AFP
FA KUP

Old Trafford čeka novi veliki sudar divova, Manchesteru na noge dolazi Liverpool

Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 08. siječanj 2011. 18:15

Nedjelja na Otoku donosi novi veliki sudar engleskih nogometnih divova - u 3. kolu FA Cupa Manchester United na Old Traffordu dočekuje najvećeg rivala Liverpool.

Sudari dva najtrofejnija engleska kluba uvijek imaju posebnu draž, pa čak i u situaciji poput sadašnje kada je United na vrhu Premiershipa, a Liverpool proživljava još jednu groznu sezonu. No, rivalstvo ovih klubova je toliko da se trenutni položaji na ljestvici i eventualna razlika u kvaliteti zaboravljaju, a čak je i menadžer "vragova" Sir Alex Ferguson najavio da će na teren izvesti najjaču moguću postavu što i ne radi baš često u kup-utakmicama.

Unatoč tome, nema sumnje da je United naglasak stavio na Premiership u kojem je trenutno u najboljem položaju u utrci za naslovom. Liverpool se, pak, nalazi tek na 12. mjestu i trenutno je znatno bliže, svega četiri boda, zoni ispadanja nego borbi za europska natjecanja. Smjena Rafaela Beniteza očito "redsima" nije donijela pomak, novi menadžer Roy Hodgson nije donio navijačima Liverpoola zaborav frustracija iz prijašnjih sezona. Kad im već ne ide u prvenstvu, Liverpoolovi će nogometaši pokušati sezonu uljepšati u FA Cupu, ali Old Trafford je vjerojatno zadnje mjesto na kojem žele loviti prolaz u sljedeće kolo. A i Hodgsonu bi, u slučaju poraza, to mogla biti zadnja utakmica na klupi "redsa".

Liverpool je u srijedu poražen od Blackburna i Hodgsonu očajnički treba neki veliki rezultat. U suprotnome bi i prije kraja sezone mogao napustiti Anfield.

- Iznimno je važno da navijači shvate da razumijemo njihove nade, očekivanja i ambicije. Jer, iste takve nade, očekivanja i ambicije imamo i mi. Svaki put kad izađemo na teren očajnički želimo da nam se ti snovi ispune i da pokažemo igru kojom ćemo ostvariti željeni rezultat. Vrlo je bolno kad se to ne dogodi, i za navijača i za nas. No, mislim da mi neće biti teško motivirati igrače da se fokusiraju na utakmicu kao što je ova protiv Manchestera - naglasio je Hodgson.

Njegovom kolegi Fergusonu i dalje je u sjećanju šokantan lanjski poraz u 3. kolu od tadašnjeg trećeligaša Leedsa.

- Bilo je to prvi put da sam izgubio u 3. kolu otkad sam došao u klub i nije mi to dobro sjelo. Nisam uživao u tome i nekoliko dana nakon toga sam bio bolestan. Napravio sam tada pogrešku jer sam pogrešno sastavio momčad. Nadam se da ovaj put neću pogriješiti - poručio je Škot.

Zanimljivosti:

• Manchester United i Liverpool su ukupno odigrali 215 utakmica. United je pritom ostvario 81 pobjedu, Liverpool 73, a 61 je utakmica završna neodlučenim ishodom.

• Posljednji su put ovi suparnici igrali u rujnuu Premierligi, također na Old Traffordu. United je slavio s 3-2, a sva tri gola bila su sjelo Dimitra Berbatova.

• Manchester United je 18 puta bio engleski prvak i 11 puta pobjednik FA Cupa. Liverpool se može pohvaliti s istim brojem naslova u engleskim prvenstvima, ali posljednji je proslavio još 19990. godine. FA Cup su "redsi" osvajali sedam puta.

• Posljednji su put ove momčadi međusobno u FA Cupu igrale u sezoni 2005/06. Liverpool je u osmini finala bio bolji s 1-0 pogotkom Petera Croucha, a "redsi" su u toj sezoni otišli do kraja, što im je i zadnji osvojeni trofej.

Forma:

Manchester United:

POBJEDA Stoke 2-1 (doma), Premiership, 4. siječnja

POBJEDA WBA 2-1 (vani), Premiership, 1. siječnja

REMI Birmingham 1-1 (vani), Premiership, 28. prosinca

POBJEDA Sunderland 2-0 (doma), Premiership, 26. prosinca

POBJEDA Arsenal 1-0 (doma), Premiership, 13. prosinca

Liverpool:

PORAZ Blackburn 3-1 (vani), Premiership, 5. siječnja

POBJEDA Bolton 2-1 (doma), Premiership, 1. siječnja

PORAZ Wolverhampton 1-0 (doma), Premiership, 29. prosinca

REMI Utrecht 0-0 (doma), Europa liga, 15. prosinca

PORAZ Newcastle 3-1 (vani), Premiership, 11. prosinca

Vjerojatni sastavi:

Manchester United (4-4-2): Van der Sar – Rafael, Vidić, Ferdinand, Evra – Fletcher, Giggs, Nani, Gibson – Berbatov, Rooney

Liverpool (4-4-2): Reina – Konchesky, Škrtel, Kyriagos, Johnson – Rodriguez, Gerrard, Leiva, Cole – Torres, Ngog

Izostanci:

Manchester United: Alex Ferguson još uvijek nije siguran hoće li moći računati na ozlijeđene Waynea Rooneyja i Edwina van der Sara, no optimističan je kad je nastup obojice u pitanju. Rio Ferdinand bi se sigurno trebao vratiti u sastav. I dalje su ozlijeđeni Paul Scholes i John O'Shea.

Liverpool: Probleme s ozljedama, koji ih čine upitnima za nastup, imaju Raul Meireles, Fabio Aurelio i Daniel Agger, a na duže je vrijeme izvan pogona Jamie Carragher.

Linker
23. rujan 2024 17:23