INA FASSBENDER Afp
KRALJICE BRZINE

Rođakinja Carle del Ponte: Najbrža Europljanka je iz Jajca, a najbrža na svijetu iz Banana Grounda...

Brže od nove olimpijske pobjednice trčala je samo žena koja je preminula sa 38 godina...
Piše: Vedran Božičević/Hrvoje Slišković, JLObjavljeno: 02. kolovoz 2021. 22:06

Da joj se kao klinki nije žurilo kući kako bi gledala crtiće, tko zna bismo li danas o njoj govorili kao o najbržoj ženi svijeta. Elaine Thompson-Herah (29) u impresivnom je stilu u subotu obranila zlato na 100 metara, istrčavši drugi rezultat svih vremena (10.61) i srušivši pritom olimpijski rekord.

Brže je u povijesti trčala samo Florence Griffith-Joyner (10.49), za mnoge i danas sporna zbog sumnji da je koristila doping, ali ako i jest, to je tajna koju je ponijela sa sobom u grob, preminuvši sa samo 38 godina. Službeno, Flo-Jo i dalje je svjetska rekorderka, još od davne 1988., ali uz olimpijski rekord, koji je istrčala iste te godine u Seulu (10.62), više ne stoji njezino ime.

Elaine Thompson-Herah ušla je u olimpijsku povijest, točnije utrčala s visoko podignutim prstom.

- Nisam vidjela vrijeme, ali podignuti prst je bio znak da sam svjesna da je pobjeda moja. Da, mogla sam biti i brža da nisam podigla ruku i počela slaviti prije cilja. Ali, to samo pokazuje da imam još toga u sebi i nadam se da ću to jednog dana i potvrditi - rekla je Jamajčanka nakon utrke života.

- Vjerujem u sebe i odlično sam se osjećala u prethodnim rundama, ali nisam očekivala da ću trčati ovako brzo. Živci su bili napeti, ali rekla sam si “možeš ti to, već si bila u ovoj poziciji, samo odradi posao”.

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

I odradila ga je. Bolje nego što je i sama očekivala.

- Vrištala sam nakon što sam prošla ciljem jer sam bila toliko sretna. Nakon svih ozljeda koje su me pratile zahvalna sam što sam se mogla vratiti na stazu i obraniti naslov. O rekordu uopće nisam razmišljala.

Elaine Thompson-Herah odrasla je u ruralnom jamajčanskom mjestašcu Banana Ground gdje ju je odgojila baka Hycenth, njezin najveći životni uzor. Baka je u subotu plesom proslavila treće olimpijsko zlato svoje miljenice, a za jamajčanski dnevnik The Gleaner prepričala je kako je njezina unuka od malih nogu znala da želi postati sprinterica.

- U djetinjstvu je obožavala gledati Merlene Ottey i uvijek je govorila “kad odrastem, želim biti poput nje”. Kad god bih je poslala u trgovinu, uvijek bi trčala - prisjetila se baka.

Elaine potvrđuje da je uvijek trčala do trgovine i natrag, ali razlozi su malo drugačiji od onih koje biste očekivali.

- Nisam htjela pisati ono što sam morala kupiti, pamtila sam što mi je baka rekla, i onda sam trčala do trgovine da ne zaboravim. A natrag sam sprintala što sam brže mogla kako bih nastavila gledati crtiće i filmove. Čim sam sjela pred televizor, nisam se više htjela ponovno pomaknuti - smije se Elaine.

S treninzima je počela u školi, ali u tom razdoblju u velikoj konkurenciji sjajnih jamajčanskih sprintera i nije bila u samom vrhu. Najbolji plasman na slavnom Jamajčanskom školskom prvenstvu, na kojem su pobjeđivali Usain Bolt, Shelly-Ann Fraser-Pryce i Yohan Blake, bilo joj je četvrto mjesto. A kao velika buntovnica jednom je čak zbog neposluha i izbačena iz školske ekipe. Ni tata Keith nikad nije podržavao njezinu atletsku karijeru, tek kad je 2015. osvojila srebro na 200 metara na Svjetskom prvenstvu u Pekingu priznao je da je bio u krivu.

Čovjek koji nikad nije sumnjao u nju je njezin dugogodišnji trener Stephen Francis koji ju je podigao prije tog svjetskog srebra, u trenucima kad joj ni na treninzima ni na natjecanjima nije išlo.

- Stephen je u meni vidio nešto što nisam ni ja sama. Rekao mi je da mogu biti bolja na treninzima i da ne ostvarujem rezultate za koje sam sposobna. Savjetovao mi je da se ne bojim ljudi, da budem manje ozbiljna i da se počnem više smijati.

I poslušala ga je. Uvelike se ogledala na uvijek vedru kolegicu Shelly-Ann Fraser-Pryce, također dvostruku olimpijsku pobjednicu na stotki, ženu koju je u subotu ostavila iza sebe. Otkad više ne treniraju zajedno, između dviju prvakinja nema prevelike ljubavi, danas prevladava suparništvo. Ali, suparništvo iz kojeg Jamajka izvlači najbolje. Uz njih dvije i brončanu Shericku Jackson, štafetno zlato im može pobjeći samo uz neku veliku pogrešku, a i postolje na 200 metara trebalo bi biti obojeno u žuto...

Najbrža Europljanka je podrijetlom iz Jajca, rođakinja Carle Del Ponte

Prva priča finala atletičarki na 100 metara je olimpijski rekord Elaine Thompson (10.61) i jamajčansko krstarenje do sve tri medalje, ali odmah njima uz bok dolazi priča o najbržoj Europljanki, ktomu i jedinoj bjelkinji u finalu, Švicarki Ajli Del Ponte. Švicarki, podrijetlom iz Bosne i Hercegovine (Jajce) koju često posjećuje i rođakinji bivši haške tužiteljice Carle Del Ponte.

Majka Senada Del Ponte (rođena Polažanin, 55 godine) je krajem 1992. godine prognana iz Jajca u kojem je radila kao liječnica i završila u Švicarskoj u kojoj je s vremenom otvorila privatnu ordinaciju. Udala se za Claudia Del Pontea s kojim je dobila dvoje djece. Ajlu i hokejaša Karima.

„Carla dolazi jednom ili dvaput godišnje u Jajce. Moj suprug i ona su rođaci u četvrtom koljenu”, citirao je Avaz Senadu Del Ponte prije tri godine.

Dvadesetpetogodišnja atletičarka rođena u Locarnu rezultatski je eksplodirala ove godine. Kaže, bila je spremna i za OI u prošlogodišnjem terminu, a kada je saznala za odgodu samo je poručila: „Onda ću sljedeće biti još brža”. I bila je. Odnosno puno brža.

Prvo je u ožujku postala europska dvoranska prvakinja na 60 metara, a zatim je ovog vikenda prvo postavila novi švicarski rekord (10.91), a zatim i zauzela peto mjesto u velikom finalu na 100 metara. Nadogradila je svoje rezultate na 2020. godinu u kojoj je prema rezultatima bila najbrža Europljanka (11.08), ali to je ipak bila godina koju su obilježile karantene i manjak natjecanja (niti jedno veliko). Zbog toga je tek ova 2021. dala pravu ocjenu koliko je Ajla Del Ponte brza. Jako je brza.

Osim što je jako brza atletičarka, Ajla je vrlo svestrana osoba. U slobodno vrijeme svira klavir, veliki je ljubitelj ratova zvijezda i SF-a, piše poeziju. Brzo klizanje je bio prvi sport kojim se počela baviti. Tečno govori talijanski, francuski, engleski i njemački jezik, ali i švicarskim novinarima će kazati da svojim materinjim jezikom smatra bosanski. I otac Claudio Del Ponte priča bosanski.

S obzirom na to da je Švicarska imala još jednu finalisticu (Mujinga Kambundji je zauzela šesto mjesto, a na SP-u u Dohi je osvojila broncu na 200 m) s pravom se nadaju i olimpijskom medalji. Na posljednjem SP-u bile su četvrte. I usput su još jedan pokazatelj švicarske kao multikulti zajednice koju imigranti obogaćuju. Kambundji vuče podrijetlo iz Konga, roditelji Sarah Atcho su iz Maroka i Obale Bjelokosti, a otac Salome Kore je iz Benina. Naravno, to je još i Ajla Del Ponte. Najbrža Europljanka, podrijetlom iz Jajca.

image
JEWEL SAMAD Afp

Linker
03. srpanj 2024 09:04