Nadia Battocletti

 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
PROCVAT NA APENINIMA

Kako je ‘tokijski efekt‘ stvorio od Italije pravu velesilu: Proživljavaju naljepše dane u povijesti

Nakon velike krize Talijani su na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojili pet zlata i nastavili graditi na tome
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 09. lipanj 2024. 15:23

Prvi dan Europskog atletskog prvenstva u Rimu otvoren je točno onako kako su domaćini priželjkivali, a imao je i isti takav završetak. U prvoj finalnoj disciplini 26. kontinentalne smotre, u hodanju na 20 kilometara, Italija je došla do zlata i srebra zahvaljujući Antonelli Palmisano i Valentini Trapletti. Na kraju dana europska prvakinja na 5000 metara postala je Nadia Battocletti, a nešto prije toga “azzurri” su osvojili i srebro u mješovitoj štafeti 4x400 metara.

Najljepši dani ikad

Svi ovi koje smo spomenuli samo su komadić onoga što trenutno nudi talijanska atletika koja proživljava svoje najljepše dane u povijesti. Ljubitelji kraljice sportova sjetit će se ludnice koju su proizveli Talijani na Olimpijskim igrama u Tokiju, osvojivši senzacionalnih pet zlata. Nekadašnji skakač u dalj Marcell Jacobs šokirao je svijet pobjedom na 100 metara, a jednako tako i nekoliko dana kasnije kada je predvodio i talijansku štafetu do zlata.

U nezaboravnom finalu skoka u vis Gianmarco Tamberi je podijelio prvo mjesto s Mutazom Essom Barshimom, a talijanska je himna zasvirala i u čast dvoje hodača, spomenute Palmisano i Massima Stana. Mnogi su mislili da ne može biti bolje od toga, ali Talijani su u posljednje tri godine napravili novi ogroman iskorak i s velikim ćemo zanimanjem pratiti s kolikim će brojem medalja okončati ovo prvenstvo.

Dio njihovih aduta smo već naveli, ali tu je i sprinterica Zaynab Dosso, jedna od glavnih favoritkinja u skoku u dalj je Larissa Iapichino, kći velike Fione May, vodeći na europskoj ljestvici na 800 metara je Catalin Tecuceanu, naslov na 10.000 m brani Yeman Crippa, sjajan je i preponaš Lorenzo Simonelli, tu su i štafete, a ne sumnjamo da će iskočiti i netko iz drugog plana.

image

Leonardo Fabbri

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

U čemu leži tajna takve eksplozije talijanske atletike? Na Apeninskom poluotoku to nazivaju “tokijskim efektom”, odnosno hvale se kako je nakon fantastičnih uspjeha na posljednjih Olimpijskim igrama broj registriranih atletičara u Italiji u stalnom porastu. Službene brojke Talijanskog atletskog saveza (FIDAL) kažu da su u 2020. godini imali 189.701 registriranog atletičara, a u 2023. je njihov broj skočio na 244.405. Od toga je 49 posto mlađih od 18 godina.

Povećanje broja atletičara prati i sve značajnije i ciljano ulaganje Saveza. Od siječnja 2021. povećana su sredstva za tehnički sektor s nešto manje od 5 milijuna na sadašnjih 8 milijuna eura, a nagrađuju se i sportski uspjesi te radi na stalnom usavršavanju sportaša i trenera.

- Rezultat toga je nikad jača reprezentacija - ponosno ističe predsjednik FIDAL-a Stefano Mei.

Pariška misija

Koliko su Talijani posljednjih godina otišli prema gore, dočarat će podatak da na Svjetskom prvenstvu 2015. i Olimpijskim igrama godinu kasnije nisu imali nijednu medalju, da bi pet godina kasnije u Tokiju došli do pet zlata, a danas imaju još jaču i širu reprezentaciju. I nije im cilj biti na vrhu ljestvice odličja samo na ovom EP-u, već planiraju ostaviti duboki trag i na Igrama u Parizu. Svjesni su da im neće biti lako ponoviti tokijskih pet zlata, ali nadaju se da bi ukupni broj medalja mogao biti i veći.
Rast talijanske atletike nije samo rezultat povećanih ulaganja u struku i sportaše, već i pametnog korištenja tehnologije.

Riccardo Vantini, trener u klubu CSS Leonardo da Vinci iz Bolzana, ističe da su mnogi talijanski uspjesi posljednjih godina “djeca” znanosti, primjerice, staza dizajniranih za poboljšanje izvedba sportaša. Otkrili su Talijani odavno i moć društvenih mreža čije prednosti maksimalno koriste za napredak i popularizaciju atletike. One mlađim sportašima omogućavaju da vide što rade njihovi uzori, kako treniraju, kako žive, što mogu “kopirati” od njih. I treneri su također povezani preko različitih digitalnih platformi što im omogućava da lakše razmjenjuju iskustva i znanja.

Italija danas ima Tamberija, Jacobsa, Fabbrija, Furlanija, Palmisano, Iapichino... Ali, Italija je prije dvije godine osvojila 11 medalja na EP-u za mlađe juniore (U-18), a lani sedam odličja na juniorskom EP-u (U-20), što samo pokazuje da su već u pripremi i nasljednici današnjih zvijezda te da bi Azzurri i u nadolazećim godinama mogli biti velika priča.

Linker
01. srpanj 2024 07:54