europskog juniorskog prvenstva u Jeruzalemu donio je puno dobrih vijesti hrvatskoj atletici. U neobičnom terminu, u 9.25 ujutro po lokalnom, odnosno 8.25 po našem vremenu, trčalo se finale utrke na 1500 metara u kojem je Nino Jambrešić završio na visokom petom mjestu što je zasad i najbolji hrvatski plasman na ovom natjecanju.

Talentirani 19-godišnjak dobro se snašao u utrci koja je bila spora i taktička, posebno u prva dva kruga. Nakon toga je krenulo ubrzanje i naš se atletičar dugo držao na četvrtom mjestu, da bi ga tek pred kraj prestigao Talijan Manuel Zanini. Ostaje mali žal što nije krenuo ranije za brončanim Čehom Ondrejem Gajdošem jer mu se možda otvarala šansa i za medalju, ali kad uzmemo u obzir da je u Jeruzalem došao s 18. prijavljenim rezultatom i da je u finale ušao kao 12., riječ je o doista lijepom uspjehu. Pobjedu je očekivano odnio Nizozemac Niels Laros, jedna od najvećih mladih zvijezda u svijetu atletike.

Veronika bez mučenja

Marko Orešković (19) Jeruzalem napušta kao šesti junior Europe na 400 metara. U finalu se nije uspio približiti osobnom rekordu (46.76), u cilj je ušao u vremenu 47.23, ali ispunio je glavni cilj koji si je postavio prije EP-a. Za borbu za medalje trebalo je više, rezultat karijere bi morao popraviti gotovo pola sekunde, a za to ovdje nije bio spreman. Zlato je osvojio 17-godišnji Jonas Gunnleivsson Isaksen, dečko s Farskih otoka koji, dakako, trči pod danskom zastavom.

Obje naše kopljašice uspješno su okončale kvalifikacije i u četvrtak ih od 18.27 sati čeka nastup u finalu. Veronika Šokota (19), lani četvrta na juniorskom SP-u, rutinski je odradila posao u drugoj skupini. Već u prvom pokušaju je bacila 52,25 m i premda je norma za finale bila 55,00 m, odmah je bilo jasno da će joj i ovaj rezultat biti dovoljan, tako da više nije ni bacala. Dalje je u kvalifikacijama bacila samo prva favoritkinja, Srpkinja Adriana Vilagoš, aktualna europska seniorska doprvakinja (54,71). Šokota je u Izrael stigla s trećim prijavljenim rezultatom (56,82), a premda je ove godine oscilirala u formi, svakako je kandidatkinja za medalju.

Osobni rekord za pola sekunde

I dok se Veronika nije mučila u kvalifikacijama, Vita Barbić koja će za nekoliko dana napuniti tek 16 godina, strepjela je do kraja. Iako ima četvrti prijavljeni rezultat (56,04), trema i neiskustvo, kao i bol u laktu, malo su je zakočili. Krenula je sa skromnih 42,50 i 43,11, da bi u trećem pokušaju izvukla iz sebe 47,13 m. Bila je sedma u prvoj skupini i morala je čekati rasplet druge, da bi na koncu ušla u finale s ukupno 12. rezultatom. Nadajmo se da je ovime probila led i da će se u finalu opustiti, u tom slučaju i ona može do visokog plasmana.

image

Nino Jambrešić

RENATO BRANĐOLICA/HAS Renato BranĐolica/has

Odlično je u natjecanje desetobojaca krenuo Roko Farkaš. Poznato je da su prvi dan na rasporedu discipline koje mu više odgovaraju i 18-godišnji Varaždinac je to sjajno iskoristio pa na “poluvremenu” drži prvo mjesto među 29 višebojaca.
Na 100 m je bio uvjerljivo najbrži s 10.31 (vjetar +3,5 m/s), drugoplasiranog Nijemca Gräbera ostavio je čak 38 stotinki iza sebe. Vezao je na to i odličan nastup u skoku u dalj u kojem je sa 7,25 m bio peti, pa je nakon dvije discipline imao 1894 boda, odnosno 101 više od Francuza Moitie-Charnoisa. Vodstvo je zadržao i nakon bacanja kugle (6 kg) koja mu nije jaka strana. Završio je u donjoj polovici poretka, ali i tih 12,79 mu je bilo dovoljno da s 2548 bodova ostane na vrhu, imao je 11 bodova više od Švicarca Temenga.

S vrha je skliznuo nakon skoka u vis i preskočenih 1,92 m. U toj je disciplini uvjerljivo najbolji bio Nijemac Schulze kojem je 2,07 omogućilo da za dva boda prestigne našeg desetobojca (3281-3279).

U posljednjoj disciplini dana, utrci na 400 metara, Roko je istrčao 48.30, za pola sekunde popravio osobni rekord, i to ga je vratilo na prvo mjesto, 34 boda ispred Gräbera. Na polovici natjecanja ima 4174 boda, 208 više nego u svibnju u Naksosu kada je na koncu postavio hrvatski juniorski rekord (7300). Kako smo spomenuli, discipline drugog dana mu (osim prepona) manje odgovaraju tako da je realno da će pasti u poretku, ali i dalje konkurira za dobar plasman i novi hrvatski rekord.

Linker
25. travanj 2024 23:29