Sandra Elkasević

 ANDREAS SOLARO Afp
HRVATSKA IMA ZLATO

Kraljica diska se vratila! Čudesna Sandra sedmi put zaredom pokorila Europu

U finalu je nastupila i Marija Tolj, koja je na kraju zauzela osmo mjesto
Piše: Vedran Božičević iz RimaObjavljeno: 08. lipanj 2024. 23:02

Barcelona, Helsinki, Zürich, Amsterdam, Berlin, München... Rim! Sedam gradova, sedam europskih prvenstava, sedam zlatnih medalja najbolje hrvatske atletičarke Sandre Elkasević! Nezaustavljiva, čudesna sportašica u subotu je još jednom obranila titulu najbolje na kontinentu, na slavnom rimskom Olimpicu bacila je disk 67,04 metra i sedmi put zaredom zasjela na europsko prijestolje, pobijedivši ispred Nizozemke Jorinde van Klinken (65,99).

image
ANDREAS SOLARO Afp

Uz Sandrino smo ime navikli vezati medalje zlatnog sjaja, ovo joj je već 11. u karijeri na najvećim natjecanjima, a u europskim je okvirima dosad isključivo i osvajala najsjajnija odličja. Štoviše, u dugoj povijesti europskih prvenstava koja su se počela održavati davne 1934. godine, nitko nije osvojio ni pet naslova u istoj disciplini. Sandra ih je osvojila sedam, sedam zaredom, te tako još malo "podebljala" rekord i učinila ga još teže dohvatljivim. Prvih šest zlata osvojila je s prezimenom Perković na dresu, a sada i prvo pod prezimenom Elkasević koje je uzela nakon udaje za dugogodišnjeg trenera i partnera Edisa koji je od 2013. važan kotačić u svim njezinim uspjesima.

Puno toga u proteklih 12 mjeseci Sandri nije išlo onako kako je zamislila. Borila se lani s dvije ozbiljne ozljede, ostala bez medalje na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, a ni rezultati na početku ove sezone nisu bili na onoj razini koju je priželjkivala. No, u subotu je u Vječnom gradu još jednom potvrdila kakva je fantastična sportašica!

Medalja na velikim natjecanjima u tako zahtjevnom, konkurentnom i raširenom sportu poput atletike, uvijek je ogroman doseg, a posebno kad se radi o zlatu. I nakon gotovo desetljeća i pol, Sandra je u samom vrhu tog sporta, a to je podatak koji je uistinu fascinantan. Još 2010. je osvojila prvu europsku titulu, bila joj je to i prva seniorska medalja u karijeri, a 14 godina kasnije i dalje je tu, i dalje skuplja odličja, ovo joj je već 14. s najvećih natjecanja. I to s 34 godine na leđima, s brojnim ozljedama iza sebe, pored znatno mlađih konkurentica koje žele svoj dio kolača.

image
ANDREAS SOLARO Afp

Uz sedam europskih kruna, hrvatska sportska junakinja ima, naravno, i dva olimpijska zlata, dva naslova svjetske prvakinje, te još dva srebra i jednu broncu, ima i šest ukupnih trijumfa u Dijamantnoj ligi! Kakva kolekcija, kakva čudesna priča. Samo najveći sportaši mogu trajati toliko dugo, a Sandra ne posustaje i nemojte se iznenaditi ako je i sljedećih godina budete gledali na postoljima.

Sandra je finale u Rimu otvorila kao u najljepšim snovima, bacivši 67,04 m i popravivši najbolji rezultat sezone za više od pola metra. Odmah je time stavila i ruku na zlato, a pokazalo se da to više do kraja večeri nitko nije mogao pratiti. Mirno je krstarila natjecanjem sve do kraja i došla do uvjerljivog trijumfa. U drugoj je seriji pogodila mrežu, a u trećoj bacila 65,40, u četvrtoj 66,34, pa potom upisala još jedan neispravan hitac i završila priču sa 62,65.

Imali smo u finalu još jednu predstavnicu, 24-godišnju Mariju Tolj. Prije dvije godine u Münchenu bila je šesta, a ovaj put je završila na devetom mjestu s hicem od 61,42 m.

Linker
08. lipanj 2024 23:17