Sydney McLaughlin-Levrone

 PATRICK SMITH Getty Images Via Afp
SYDNEY McLAUGHLIN-LEVRONE

Nokautirala je ‘Joea Fraziera‘ i kreirala novi čudesan pothvat: ‘Uzbudljivo je nadmašivati povijesne dosege‘

Najveća atletska senzacija današnjice peti je put popravila svjetski rekord na 400 m prepone
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 03. srpanj 2024. 00:56

Rijetko se pojavljuje na natjecanjima, ali kad se pojavi, onda to redovito napravi uz prasak. Sydney McLaughlin-Levrone (24), najveća atletska senzacija današnjice, na američkim je olimpijskim kvalifikacijama u Eugeneu još jednom srušila svjetski rekord na 400 m prepone, već peti put u karijeri! U finalnoj utrci u cilj je uletjela u vremenu 50.65, tri stotinke brže u odnosu na prijašnji rekord, postavljen na istoj stazi tijekom Svjetskog prvenstva 2022.

Iako je nedjeljna utrka bila jedna od najbržih svih vremena, s čak četiri atletičarke ispod 53 sekunde, McLaughlin-Levrone ipak je uspjela pobijediti s gotovo dvije sekunde razlike. Drugoplasirana Anna Cockrell istrčala je 52.64, trećeplasirana Jasmine Jones 52.77, a četvrtoplasirana Shamier Little, koja je ostala bez olimpijske ulaznice, 52.98.

Eugene joj posebno odgovara

Atletičarka iz New Jerseyja prvi je svjetski rekord postavila na američkim olimpijskim “trialsima” 2021. s rezultatom 51.90, a nadmašila ga je nekoliko tjedana kasnije na Igrama u Tokiju kada je za zlato trčala 51.46. Godinu dana kasnije ponovila je sličan scenarij - najprije je na američkim kvalifikacijama trčala 51.41, da bi sljedeći mjesec na SP-u u Eugeneu, u jednoj od najfascinantnijih atletskih utrka svih vremena, postala prva žena u povijesti koja se spustila ispod 51 sekunde (50.68). Sada je na novim “trialsima”, opet u Eugeneu, bila još tri stotinke brža, a ostaje za vidjeti hoće li na Olimpijskim igrama u Parizu ponovno pomaknuti granicu. Ono što je zanimljivo, četiri od pet svjetskih rekorda postavila je na Hayward Fieldu u Eugeneu.

- Suprug me da ranije pitao “što misliš da možeš napraviti”, odgovorila sam mu da ne znam. Kad sam prošla ciljem, prva reakcija mi je bila “o, čovječe”. Šok, samo šok. Kad sam vidjela semafor, pomislila sam, ma nema šanse. Doista nisam očekivala takav rezultat - priznala je Sydney.

Kad je na SP-u u Dohi 2019. izgubila od sunarodnjakinje Dalilah Muhammad, odlučila je napraviti zaokret u karijeri i prijeći kod slavnog trenera Bobbyja Kerseeja. On je uveo brojne promjene, prije svega joj je smanjio broj koraka između prepona, i sve je to rezultiralo eksplozijom i nizom rekorda kojima se ne nazire kraj.

- Uz njega sam narasla i kao sportašica i kao osoba. Bobby stavlja pred mene izazove i gura me na načine za koje nisam mislila da su mogući. Rekao mi je uoči ove utrke da se ne bojim i da vjerujem svojoj kondiciji, a kako redovito koristi boksačke analogije, dodao je da su prepone Joe Frazier, a ja sam Muhammad Ali.

Povratak prvoj ljubavi

Nokautirala je “Fraziera” i još jednom ispisala povijest.

- Postoji nešto stvarno uzbudljivo u tim pokušajima nadmašivanja povijesnih dosega.

Iako se prošle godine potpuno odmaknula od prepona i prebacila se na čistih 400 m, odlučila se ipak vratiti prvoj ljubavi i disciplini u kojoj se osjeća najugodnije. Nema sumnje da u Pariz odlazi kao izrazita favoritkinja iako je atletski svijet priželjkivao njezin veliki okršaj protiv Femke Bol. Doći će, naravno, do tog okršaja, ali nakon ovoga što je Sydney pokazala u Eugeneu, pitanje je može li Nizozemka biti konkurentna. Lani je, u izostanku Amerikanke, dohvatila svjetski tron i spustila se na fantastičnih 51.45, ali to je još uvijek gotovo sekundu iza McLaughlin-Levrone. Nije isključeno da i Femke ima u sebi još rezerve, ali trenutno Sydney izgleda nedodirljivo.

Štoviše, već su krenule i rasprave može li se spustiti i ispod 50 sekundi.

- Moglo bi se to dogoditi. Možda će joj trebati još nekoliko utrka, ali to je to - uvjeren je atletski velikan Edwin Moses, nekadašnji vladar ove discipline.

Za kraj ćemo dodati još samo jedan podatak koji dočarava koliko je nestvarno ovo što radi Sydney McLaughlin-Levrone. Olimpijska norma za 400 metara, čistih, bez prepona, iznosi 50.95 sekundi. Amerikanka ju je, dakle, u stanju ispuniti s deset prepona na putu...

NAPREDAK SVJETSKOG REKORDA NA 400 m PREPONE

52.94 Marina Stepanova (Rus) Taškent 1986.

52.74 Sally Gunnell (VB) Stuttgart 1993.

52.61 Kim Batten (SAD) Göteborg 1995.

52.34 Julija Pečonkina (Rus) Tula 2003.

52.20 Dalilah Muhammad (SAD) Des Moines 2019.

52.16 Dalilah Muhammad (SAD) Doha 2019.

51.90 Sydney McLaughlin (SAD) Eugene 2021.

51.46 Sydney McLaughlin (SAD) Tokio 2021.

51.41 Sydney McLaughlin (SAD) Eugene 2022.

50.68 Sydney McLaughlin (SAD) Eugene 2022.

50.65 Sydney McLaughlin (SAD) Eugene 2024.

Linker
03. srpanj 2024 00:56