Ali Gradischer/getty Images/profimedia
LUDA UTRKA U KINGSTONU

Bombastičan odgovor Amerikancima: Jamajčani opet imaju adute za sprinterski okršaj

Mladi Kishane Thompson fantastičnim rezultatom na 100 metara bacio rukavicu u lice svjetskom prvaku
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 30. lipanj 2024. 20:15

Kakav bombastičan odgovor američkim sprinterima s jamajčanskih olimpijskih kvalifikacija u Kingstonu! U finalu utrke na 100 metara slavio je 22-godišnji Kishane Thompson s fantastičnih 9.77, što je najbolji rezultat u svijetu u posljednje dvije sezone. Samo pet stotinki sporiji od njega bio je Oblique Seville, dok je treću ulaznicu za Olimpijske igre dohvatio Ackeem Blake koji je trčao 9.92.

Nakon povlačenja najbržeg čovjeka svih vremena Usaina Bolta, jamajčanski je sprint prolazio kroz krizu. Četiri posljednja svjetska prvaka bili su Amerikanci, dok je olimpijsko zlato u Tokiju ugrabio Talijan Marcell Jacobs. No, čini se da Jamajčani ponovno imaju vrlo ozbiljne kandidate za postolje, atletičare koji su u stanju produljiti američku olimpijsku agoniju.

Doziranje nastupa

Naime, Amerikanci već 20 godina čekaju olimpijsko zlato na stotki i bili su uvjereni da im ove godine ne može pobjeći. Ponajprije zahvaljujući aktualnom svjetskom prvaku Noahu Lylesu koji je prije nekoliko dana slavio na američkim “trialsima” s 9.83, a uz njega su put u Pariz osigurali i Kenny Bednarek s 9.87 i Fred Kerley s 9.88. No, nakon jamajčanskih kvalifikacija Lyles i društvo sigurno više ne mogu biti bezbrižni.

Kishane Thompson je relativno novo ime u vrhu svjetskog sprinta. Tek prošle godine je prvi put trčao ispod deset sekundi, ali njegov trener Stephen Francis je odlučio maksimalno dozirati njegove nastupe.

image

Kishane Thompson

SCREENSHOT

Zabrinut za njegovo fizičko stanje nije mu dozvolio da trči više od jedne utrke po natjecanju, pa ga tako nije bilo ni na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, ali je bljesnuo na samom kraju sezone kada je u Xiamenu trčao 9.85, pa u Eugeneu 9.87. Ove sezone ga je Francis ponovno čuvao sve do “trialsa” na kojima je Thompson trčao 9.82, pa 9.84 i konačno 9.77 čime je došao na četvrto mjesto jamajčanske ljestvice, iza Bolta, Yohana Blakea i Asafe Powella.

- Trener mi je rekao da trčim samo prvih 60 metara, ništa više, te da se nakon toga ugasim. Da sam bio drugi ili treći, opet bih ušao u reprezentaciju. Nije mi bio cilj ništa dokazati, samo trčati 60 ili 70 metara i vidjeti gdje sam - izjavio je Thompson čiji je trener kroz karijeru vodio velikane poput Asafe Powella, peterostruke olimpijske pobjednice Elaine Thompson-Herah ili aktualne svjetske prvakinje na 200 m Shericke Jackson.

Upravo je Jackson blistala u finalu ženske stotke pobijedivši nakon slabog starta u vremenu 10.84. S njom će u Pariz i mlađahna Tia Clayton (10.90), te velika Shelly-Ann Fraser-Pryce (10.94), peterostruka svjetska i dvostruka olimpijska prvakinja na 100 metara.

Povijest ispisana u Eugeneu

- Trener i ja smo sjeli i razgovarali o tome kako želimo pristupiti sezoni, i mislim da smo donijeli prilično dobru odluku da trčim samo jednu stotku prije nacionalnih kvalifikacija - rekla je Jackson koju, dakako, čeka lov na OI i u njezinoj najjačoj disciplini, 200 metara.

Dodajmo ovome da je na američkim “trialsima” u Eugeneu ispisana povijest jer su se prvi put u jednoj utrci na 110 m prepone čak trojica atletičara spustila ispod 13 sekundi. Očekivano je pobijedio svjetski prvak Grant Holloway s 12.86, ispred Freddieja Crittendena (12.93) i Daniela Robertsa (12.96).

Linker
30. lipanj 2024 20:19