RONALD GORSIC Cropix
KREĆE ATLETSKI SHOW

‘Sandra i Mihaljević su najjači aduti, dok i senzacionalni Pravdica ima pravo računati na medalju‘

U Rimu se od danas do srijede održava 26. EP na kojem će Hrvatska imati 17 predstavnika
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 07. lipanj 2024. 11:07

Pedeset godina kasnije, isto mjesto radnje, isto natjecanje. Rim je od ovog petka, pa do srijede domaćin 26. Europskog prvenstva u atletici, ponovno na Olimpijskom stadionu na kojem je i prije pola stoljeća ugostio kontinentalnu kremu. Te 1974. godine briljirali su Pietro Mennea i Irena Szewinska, ali za nas najvažnije, briljirao je i velikan hrvatske atletike, nedavno preminuli Luciano Sušanj koji je u spektakularnoj utrci osvojio zlato na 800 metara. Sve do prošlog EP-a u Münchenu i naslova Filipa Mihaljevića u bacanju kugle bilo je to i jedino zlato koje je osvojio neki naš muški atletičar.

Hoće li i 50 godina nakon Sušnja rimski Olimpico opet biti sretan za hrvatsku atletiku? Nastup na europskoj smotri, što putem normi, što putem renkinga, izborilo je 17 naših predstavnika, a o njihovim mogućnostima i izgledima razgovarali smo s izbornikom reprezentacije Mladenom Katalinićem.

- Kao papiga ponavljam da je u atletici već i samo finale velika stvar i neću odustati od te teze - kaže u uvodu Katalinić, pa se osvrće na naše najjače adute.

image

Mladen Katalinić

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Tri medalje u Münchenu

Sandra Elkasević pokušat će osvojiti sedmu uzastopnu krunu u bacanju diska, dok će Filip Mihaljević nakon minhenskog zlata loviti još jednu medalju u bacanju kugle.

- Objektivno, i na ovom natjecanju najviše možemo očekivati od njih dvoje. Osim što su branitelji naslova, oboje su u prilično dobroj formi i treći su na europskim ljestvicama. Pritom je Sandra svakako konstantnija od dviju djevojaka koje su trenutno ispred nje, Njemice Steinacker i Portugalke Rodrigues. Filip je, pak, u situaciji da će jako teško obraniti zlato jer je Talijan Fabbri došao blizu 23 metra i još baca na domaćem terenu, ali kad bi osvojio bilo koju medalju, to bi bilo fantastično.

U Münchenu smo prije dvije godine imali još jednu osvajačicu medalje, Mateu Parlov Koštro, koja je bila druga u maratonu. Budući da smo u olimpijskoj godini, na EP-u ovaj put nema maratona, već je u programu polumaraton.

- To nije njezina najjača disciplina, na listi prijava je oko sredine, međutim, Matea je sjajan borac. U posljednje sam vrijeme gledao dio njezinih treninga i mogu reći da ulazi u jako dobru formu i možemo se nadati dobrim vijestima. Ne medalji, ali visokom plasmanu da.

U Filipu Pravdici dobili smo još jednog atletičara koji je u krugu kandidata za odličje, njegovih 8,35 m drži ga na trećem mjestu europske ljestvice u skoku u dalj.

- Filip je najveća senzacija hrvatske atletike ove godine, taj skok od 8,35 je bio fenomenalan, a kako se radi o tehnički vrlo stabilnom skakaču, mislim da od njega možemo očekivati dobre vijesti. Treba imati u vidu da je taj skok bio prilično veliki emotivni stres i šok, tako da ga ne treba opterećivati medaljom jer možda bude potrebno neko vrijeme da se stabilizira na tim daljinama, pa onda napadne. Ali, on neupitno ima sva prava računati na medalju i visoki plasman. U skoku u dalju imamo i Marka Čeku koji je u Münchenu bio u finalu. On je čovjek koji može skakati preko 8 metara, više je puta to napravio, i silno bi nas razveselio kad bi i u Rimu ušao u finale.

image

Filip Mihaljević

RONALD GORSIC Cropix

Jana Košćak je najmlađa

Jana Koščak (18) najmlađa je hrvatska predstavnica u Rimu. Varaždinskoj sedmobojki ovo će biti prvo veliko seniorsko natjecanje na otvorenom, kao i njezinom klupskom kolegi, također junioru Roku Farkašu koji će se okušati na 200 m.

- Jana je najveća nada hrvatske atletike. Na lanjskom juniorskom EP-u i ovogodišnjem dvoranskom SP-u imala je peh s ozljedama, ali nadamo se da je to sada iza nje i da će imati vrlo dobar nastup. U seniorskoj konkurenciji nema nikakvog imperativa, ali dobar rezultat bi joj na neki način bio karta za Olimpijske igre. Roko je također mlad natjecatelj i ovo će mu prvenstvo dobro doći za skupljanje iskustva.

Vratimo se još malo na žensko bacanje diska u kojem ćemo, uz Sandru, imati još dvije predstavnice, Mariju Tolj i Luciju Leko.

- Marija je već bila u finalima velikih natjecanja, i EP-a i SP-a, tako da se nadamo da će i ovdje to ponoviti. Imala je nekih poteškoća, ali ima puno utakmica u nogama i može do finala. Lucija će u petak ujutro najprije nastupiti u kvalifikacijama kugle, tu će osjetiti teren, pa možda nakon toga bude sigurnija u disku koji joj je osnovna disciplina. Teško će do finala, ali može biti dobra.

U muškom disku Martin Marković postaje konstanta na velikim natjecanjima, dok će u kladivu debitirati Matija Gregurić.

- Martin je prije deset godina bio svjetski juniorski prvak, a sada se nadamo da može izboriti i prvo veliko seniorsko finale. Bit će fantastično ako mu to uspije. Gregurić ima natjecateljskog iskustva, iako mu je ovo debi na EP-u, i mogao bi pokušati napasti finale.

Dvije u ženskom koplju

Bacačke discipline zaokružit ćemo ženskim kopljem u kojem ćemo imati dvije predstavnice, nekadašnju olimpijsku pobjednicu Saru Kolak i debitanticu na Luciju Cvitanović.

- Sara rezultatski nije na razini na kojoj je bila kad je osvojila olimpijsko zlato, ali vjerujem da je kandidatkinja za finale, a nadam se da nas može razveseliti i eventualno napraviti i nešto više. Lucija nije toliko mlada atletičarka, ali vjeurjem da će joj ovaj plasman na EP biti poticaj da napravi još neki iskorak.

Na 800 metara ćemo imati predstavnike i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Marino Bloudek je zaredao s nastupima na velikim natjecanjima, dok je Nini Vuković prvi plasman na EP nagrada za veliki iskorak i spuštanje osobnog rekorda na 2:01.72.

- Bloudek je trkač koji iza sebe ima europsku juniorsku titulu, a sad polako ulazi i na seniorska natjecanja. Trebat će mu vremena, ali dobro je da je tu i prolazak prvog kruga bi bio sjajan. Nije to nemoguće jer Marino uvijek trči dosta agresivno, meni osobno jako imponira njegov način trčanja, u svakoj utrci pruži maksimum. Nina će, kao i Bloudek, sigurno dati sve od sebe i prolazak prvog kruga bi bio odličan.

Maratonka Bojana Bjeljac u Rimu će nastupiti na 10.000 metara.

- Ona je dugo bila ozlijeđena, šest mjeseci se oporavljala i sad je napokon zdrava. Ovo je za nju kontrolno natjecanje za olimpijski maraton u Parizu.

Ivan Horvat, naš dvostruki olimpijac i nekadašnji svjetski juniorski doprvak u skoku s motkom, pomalo je iznenađujuće upao na EP.

- Horvat je još uvijek mlad, ali u ovoj ekipi je veteran. Veselimo se što je tu i što je izborio nastup, vjerujem da će pokušati uhvatiti i finale iako to neće biti lagan zadatak.

Linker
23. lipanj 2024 14:48