Filip Mihaljević

 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
HAT-TRICK HRVATSKIH FINALA

Filip Mihaljević osigurao finale Europskog prvenstva u Rimu: ‘Mislim da imam dosta prostora za napredak‘

‘Ja sam među ovima što su trebali proći, pa su se malo štedjeli, ali prošlo je bezbolno‘, kaže Filip
Piše: Vedran Božičević iz RimaObjavljeno: 07. lipanj 2024. 21:40

Filip Mihaljević zaokružio je u petak navečer hat-trick hrvatskih finala prvog dana atletskog EP-u u Rimu. Branitelj naslova bacio je kuglu 20,69 metara i bez previše stresa, s trećeg mjesta prošao kvalifikacije. Subota će tako biti velika večer za hrvatsku atletiku jer će od 21.02 u borbu za postolje krenuti Filip, a 35 minuta kasnije i Sandra Elkasević i Marija Tolj u bacanju diska.

Norma za ulazak u finale kugle bila je 20,70 m, a prebacio ju je samo prvi favorit, Talijan Leonardo Fabbri (21,10). Filip je za zagrijavanje bacio 20,05, a nakon što je u drugom pokušaju upisao 20,69, nije više bilo potrebe za nastavak jer je bilo jasno da je u finalu.

- Kvalifikacije su malo pod ručnom, svima je jedini cilj “preživi i prođi”. Ovi koji su spremni žele se sačuvati za finale, ovi koji nisu su u problemu, nekima je to i prvo veliko natjecanje - objasnio je Filip.

Jasno je u kojoj je on kategoriji...

- Ja sam među ovima što su trebali proći, pa su se malo štedjeli. Sve u svemu, prošlo je bezbolno.

Do subote navečer ostaje mu odmor i oporavak, a onda kreće velika bitka.

- Fabbri je izraziti favorit, ali ostale pozicije su otvorene. Čeh Stanek, Norvežanin Thomsen, Britanac Lincoln... Talijan Weir ima problema sa zglobom, prošao je u finale u zadnjem hicu. To bi trebao biti uži krug kandidata za medalje.

Naravno da i sebe vidi u tom krugu.

- To je cilj, ali vidjet ćemo kako će biti. Pitanje je koliko tko ima prostora za napredak od danas do sutra. Mislim da ja imam dosta - zaključio je Mihaljević koji je u Rim došao kao treći na europskoj ljestvici (21,71), iza Fabbrija (22,95) i Weira (21,93).

Dodajmo da Martin Marković nije uspio proći kvalifikacije bacanja diska, s hicem od 61,46 zauzeo je 15. mjesto.

- Valjda će se jednom otvoriti i meni, znam da to imam u sebi, znam da mogu više, znam da mogu biti u finalu, ali očito trebam biti strpljiv - tužno je rekao Marković.

U večernjem finalu naslov je osvojio Slovenac Kristjan Čeh (68,08) ispred Austrijanca Lukasa Weisshaidingera (67,70) i svjetskog rekordera Mykolasa Alekne (67,48). (vb)

Linker
07. lipanj 2024 22:47