Sandra Elkasević

 ANDREAS SOLARO Afp
SUBOTA NA RIMSKOM OLIMPICU

Dvije Hrvatice danas u velikom finalu, Sandra spušta loptu na zemlju: ‘Uzbuđena sam, ali ne nabijam si pritisak‘

‘Molim vas napišite da šaljem veliki pozdrav NK Medulinu, kikaćima koji tamo treniraju‘, kaže Sandra
Piše: Vedran Božičević iz RimaObjavljeno: 08. lipanj 2024. 12:04

Trajao joj je radni dan, ili barem natjecateljski dio radnog dana, malo duže nego što je to očekivala, ali u konačnici je sve bilo bezbolno, Sandra Elkasević obavila je ono po što je malo iza podneva došla na Olimpico. Najbolja hrvatska atletičarka plasirala se u još jedno veliko finale i u subotu ćemo je od 21.37 gledati u borbi za medalje na 26. Europskom prvenstvu koje je u petak počelo u Rimu. I u borbi za sedmu uzastopnu kontinentalnu krunu! A sjajna je stvar da u toj priči neće biti jedina hrvatska predstavnica jer finale je drugi put u karijeri izborila i Marija Tolj.

Norma za finalno nadmetanja u bacanju diska iznosila je 62,50 metara, što je za Sandru, čak i u sezoni u kojoj joj možda ne ide sve kako je priželjkivala, ipak rutina. Istina, nismo navikli uz njezino ime vidjeti rezultat 56,11 koliko je stajalo nakon prve serije, ali malo se spetljala u tom pokušaju...

- Napišite da su krivo izmjerili taj hitac - uz smijeh je kasnije u mix zoni komentirala dobro raspoložena Sandra.

Velika vrućina

Naravno, nikakve drame nije bilo, u drugoj je seriji lansirala disk na 65,62 m i kao prvoplasirana prošla u finale. Osim nje, preko norme su bacile i Nizozemka Jorinde van Klinken kojoj je 65,12 i najbolji rezultat sezone, te Portugalka Liliana Ca (64,72) i Njemica Marike Steinacker (63,30).

- Imala sam jako dobro zagrijavanje, i vani i na stadionu, i vidjela sam da mogu baciti jako daleko. Nisam kalkulirala u tom prvom hicu, nego ga uopće nisam izvrtjela nogama, samo rukom.

image

Sandra Elkasević

BEN STANSALL Afp

Nije ipak do kraja zadovoljna ni tim drugim pokušajem.

- Tehnički je imao puno grešaka, ali bio je dobar, dobro sam ga izvrtjela i završila ga u centar. Sad treba otvoriti i finale s tako dugim hicem i onda se svašta može očekivati. Nadam se da sam sačuvala još toga u sebi. Na jedan se način ulazi u kvalifikacije, a na drugi u finale, iako mi je ovo zapravo jedan od boljih kvalifikacijskih rezultata.

I još je ostvaren na jakom suncu i 30 Celzijevih stupnjeva.

- Stvarno je bilo jako vruće, ali uspijevali smo se skrivati u hladu sve dok nisu krenule kvalifikacije na 800 metara, onda su nas počeli tjerati. Dobro je da nisam u drugoj skupini, oni će umrijeti, bit će pakleno. Dobro je da u subotu ne bacamo o suncu.

Opuštena je Sandra i nasmijana, a kad je tako, to je uvijek dobar znak. Iako ovaj put spušta loptu na zemlju i ne najavljuje ni zlato, ni medalju.

- Došli smo u srijedu, hotel je dobar, hrana uobičajena, imamo super teretanu pored hotela, tako da ne moram ići na stadion. Uzbuđena sam jer mi je ovo sedmo prvenstvo, znam da sam dobra, ali ne nabijam si nikakav pritisak.

Iscrpljujuća putovanja

Bacila je kratak pogled i na najveće konkurentice koje je čekaju u finalu.

- Svi znamo tko su glavne suparnice, to su Njemice, to je Van Klinken, Portugalke su opasne, a ima još nekoliko cura na 64-65 metara.

Okrenula se Sandra još jednom na dosadašnji dio sezone kojim nije bila posve zadovoljna, posebno s prva dva mitinga, u Xiamenu (65,60) i Eugeneu (64,69).

- U Kini sam bila malo razočarana. Na tih 65,60 se disk zapravo odbio od mreže i zbog toga sam očekivala da ću u Americi baciti dalje, ali nije ispalo dobro. Ali, dobro, otvorilo mi se u Oslu sa 66,48, to mi je dalo samopouzdanja. Iscrpila su me ta daleka putovanja, ali glavno da smo to odradili i sad smo mirni, vraćamo se nakon Rima na pripreme u Medulin.

Pri spomenu Medulina se sjetila još nečega.

- Molim vas napišite da šaljem veliki pozdrav NK Medulinu, kikaćima koji tamo treniraju i svaki dan kad trčim za zagrijavanje mi plješću. I kad sam se vratila iz Xiamena i Eugenea su mi pljeskali, stvarno su super - veselo je zaključila Sandra.

Sat i pol kasnije svoje je mjesto u finalu zapečatila i Marija Tolj, bio joj je za to dovoljna hitac od 60,67 metara koji ju je smjestio na 11. poziciju. Orebićanka je prije dvije godine u Münchenu bila šesta i bilo bi sjajno kad bi u subotu uspjela napraviti korak naprijed.

- Uf, baš je bilo vruće - priznala je Marija koju to svejedno nije omelo.

image

Marija Tolj

BEAUTIFUL SPORTS/AXEL KOHRING/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

- Zadovoljna sam i sretna, očekivala sam da će za finale biti potrebno oko 60 metara, tako je i bilo. U finalu sam i to je to, a u subotu ću malo uživati. Imala sam male poteškoće s ozljedom, ali to se brzo saniralo i sad je sve u redu. U dobroj sam formi i nadam se da će u finalu biti veća daljina - poručila je nekadašnja europska mlađeseniorska prvakinja.

REZULTATI KVALIFIKACIJA

1. SANDRA ELKASEVIĆ (HRV) 65,62

2. Jorinde van Klinken (Niz) 65,12

3. Liliana Ca (Por) 64,72

4. Marike Steinacker (Njem) 63,60

5. Shanice Craft (Njem) 62,44

6. Melina Robert-Michon (Fra) 61,90

7. Irina Rodrigues (Por) 61,32

8. Caisa-Marie Lindfors (Šve) 61,22

9. Claudine Vita (Njem) 60,96

10. Vanessa Kamga (Šve) 60,88

11. MARIJA TOLJ (HRV) 60,67

12. Aleksandra Emilianov (Mol) 60,65

...

18. LUCIJA LEKO (HRV) 56,97

Linker
08. lipanj 2024 12:05