AP
EUROLIGA

Panathinaikos vs CSKA Moskovljani su favoriti, Obradović sprema zamku za Ruse

Piše: dvoznak.comObjavljeno: 11. svibanj 2012. 13:01

Kada se pogledaju rezultati i dosezi CSKA i Panathinaikosa u zadnjih desetak godina u Europi, jasno je da se danas zapravo igra finale prije finala Eurolige. Obje momčadi su šest puta osvajale to elitno europsko klupsko natjecanje i 11. put su se plasirali na Final Four. CSKA je deveti put na završnom turniru u posljednjih deset godina, a Grci su od 2000. godine već osmi put među najbolja četiri. Navedene dvije momčadi kombinirano imaju osvojena četiri od zadnjih pet titula europskih prvaka.

http://www.dvoznak.com/?show=dogadjaj&id_dogadjaj=378104&id_vrsta_dogadjaja=3&affiliate=1

Kada se pogleda dosadašnja sezona moskovskog kluba jasno je da se radi o favoritima u ovoj utakmici. Barem na papiru. Porazi CSKA u tekućoj sezoni mogu se nabrojati na prste jedne ruke. Trenutno su u nizu od deset pobjeda u svim natjecanjima. Već su osvojili VTB ligu, u finalu su ruske PBL lige, no ništa nije vrjednije od euroligaškog trona. Naravno, moskovski klub smatrat će sezonu neuspješnom ukoliko ne osvoji sva tri naslova.

U CSKA-u će optimizam crpiti i iz činjenice da u ove sezone već dva puta porazili današnje protivnike. U Ateni su ih svladali nakon produžetaka, dok je u ruskoj prijestolnici sve bilo znatno lakše i u koš grčke ekipe nasipali su više od 90 poena.

- Mislim da će današnja utakmica biti znatno drugačija od onih koje smo igrali u skupini. Obje ekipe dosta su se promijenile. Znamo da je većina igrača Panathinaikosa već duže vrijeme zajedno. Nekoliko puta su bili na Final Fouru i osvajali su titule. Znaju kako igrati ovakve utakmice i podnijeti pritisak. To je velika ekipa sa velikim trenerom. Ne očekujem da će PAO biti lagan protivnik, naravno da ne. Ako malo bolje pogledate oni nikada ne mijenjaju jezgru svoje momčadi. Možda dva ili tri igrača na ljeto, no ne više od toga - izjavio je trener Jonas Kazlauskas koji može računati na sve svoje igrače.

Jasno je da će CSKA morati svoju najveću pažnju posvetiti ključnom igraču PAO-a - Dimitrisu Diamantidisu. To je igrač kao stvoren za velike utakmice i u njima obično daje najviše. Pozornost će im pokušati odvuću sjajni play Šarunas Jasikevičius. U moskovskom klubu znaju da taj Litavac nikada nije izgubio utakmicu na Final Fouru Eurolige (8:0).

Diamantidisa bi trebao zaustaviti Miloš Teodosić koji ga dobro poznaje još iz dana dok je igrao za Olympiacos. No, nikoga ne bi trebalo iznenaditi ukoliko će na glavnog grčkog igrača Kazaluskas poslati Alekseja Šveda ili Jamonta Gordona, dok bi Teodosić čuvao Calathesa ili Jasikevičiusa.

Naravno, u CSKA-u računaju na to da su bolji u reketu. Tu je sjajni srbijanski centar Nenad Krstić iza kojeg je sjajna sezona (14,7 poena u prosjeku u Euroligi), te prije svega Andrej Kiriljenko koji je doveden baš za ovakve utakmice. Taj krilni igrač ove je sezone na prosjeku od 14 poena, ali ostvaruje i 7,2 skoka po utakmici u Europi.

Ako se gleda statistika, CSKA je vodeći u Euroligi u nekoliko kategorija. Prosječno postižu 85,5 poena, za tricu gađaju sa gotovo 40-postotnom preciznošću te ostvaruju gotovo 20 asistencija.

- Moramo odigrati kao tim svih 40 minuta. To je jedini način na koji možemo dobiti današnju utakmicu - kazao je Teodosić.

Nadovezao se Šved:

- Ključna stvar je da odigramo u našem stilu i zaustavimo Diamantidisa. Naravno, imaju oni i drugih velikih igrača, ali PAO je posve drugačija momčad kada Diamantidis igra dobro i kada igra loše. Moramo biti agresivni u obrani na njemu. Moramo ga čuvati po cijelom terenu.

I dok se većina stručnjaka slaže da je CSKA favorit u ovom ogledu, Panathinaikos je jedna od onih momčadi koje se nikad ne smiju podcijeniti. U četvrtfinalu su se provukli kroz ušicu igle protiv Maccabija i plasirali se u osmi Final Four u ovom tisućljećju. Aktualni su prvaci Europe, no nakon dugo vremena u polufinalnoj utakmici nemaju status favorita. U skupini Eurolige susreli su se dvaput s ruskom momčadi i izgubili oba susreta.

Pred polufinalnu utakmicu trofejni je srpski trener Željko Obradović izjavio:

- CSKA je očito izuzetno kvalitetna momčad. U napadu uglavnom imaju jednostavna rješenja. Svi njihovi igrači sjajno razumiju igru i naša će obrana biti na velikim iskušenjima. Moramo maksimalno smanjiti broj njihovih lakig koševa. Gledao sam svaku njihovu ovosezonsku euroligašku utakmicu i pokušavamo pronaći način kako da ih zaustavimo u obrani, a da to istovremeno ne ugrožava naš napadački učinak. Sjajna su momčad, no ovdje je riječ o samo jednoj utakmici i apsolutno je sve moguće. Ove sezone izgubili smo dvaput od njih. U Ateni su nas dobili u produžetku. U Moskvi smo vodili na produžetku, no početkom treće četvrtine CSKA je napravio 14-0 i riješio utakmicu. Vjerujem da smo dosta naučili iz tih utakmica i da se uz bolju obranu možemo ravnopravno nositi s njima.

Mali problem za Panathinaikos mogao bi biti (pre)dugi odmor. Naime svoju su posljednju polufinalnu utakmicu prvenstva Grčke odigrali 30. travnja. To znači da su imali punih 10 dana bez službene utakmice, a trener Obradović naglašava da je pred tako važne utakmice kao ova protiv CSKA ključno da se zadrži natjecateljski ritam.

No ova duga pauza imala je i pozitivni učinak. Naime, u potpunosti se oporavio centar Mike Batiste. Ovaj je američki veteran zbog ozljede koljena propustio polufinalnu seriju protiv Kolossesa, no sad je u potpunosti spreman. I to je sjajna vijest za navijače Panathinaikosa, jer bez pravih učinaka Batiste i Dimitrisa Diamantadisa "zeleni" ne mogu preko CSKA.

Panathinaikos u ovu utakmicu ulazi u kompletnom sastavu. Obradović se ne libi koristiti svih dvanaest igrača da zadrži visok ritam tijekom svih 40 minuta, no dođe li do neizvjesne završnice čovjek od povjerenja je kapetan i MVP prošlogodišnjeg playoffa Dimitris Diamantidis koji izjavljuje:

- Svjesni smo da nas protiv CSKA čeka težak posao, no vjerujem da će svi igrači dati 100% svojih mogućnosti da dođemo do pobjede. Na početku sezone igrali smo protiv Fenerbahčea u ovoj dvorani. Zaista je vrhunsko zdanje i nadam se da će nam činjenica da smo igrali ovdje pomoći na Final Fouru. Izgubili smo dvaput od CSKA, no vjerujem da smo naučili iz naših grešaka i da ćemo u petak pružiti mnogo bolju igru.

Linker
19. rujan 2024 09:48