TOM DUBRAVEC Cropix
OLIMPIJSKE IGRE

Šapina poražen u borbi za broncu, Kanađani osvojili novi olimpijski sport, još zlata za Amerikance

OI u Parizu pratimo iz minute u minutu, s naglaskom na nastupe hrvatskih sportaša
Piše: SNObjavljeno: 10. kolovoz 2024. 22:45

Rezultati hrvatskih sportaša

→ Sara Kolak je osvojila četvrto mjesto u bacanju koplja

→ Ivan Šapina osvojio je peto mjesto u kategoriji 80+ kg

→ Anamaria Govorčinović osvojila je sedmo mjesto u svojoj polufinalnoj utrci kajaka na 500 metara i ostala bez finala

23.37 Šveđani David Ahman i Jonatan Hellvig u olimpijskom su debiju osvojili zlatnu medalju u odbojci na pijesku na Igrama u Parizu, na terenu izgrađenom u podnožju Eiffelovog tornja.

U finalu su potpuno nadigrali Nijemce Nilsa Ehlersa i Clemensa Wicklera pobijedivši ih u dva seta sa 21-10, 21-13.

Brončano odličje pripalo je olimpijskim pobjednicima iz Tokija, Norvežanima Andersu Berntsenu Molu i Christianu Sandlieju Soerumu, koji su u meču za treće mjesto pobijedili predstavnike Katra Cherifa Younoussea i Ahmeda Tijana sa 21-13 i 21-16.

23.35 Iranski taekwondo borac Arian Salimi, koji je u polufinalu kategorije iznad 80kg pobijedio Hrvata Ivana Šapinu, osvojio je zlatnu medalju u Parizu.

U finalnoj borbi Salimi je po rundama s 2-1 (3-6, 9-1, 6-3) svladao Britanca Cadena Cunninghama. Salimi je time osvojio premijernu olimpijsku medalju u karijeri.

U borbi za broncu hrvatski borac Šapina je poražen od Kubanca Rafaela Albe koji je tako uzeo broncu baš kao i prije tri godine u Tokiju. Uz Albu do bronce se domogao i Cheick Sallah Cisse iz Obale Bjelokosti koji je s 2-1 (5-4, 5-6, 5-3) bio bolji od Meksikanca Carlosa Sansoresa. Cisse je na Igrama u Riju osvojio zlatnu medalju.

Kod djevojaka su aktivne bile natjecateljice u kategoriji iznad 67kg, a francusko slavlje bilo je potpuno zbog zlatne medalje Althee Laurin, koja je prije tri godine osvojila olimpijsku broncu. U finalnom meču u Parizu Laurin je s 2-0 (3-0 3-3) svladala Uzbekistanku Svetlanu Osipovu.

Brončane su medalje u ovoj kategoriji osvojile Južnokorejka Da Bin Lee i Turkinja Kus Nafia.

23.34 Odlukom Suda za sportsku arbitražu (CAS) rumunjskoj gimnastičarki Ani Barbosu vraćena je brončana medalja osvojena prošlog utorka u finalu na tlu, koja joj je bila oduzeta nakon žalbe vodstva američke reprezentacije i dodijeljena Jordan Chiles koja je u originalnom redoslijedu završila na petom mjestu.

No, sudsko vijeće CAS-a je presudilo u korist 18-godišnje Rumunjke, jer je počinjena proceduralna pogreška u žalbenom postupku. Naime, prema pravilniku Međunarodne gimnastičke federacije rok za žalbe na natjecanjima je jedna minuta od trenutka objave rezultata, a vodstvo natjecanja je američku žalbu primilo "nakon jedne minute i četiri sekunde" po objavljivanju ocjene za nastup Jordan Chiles. Zbog toga suci CAS-a presudili da američkoj gimnastičarki ostaje ocjena 13,666, što ju svrstava na peto mjesto, a Ana Barbosu je dobila brončanu medalju.

"Ovo je osjećaj koji teško mogu izraziti, ne mogu vjerovati. Kad sam čula vijesti, plašila sam se da to nije istina, a kad su me uvjerili da je to tako, izgrlila sam roditelje i nazvala sve koji su mi pomogli", izjavila je Barbosu, a njenu su izjavu prenijeli rumunjski mediji.

Brazilka Rebeca Andrade je osvojila zlatnu medalju u vježbi na tlu, dok je srebrno odličje pripalo najuspješnijoj gimnastičarki u povijesti, Amerikanki Simone Biles. (Hina)

23.20 Košarkaši Sjedinjenih Američkih Država osvojili su novu zlatnu olimpijsku medalju, u finalnom su susretu Amerikanci pobijedili domaćina Francusku sa 98-87 (20-15, 29-26, 23-25, 26-21).

Kod Amerikanaca je prvi strijelac bio Stephen Curry s 24 poena, svih osam trica, uz pet asistencija. LeBron James je ubacio 14 uz šest skokova i deset asistencija. Kevin Durant je dodao 15 poena uz po četiri skoka i dodavanja. Kod Francuske je Victor Wembanyama postigao 26 poena uz sedam skokova, dok je Guerschon Yabusele dodao 20 koševa.

OPŠIRNIJE ČITAJTE OVDJE

Egipćanin Ahmed Elgendy osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u modernom petoboju, a natjecanje na Igrama u Parizu završio je i s novim svjetskim rekordom od 1555 bodova opravdavši status jednog od najboljih natjecatelja u ovom sportu.

Elgendy je prije tri godine u Tokiju osvojio srebrnu medalju, a Egipatski olimpijski odbor ga je odabrao za nositelja zastave na svečanom otvaranju Igara u Parizu.

Elgendy je bio među onima koji su bez rušenja završili dio natjecanja u preponskom jahanju (300 bodova), bio je najbolji u mačevanju (245), ponajbolji u plivanju (312), a u finalnom dijela natjecanja u trčanju i pucanju je imao 11. rezultat (698).

No, i to je bilo dovoljno da za 13 bodova nadmaši drugoplasiranog Japanca Tishua Sata. Broncu je sa 1536 bodova osvojio Talijan Giorgio Malan. (HINA)

Kanađanin Philip Kim osvojio je zlatnu medalju u breakdanceu na Olimpijskim igrama u Parizu, gdje je ovaj sport doživio premijeru.

Premijernu medalju u ovom sportu osvojila je dan ranije Japanka Ami Yuasa.

Breakdance je novi olimpijski sport u kojem se natjecatelji bore jedan protiv drugoga uz glazbu koju pušta DJ. Natjecanje u breakingu se održavalo na Place de la Concorde. Suci su pritom ocjenjivali šest kriterija, a to su kreativnost, osobnost, tehnika, raznovrsnost, performativnost i muzikalnost.

Kanađanin Kim je u finalu s 3-0 pobijedio Francuza Danisa Civila, s tim da je sudačkom odlukom bilo uvjerljivih 23-4 za Kanađanina.

Brončanu medalju osvojio je Amerikanac Victor Montalvo. (HINA)

image

Philip Kim

ODD ANDERSEN Afp

Ženska i muška američka štafeta 4x400 metara osvojile su naslove olimpijskih pobjednika, čime su završena atletska natjecanja na Stade de Franceu,

Prvi su to učinili američki atletičari, a štafeta Bocvane je natjerala Christophera Baileyja Vernona Norwooda, Brycea Deadmona i Raia Benjamina na postavljanje novog olimpijskog rekorda od 2:54.43 minute, koji je za gotovo sekundu bolji od prijašnjeg rekorda američke štafete koja je osvojila zlato na OI 2008. u Pekingu.

Četvorka iz Bocvane je imala samo desetinku lošije vrijeme (2:54.53) od pobjednika i time postavila novi rekord Afrike, dok su broncu osvojili Britanci s novim europskim rekordom (2:55.83).

Američke atletičarke su ostale desetinku od olimpijskog, ali i svjetskog rekorda (3:15.17 minuta), postavljenog još u prošlom stoljeću, na Igrama u Seulu 1988. Postavila ga je štafeta tadašnjeg SSSR-a.

Shamier Little, Sydney McLaughlin-Levrone, Gabrielle Thomas i Alexis Holmes su s novim rekordom Sjeverne Amerike (3:15.27) bile uvjerljive pobjednice.

Femke Bol je Nizozemkama donijela olimpijsko srebro i novi nacionalni rekord (3:19.50), tako što je ponovno u briljantnom finišu prestigla štafete Velike Britanije (3:19.72) i Irske (3:19.90). Irkinje su u tom raspletu ostale bez odličja. (HINA)

22.00 Sara Kolak oglasila se nakon četvrtog mjesta. ponosna je i definitivno ima razloga biti. Pročitajte što je naša bacačica koplja rekla nakon teške borbe OVDJE.

? Kerr je osvojio zlato u skoku u vis, preskočio je Novozelanđanin 2.34 za razliku od McEwena! Dakle, Amerikanac je imao zlato u rukama, odbio ga podijeliti s Kerrom, stoga se sada mora zadovoljiti srebrom! Bronca ide u džep Mutazu Essai Barshimu iz Katra. Više pročitajte OVDJE.

21.00 Neviđena situacija u muškom finalu skoka u vis! Amerikanac Shelby McEwen i Hamis Kerr potpuno su izjednačeni i trebali su podijeliti zlato, ali nastavljaju natjecanje! Naime, Amerikanac je odbio zlatnu medalju i želi samostalno vladati na tronu! Pa da vidimo, hoće li ovo biti sjajni potez ili glupost godine? Obojica su preskočili 2.36 metara.

image

Shelby McEwen

FABRIZIO BENSCH Afp

20.49 Dvostruki svjetski prvak na 5000 m, Norvežanin Jakob Ingebrigtsen, osvojio je na toj dionici i naslov olimpijskog pobjednika na Igrama u Parizu, nadmašivši konkurente u zadnjih 200 metara.

Ingebrigtsen je imao za njega razočaravajući nastup na 1500 m, dionici na kojoj je branio naslov iz Tokija, gdje je završio na četvrtom mjestu, ali je u ovoj utrci izabrao pobjedničku taktiku i slomio konkurente nezaustavljivim finišom. U sporoj utrci je njegovo pobjedničko vrijeme bilo 13:13.66 minuta, ali je to 23-godišnjem Norvežaninu najbolji rezultat u sezoni.

Do srebra je dotrčao Kenijac Ronald Kwemoi (13:15.04), a svoju drugu broncu na ovim Igrama osvojio je Amerikanac Grant Fisher (13:15.13) koji je bio na pobjedničkom postolju i na 10.000 metara. (Hina)

20.44 Ni Sara Kolak nije uspjela doći do medalje, ali je imala odličan nastup u finalu. Imala je dva hica preko 63 metra te još jedan na 62.31 što joj je bilo dovoljno za četvrto mjesto. Tako blizu...

image

Sara Kolak

TOM DUBRAVEC Cropix

20.41 Nije Šapina uspio doći do brončane medalje. Alba je bio uvjerljiv i u drugoj rundi slavio s 9:0.

Strašan udarac Albe u glavu nakon što se Šapina otvorio u posljednjim sekundama da bi probao nadoknaditi zaostatak. Sudac je čak i brojao hrvatskom borcu.

Dobio je Šapina dodatni kazneni bod zbog udarca u lice.

Još jedan efektan udarac Kubanca u glavu za 3:0.

Krenula je druga runda.

Još jedan udarac u glavu pred kraj borbe za Kubanca i rezultat je 6:1 na kraju prve runde. Šapina se mora vratiti u drugoj rundi.

Kubanac je dobio prva tri boda nakon udarca nogom u glavu.

20.27 Krenuli su taekwondoaši. Sretno, Ivane!

20.25 Kreće borba za brončanu medalju Ivana Šapine.

20.24 Kenijka Faith Kipyegon opet je srušila rekord, ovaj put olimpijski na 1500 metara s rezultatom 3:51.29. U Parizu je Kipyogen osvojila i broncu na 5000 metara nakon što je poništena odluka o njezinoj diskvalifikaciji. Australska srednjoprugašica Jessica Hull je srebrna s vremenom 3:52.56, a do brončane medalje se sjajnim finišom probila Georgia Bell koji joj je donio i rekord Velike Britanije 3:52.61.

20.24 Chermen Valiev je ušao u povijest albanskog sporta. Ovaj hrvač je osvojio prvu olimpijsku medalju u povijesti ove države. Valiev se borio u kategoriji slobodnim stilom do 74 kilograma i osvojio brončanu medalju nakon što je pobijedio Viktora Rassadina iz Tadžikistana.

image
PUNIT PARANJPE Afp

20.18 Američka atletičarka Masai Russell nova je olimpijska pobjednica na 100 m prepone, a do zlatnog odličja je došla u svom debitantskom nastupu na olimpijskim igrama.

Bila je to iznimno izjednačena utrka u kojoj je o odličjima odlučivao foto-finiš. On je pokazao da je 24-godišnja američka preponašica ciljem prošla u vremenu 12.33 sekunde, stotinku prije Francuskinje Cyrene Samba-Mayele te tri stotinke ispred Portorikanke Jasmine Camacho-Quinn olimpijske pobjednice i rekorderke iz Tokija 2021.

Srebro 23-godišnje francuske atletičarke njeno je drugo odličje s velikih natjecanja, jer je ove godine osvojila naslov europske prvakinje s osobnim rekordom (12.31). I njoj je ovo bio olimpijski debi, iako je bila u Tokiju prije tri godine, ali se nije pojavila na startu zbog ozljede na zagrijavanju. (Hina)

20.03 Sara Kolak je sjajno bacila koplje u trećoj seriji i trenutno ima brončanu medalju. Rasplet finala koplja pratite OVDJE.

19.55 Zdravstveni problemi su bili jači i Gianmarco Tamberi je finale skoka u vis završio triput rušeći letvicu na 227 cm i na 11. mjesto. Trenutačno su u vodstvu četvorica visaša koji su 227 preskočili iz prvog pokušaja te u natjecanju nemaju još niti jedno rušenje.

19.45 Tijekom prve serije kopljašica publika u St. Denisu je eksplodirala u finišu finala na 100 metara s preponama. Cyréna Samba-Mayela osvojila je prvu atletsku medalju za domaćine na Olimpijskim igrama u Parizu. Semafor je pokazao 12.34 sekunde za europsku prvakinju. Olimpijska pobjednica je Amerikanka Masai Russell, drugi put zaredom. Na ljubičastoj pariškoj stazi trčala je 12.33, foto-finiš je presudio u njezinu korist. Brončana je Jasmine Camacho-Quinn iz Portorika.

Finale koplja u kojem se natječe naša Sara Kolak pratite OVDJE.

19.25 ?‍♂️Dvadesetogodišnji Emmanuel Wanyonyi trebao je istračti treći najbolji rezultat u povijesti utrka na 800 metara kako bi postao olimpijski pobjednik. Dva kruga na Stade de Franceu pretrčao je za 1:41.19, 27 stotinki sporije od svjetskog rekorda sunarodnjaka iz Kenije Davida Rudishe. Svjetski prvak Kanađnin Marco Arop je za više od sekunde popravio osobni rekrod i za stotinku zaostao na Wanyonyijem. Njegovih 1:41.20 sad je novi rekord Sjeverne i Srednje Amerike. Brončani je Alžirac Djamel Sedjati.

Iz atletskog programa i vijest da je Gianmarco Tamberi, započeo je s natjecanjem te iz trećeg pokušaja preskočio 2,22.

image

Emmanuel Wanyonyi

JEWEL SAMAD Afp

19.18 Odbojkašice Brazila osvojile su brončanu medalju na Olimpijskim igrama nakon što su u dvoboju za treće mjesto bile bolje od Turske s 3-1 (25-21, 27-25, 22-25, 25-15). Najveća borba odvijala se kroz drugi i treći set. Nakon što su Turkinje osvojile treći set i smanjile na 1-2 povele su početkom četvrte dionice. Brazil je ipak tada stao na kraj seriji suparnica. Pobjegao je na pet do šest poena razlike i time prelomio meč na svoju stranu.

Brazilke sada u kolekciji imaju po dva zlata, srebra i bronce u povijesti olimpijskih igara. Turska je ovog ljeta po prvi puta u povijesti prošla do polufinala. Iskusna Gabi Guimaraes ponovno je bila najbolja u redovima Brazila s 28 poena, a dobro su je pratile Thaisa de Menezes sa 17 i Ana Cristina s 13 ostvarenih poena. Kod Turkinja je prednjačila Teresa Vargas s 26 poena.

U nedjelju će se za olimpijsko zlato boriti američke i talijanske odbojkašice od 13 sati. Talijanke nikada do Pariza nisu igrale ni u polufinalu olimpijskih igara te će sada imati šansu za zlatnu medalju. Amerikanke su braniteljice naslova, a kroz povijest su igračice SAD-a osvojile jedno zlato, tri srebra i dvije bronce na Igrama. (Hina)

19.12 Nogometašice Sjedinjenih Američkih Država po peti put su u povijesti postale pobjednice olimpijskog turnira, u finalnom ogledu u Parizu svladale su Brazilke s minimalnih 1-0 (0-0).

Posljednji put Amerikanke su na Igrama slavile 2012. godine u Londonu, a sada u svojim vitrinama imaju pet zlata te po jedno srebro i broncu. Brazil je treći put u povijesti izgubio finalni susret i svaki put su kobne po njih bile Amerikanke. Od tih suparnica Brazilke su ranije gubile 2004. i 2008. godine.

Ključni trenutak finalnog ogleda dogodio se u 57. minuti kada je Albert presjekla brazilski napad na sredini travnjaka te je poslala sjajnu loptu prema Mallory Diane Swanson. Ona se sjurila u suparnički šesnaesterac te je lako naciljala suprotni kut za vodstvo Amerikanki. Sve do kraja Brazil je pokušavao doći do izjednačenja, a jedinu pravu šansu imala je Adriana u 94. minuti. Njen dobar udarac glavom zaustavila je američka vratarka Naeher za potvrdu pobjede svoje reprezentacije.

U petak su u utakmici za treće mjesto njemačke nogometašice s 1-0 bile bolje od Španjolske. (Hina)

image

Slavlje nogometašica SAD-a

DAVE SHOPLAND/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Dave Shopland/shutterstock Editorial/profimedia

18.45 Norveška dizačica utega, 25-godišnja Solfrid Eila Amena Koanda, nova je olimpijska pobjednica u kategoriji do 81 kg, a pritom je u Parizu postavila i dva olimpijska rekorda, u izbačaju (154 kg) i ukupno podignutom teretu (275 kg).

Koanda je nakon prvog dijela natjecanja bila na drugom mjestu podigavši u trzaju 121 kg. Jedan kilogram više imala je Ekvadorka Neisi Patricia Dajomes Barrera, olimpijska pobjednica iz Tokija u kategoriji do 76 kg.

No, u izbačaju je ekvadorska dizačica uspjela podići samo 145 kg u drugom pokušaju pa je s ukupno 267 kg pala na treće mjesto i osvojila broncu.

Osim pobjednice, prestigla ju je i Egipćanka Sara Ahmed koja je u trzaju imala 117 kg, ali je u izbačaju podigla 151 kg, što joj je bilo dovoljno za osvajanje srebrne medalje.

Kad je bilo jasno da je osvojila zlatnu medalju, 25-godišnja Norvežanka je pokušala postaviti i novi svjetski rekord u izbačaju (162 kg), ali nije uspjela ni podići šipku s teretom iznad glave. (Hina)

18.28 Novozelandska golfašica Lydia Ko osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu i time je kompletirala koleciju odličja, jer je prije osam godina u Rio de Janeiru osvojila srebro, dok joj je u Tokiju pripala bronca. Ko je zadnjeg dana natjecanja završila 18 rupa sa 71 udarcem što joj je donijelo ukupan rezultat od 278 udaraca, 10 ispod prosjeka za teren u Nacionalnom golf centru u južnom predgrađu Pariza.

Ko je zlatnu medalju "iskovala" drugog i trećeg dana, kad je imala rezultate od 67 i 68 udaraca te je u vodstvu dočekala zadnji dan.Njemica Esther Henseleit je napravila sjajan posao zadnjeg dana, kad je uspjela završiti 18 rupa sa samo 66 udaraca te je s 13. skočila na drugo mjesto i osvojila srebro, zaostavši dva udarca za pobjednicom (280). Jedan udarac više od Njemice imala je Kineskinja Lin Xiyu Janet (281) te joj je pripala brončana medalja. (Hina)

18.17 Završnice u brojnim sportovima polako se odigravaju na Olimpijskim igrama, a svoj ‘kraj‘ dočekala je i odbojka na pijesku u ženskoj konkurenciji. Brazilski dvojac Ana Patricia i Duda slavile su s 2:1 protiv Kanađanki Melisse Humane-Paredes i Brandie Wilkerson i okrunile se zlatom u Parizu. Iako je finalni susret bio poprilično neizvjestan, igra, a ni konačni rezultat nije ono o čemu se priča dan nakon, već situacija koja je u startu odisala napetošću i tenzijama, a koja je zatim prerasla u jedan od najsimpatičnijih trenutaka ovogodišnjih Igara. O čemu se radi pogledajte OVDJE.

18.02 "Ubio nas je sudac zadnjih deset sekundi. Nikad se ne vadim na suce, ali ovo je klasična, čista krađa." Tim je riječima Dejan Mesarov, trener Ivana Šapine, komentirao poraz u polufinalu od Iranca Ariana Salimija. Što je još rekao pročitajte OVDJE.

17.41 Kineska ženska stolnoteniska reprezentacija osvojila je nasov olimpijskog pobjednika u ekipnoj konkurenciji na OI u Parizu, Kineskinje su u finalu sa 3-0 nadigrale Japanke.

Ključnim se pokazao prvi dvoboj u kojem su u igri parova Meng Chen i Manyu Wang sa 3-2 (9-11, 11-6, 6-11, 11-6, 12-10) svladale Ninu Hayatu i Miwu Harimoto. Potom je olimpijska doprvakinja Yingsha Sun sa 3-0 (13-11, 11-6, 11-6) svladala Miu Hirano, da bi Manyu Wang sa 3-1 (12-14, 12-10, 11-7, 11-6) nadigrala Miwu Harimoto.

Ovo je peti put kako je ekipno natjecanje bilo na programu OI, a Kineskinje su peti put osvojile zlato. Japan je, pak, stigao do trećeg srebra uz jednu broncu. I prije tri godine u Tokiju Kina je bila uspješnija od Japana.

Kina je pobjedom svoje ženske reprezentacije osvojila svih pet zlata u stolnom tenisu u Parizu te je uspjela u onome što nije prije tri godine u okiju kada su u konkurenciji mješovitih parova zlato osvojili japanski predstavnici.

U susretu za broncu je Južna Koreja s uvjerljivih 3-0 bila bolje od Njemačke. (Hina)

image
JUNG YEON-JE Afp

? Kraj borbe, Iranac je dobio odlučujuću rundu s 9:6 i plasirao se u finale.

Šapinu očekuje borba za broncu.

? Suci kažu - ništa!

Ostaje 9:1.

? Još jednom u tijelo, 9:1 za Salimija...

Traži se video provjera zbog "high kicka", ovo može spasiti Šapinu.

? Sada pogađa i u tijelo Salimi, 7:1...

? Pogodio je...

5:1 za Iranca.

? Iranac gađa kružnim udarcem, ako se prizna, povest će 5:1...

? Kreće treća runda!

Pogodio je Šapina šakom u tijelo i vodi 1:0.

? U posljednjoj sekundi Šapina gađa u glavu, ali ne vrijedi.

Iranac je dobio drugu rundu s 9:8, idemo u treću dionicu...

? Pogodio je Iranac, vodi 7:6.

? Pogađa u tijelo Šapina, vodi 4:3!

Dobio je opomenu, ali i pogodio u tijelo, vodi 6:4.

Iranci opet traže provjeru zbog udarca nogom u glavu.

? Potvrđeno je da je pogodio, sada Salimi vodi 3:2.

? Iranci traže provjeru, smatraju da je pogodio "high kick".

? Šapina pogađa šakom u tijelo dva puta i vodi 2:0!

? Prva je runda iza nas. Ako Šapina ponovi ovo i u drugoj dionici, pobjeđuje te imamo medalju!

? Šapina pogađa nogom u tijelo, Iranac pada, zatim pogađa i nogom u glavu, vodi 12:5!

? Šapina pogađa šakom u tijelo, vodi 6:5!

? Potvrđeno!

Sada je 5:5.

? Iranac pogađa nogom u glavu, čini se da je i Šapina uzvratio istom mjerom, čekamo video provjeru.

? Uzvraća Šapina istim potezom, 2:2!

? Salimi pogađa nogom u tijelo i vodi 2:0.

? Borba je započela!

? Šapina i njegov protivnik izlaze na borilište, uskoro kreće borba!

17.00 ?‍♀️ Završen je turnir rukometašica, Norvežanke su u finalu deklasirale Francusku! Broncu je uzela Danska pobjedom nad Švedskom. Više pročitajte OVDJE.

? Završio je prvi polufinalni meč u kategoriji +80 kilograma. Pobijedio je Britanac Caden Cunnigham te izbacio prvog nositelja, predstavnika Obale Bjelokosti Cheicka Sallaha Cissea.

Uskoro je na redu Šapina!

16.49 Kineski skakač u vodu Cao Yuan obranio je naslov olimpijskog pobjednika u skokovima s 10-metarske platforme, čime je osvojio svoje četvrto olimpijsko zlato, a ukupno šestu medalju.

Ovaj 29-godišnji skakač je postao prvi u povijesti koji je osvojio tri zlatna odličja u tri različite discipline, kad je u Tokiju prije tri godine postao olimpijski pobjednik u skokovima sa 10-metarske platforme. U Parizu je taj naslov obranio tako što je bio jedini koji nije imao nijedan kiks već je izveo šest ujednačenih skokova i za njih skupio ukupno 547,50 bodova.

Najopasniji suparnik kineskom prvaku bio je 17-godišnji Japanac Rikuto Tamai koji je završio sa 507,65 bodova, ali je za svoj predzadnji skok dobio svega 39,10 bodova i tako izgubio mogućnost borbe za zlato, ali je u svom drugom nastupu na OI osvojio srebrnu medalju.

Britanac Noah Williams, aktualni svjetski doprvak u ovoj disciplini, osvojio je brončano odličje sa 497,35 bodova, s odlična posljednja dva skoka u finalu, kojima je uspio nadmašiti četvrtoplasiranog Australca Cassiela Rousseaua (481,00) i petoplasiranog Meksikanca Randala Willarsa Valdeza (478,40).

Bila je to posljednja disciplina programa skokova u vodu na OI u Parizu, gdje su kineski skakači i skakačice ponovno osvojili sve zlatne medalje, ukupno njih osam, te još dva srebra i jednu broncu. (Hina)

16.48 Vaterpolistice Španjolske po prvi puta su u povijesti osvojile zlatnu medalju na olimpijskim igrama, u finalnom su susretu svladale Australke s 11:9 (2:2, 1:0, 4:3, 4:4).

Dosad su Španjolke dva puta igrale u finalima Igara te su oba puta poražene od SAD-a, 2012. u Londonu i na prošlim Igrama u Tokiju. Ovaj put su otišle do kraja i time spriječile drugo zlato u povijesti Australki koje su bile pobjednice 2000. godine u Sydneyju, kada se po prvi puta na Igrama održavao ženski vaterpolski turnir. Tijekom treće četvrtine Španjolska se odvojila na dva pogotka razlike i više nije dopuštala suparnicama priključak. Čak 15 obrana imala je španjolska vratarka Martina Terre, dok je četiri gola postigla Bea Ortiz. Kod Australije je najbolja bila Alice Williams s pet pogodaka.

Ranije tijekom subote su vaterpolistice Nizozemske osvojile brončanu medalju nakon pobjede 11-10 u utakmici za treće mjesto protiv Amerikanki. Nizozemke su napravile veliki preokret u zadnjoj četvrtini koju su dobile s 5-1. (Hina)

16.44 Francuzi su obranili odbojkaško zlato u najboljoj atmosferi u olimpijskoj povijesti i napravili nešto što se nije dogodilo 36 godina. Opširnije o finalu protiv Poljske pročitajte OVDJE.

image
MAURO PIMENTEL Afp

? Gotovo sa zvukom sirene pogodio je Šapina svog protivnika nogom u tijelo za 5:3 te osigurao polufinale. Susret je na rasporedu poslije 17 sati, a protivnik će mu biti iranski predstavnik Arian Salimi.

? Ivan Šapina prošao je u polufinale!

image
TOM DUBRAVEC Cropix

? Pogađa Šapina nogom u tijelo, 5:3!

? Pogađa Šapina šakom u tijelo i vodi 3:2!

Dobio je opomenu, sad je 3:3...

? Ništa od toga, ostaje 2:2.

? Sada i Ordemann pogađa nogom u tijelo, 2:2...

Šapina gađa u glavu, traži se video pregled!

? Šapina pogađa nogom u tijelo, 2:0!

? Norvežanin pogađa udarac nogom u glavu, 9:7 za Šapinu.

Hrvat je pogodio još dva udarca u tijelo i dobio drugu rundu 13:7!

Čeka nas odlučujuća, treća dionica.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

? Udarac nogom u glavu za Šapinu, vodi 6:0!

Norvežanin je uzvratio istim potezom i Šapina je pritom pao, sada je 6:4, a može povesti 7:6 ako mu se prizna još jedan "high kick"...

Dobro je, ništa od toga, ostaje vodstvo 6:4, a zatim je Šapina pogodio sjajan udarac u tijelo!

? Žestoko je krenula druga runda, Šapina napokon dobiva dva boda za udarac nogom u tijelo.

? Nekoliko dobrih udaraca u tijelo plasirao je Šapina u prvoj rundi, ali nije dobio bodove.

Norveški predstavnik dobio je prvu rundu rezultatom 5:3. i jedan i drugi pogodili su nogom u glavu što nosi po tri boda, ali je Šapina dva puta završio na podu te je to presudilo u korist protivnika.

? Krenula je borba!

? Šapina i njegov protivnik izlaze na borilište, uskoro će započeti borba!

16.00 Završila je borba, Salimi je bio bolji u posljednjoj rundi te je prošao u polufinale. Uskoro je na redu Šapina.

15.55 Borba Ivana Šapine će krenuti nešto kasnije od očekivanog jer se oduljila borba između Meksikanca Sansoresa i Iranca Salimija. Pobjednik te borbe bit će potencijalni protivnik Ivana Šapine u polufinalu.

15.52 U tijeku je treća četvrtfinalna borba između Meksikanca Sansoresa i Iranca Salimija. Sansores je dobio prvu rundu, Salimi drugu tako da nas očekuje treća, odlučujuća runda. Kada oni završe, na redu je Šapina.

15.43 ? Hrvatski taekwondo predstavnik Šapina za 15 minuta bi trebao krenuti u borbu za polufinale u kategoriji 80+ kilograma!

14.42 Francuska muška odbojkaška reprezentacija obranila je naslov olimpijskog pobjednika nakon što je u finalu OI u Parizu svladala Poljsku sa 3:0 (25:19, 25:20, 25:23).

Jean Patry je sa 17 poena bio najefikasniji u sastavu Francuske, dok je veteran Bartosz Kurek sa 10 poena predvodio Poljsku.

Za Francusku, osvajača ovogodišnje Lige nacija, ovo je drugo olimpijsko odličje i drugo zlato. Usto je Francuska postala treća reprezentacija koja je uspjela obraniti zlato u muškoj odbojci, nakon SSSR-a (1964, 1968) i SAD-a (1984, 1988).

Aktualni europski prvak Poljska, redoviti osvajač medalja na svjetskim i europskim smotrama, također je osvojila svoje drugo olimpijsko odličje, ali prvo nakon čak 48 godina i zlata iz Montreala 1976. (Hina)

image
MAURO PIMENTEL Afp

? Novozelanđanka Lisa Carrington osvojila je zlato u kajaku jednosjedu na 500 m, Čeh Josef Dostal je slavio u kajaku jednosjedu na 1.000 m, a Kanađanka Katie Vincent u kanuu jednokleku na 200 m.

Carrington je dovršila zadivljujući niz zlatnih medalja u olimpijskim disciplinama, osvojivši u subotu naslov u kajaku jednosjedu na 500 metara u svom trećem i posljednjem natjecanju na nautičkom stadionu Vaires-sur-Marne.

Kod kuće često nazivana "GOAT (Najveća svih vremena) u čamcu", 35-godišnjakinja je zatvorila Olimpijske igre blistavom pobjedom u solo utrci s olimpijskim rekordom 1:47,36 čime je dodala svoje zlato pobjedama u kajaku četvercu i dvojcu.

Subotnje zlato je bio osmi trijumf Carrington na olimpijskim igrama, čime je postala daleko najuspješnija novozelandska olimpijka. (Hina)

14.13 Kinez Huanhua Liu (22) osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u dizanju utega u kategoriji do 102 kilograma te je tako svjetskom zlatu osvojenom lani u Rijadu pridodao i olimpijsko.

Liu je do zlata stigao s ukupnom podignutih 406 kilograma, 186 u trzaju i 220 u izbačaju.

Srebro je osvojio zlatni iz Tokija otprije tri godine u kategoriji do 109kg i svjetski prvak u toj istoj kategoriji Uzbek Akbar Džurajev (24) s 404kg (185 i 219), a broncu neovisni sportaš Jevgenij Cigancov (25) s 402kg (183 i 219).

Natjecanje je obilježilo veliko taktiziranje s težinama u izbačaju što je dovelo do velikog broja neuspješnih dizanja. Tako je i Liu nakon podignutih 220kg u prvom izlasku u drugom i trećem izlasku pokušavao podići 228kg i 233kg što se pokazalo preteškim zadatkom. I srebrni Džurajev je imao samo jedno uspješno dizanje u izbačaju nakon kojeg si je zadavao preteške zadatke od 224kg i 232kg, dok je brončani Cigancov svoj posljednji pokušaj "potrošio" na 228kg.

image
ARUN SANKAR Afp

13.56 Slovenci slave novo zlato! Nezaustavljiva Janja Garnbret obranila je naslov olimpijske pobjednice u sportskom penjanju, ispred srebrne Amerikanke Brooke Raboutou (23) te brončane Austrijanke Jessice Pilz (27).

Opširnije pročitajte OVDJE.

image
FABRICE COFFRINI Afp

13.50 Francuksa je u završnici drugog seta ipak ubacila u višu brzinu i dominantnom igrom s 25:20 nadjačala Poljake. Francuski odbojkaši na korak su od pobjede i drugog uzastopnog olimpijskog zlata!

13.40 Uzbudljivo odbojkaško finale u muškoj konkurenciji trenutno igraju Francuska i Poljska. Prvi set otišao je u ruke Francuza, suvereno su ga osvojili s 25:19, no u drugoj dionici vodi se puno napetija i izjednačenija borba. Igra se 'gol za gol', rezultat je 19:19, a Poljska svim silama pokušava doći do seta kojim bi vratili stvari na početak.

13.30 23-godišnji hrvatski boksač Gabrijel Veočić, dvostruki prvak Europe i jedini hrvatski boksački olimpijac na Olimspijskim igrama u Parizu, vratio se u petak navečer u Zagreb i odmah najavio napad na medalju na sljedećim Igrama u Los Angelesu 2028.

Detaljnije pročitajte OVDJE.

12.58 Stolnotenisačice Južne Koreje osvojile su brončanu medalju u ekipnom natjecanju na Olimpijskim igrama u Parizu, one su u susretu za treće mjesto s uvjerljivih 3-0 bile bolje od Njemačke.

U prvom susretu, igri parova Korejke Yubin Shin i Jihee Jeon su s 3-2 (11-6, 11-8, 8-11, 10-12, 11-8) svladale Yuan Wan i Xiaonu Shan, dok su u dva pojedinačna dvoboja Korejke bile uvjerljive. Prvo je Eunhye Lee s 3-0 (11-8, 11-9, 11-2) svladala Anett Kaufmann, a onda je Jihee Jeon također s 3-0 (11-6, 11-6, 11-6) nadigrala Xiaonu Shan.

Za Južnu Koreju je ovo druga medalja u ekipnom natjecanju na OI i to druga bronca, prvu je osvojila u Pekingu 2008. kada je na Igre i uvedeno ekipno natjecanje.

U finalu će od 15 sati igrati Kina i Japan u "reprizi" završnog dvoboja otprije tri godine iz Tokija. Kineskinje su osvojile sva četiri zlata u ekipnoj konkurenciji na OI do sada. (Hina)

12.56 Danska ženska rukometna reprezentacija osvojila je brončanu medalju nakon što je u susretu za treće mjesto u Lilleu svladala Švedsku s 30:25 (15:13).

Mie Hoejlund je s pet golova predvodila Dansku, dok je Nathalie Hagman bila strijelkinja pet pogodaka za Švedsku.

Ovo je povratak Dankinja na pobjedničko postolje na OI nakon 20 godina i Atene 2004. Toga ljeta u Grčkoj je Danska osvojila treće uzastopno zlato, a onda je uslijedila "suša", na tri od sljedeća četiri turnira se nije niti kvalificirala, a na jedinom nastupu je bila deveta. Šveđanke još uvijek čekaju na prvo olimpijsko odličje.

U finalu će od 15 sati igrati braniteljice i domaćini Igara Francuskinje te Norvežanke. (Hina)

image
THOMAS COEX Afp

? Kraj utakmice u Parizu! Srpski košarkaši osvojili su brončanu medalju na Olimpijskim igrama. Izabranici Svetislava Pešića svladali su Njemačku 93:83 u borbi za treće mjesto, a prvo ime dvoboja bio je Nikola Jokić, koji je ostvario peti triple-double učinak u povijesti Olimpijskih igara. Srpski centar ubacio je 19 poena, uz 12 skokova i 11 asistencija.

Isti broj poena ubacio je i Micić, dok je kod Nijemaca najviše zabio Franz Wagner, 18 poena.

? Šapina će se u četvrtfinalu u 15.58 boriti protiv Norvežanina Richarda Andrea Ordemanna, koji je šesti nositelj turnira i u osmini finala je izbacio Slovenca Divkovića. Naš borac je treći nositelj.

? Sjajna predstava Ivana Šapine, u obje runde je izdominirao protivnika (7:1, 10:1) te prošao u četvrtfinale, koje je na rasporedu u 15.58.

image

Ivan Šapina

TOM DUBRAVEC Cropix

12.43 Schröder je pogodio tricu, ali Nijemci su i dalje u velikom zaostatku, sada gube 81:93, a do kraja je manje od dvije minute.

? Ivan Šapina ušao je u četvrtfinale.

? Još jedan udarac nogom u tijelo, Šapina vodi 7:1!

Protivnik mu je dobio još jednu kaznu, prednost se popela na 8:1.

? Sudac je nama dao bodove, Gambijcu ne! Šapina sada vodi 4:0 i sve je bliže prolasku dalje.

I jedan i drugi dobili su opomenu (5:1 za Šapinu).

? Još jedna šaka u tijelo donosi prednost Šapini i u drugoj rundi!

Ipak, sada treneri traže provjeru sudaca nakon potencijalnih "high kickova"...

? Odlična prva runda za Šapinu!

Bio je podosta aktivniji, udarcima u tijelo priskrbio si je bodove te je bio bolji sa 7:1.

Sada kreće druga runda...

? Pet minuta prije kraja bitke za broncu u košarci, Srbi vode 87:74 protiv Njemačke.

? Borba je započela!

12.32 Ivan Šapina i njegov protivnik upravo kroče prema borilištu te će borba uskoro započeti.

12.28 Kraj treće četvrtine u utakmici za košarkašku broncu! Nijemci su počeli dodavati gas, a u zadnjih 10 minuta ući će sa zaostatkom od devet poena (63:72). Čini se da nas čeka uzbudljiva završnica u Parizu...

12.26 Završila je borba između Slovenca Divkovića i Norvežanina Ordemanna, koji je prošao u četvrtfinale, što znači da bi Ivan Šapina svake minute trebao započeti svoju borbu protiv Alasana Anna.

? Franz Wagner napravio je prekršaj na Miciću prilikom šuta za tri poena, a srpski igrač potom je pogodio dva od tri slobodna bacanja. Srbi vode 72:61.

12.16 Odgovaraju sada Nijemci. Bonga i Moritz Wagner pogodili su trice i skratili zaostatak na minus 13.

? Teške minute za njemačku reprezentaciju. Gordie Herbert pozvao je minutu odmora, ali njegovi igrači nastavili su u istom ritmu, ponovno su ekspresno primili pet poena, a njemački izbornik još je jednom morao pozvati time-out.

Srbija je na najvećoj prednosti, trenutačno vode 64:45.

image
ARIS MESSINIS Afp

12.10 Iako su Nijemci nakratko smanjili zaostatak na minus pet, u 15-ak sekundi razmaka ukazao se Aleksa Avramović. Prvo je pogodio tricu, a zatim i ukrao loptu neopreznom Schröderu i položio za nove poene.

? Njemačka je na 29 posto šuta iz igre (11/38), dok je Srbija na 54 posto (19/35). Tom je statistikom lako objasniti srpsku prednost od 14 poena razlike.

12.04 Počelo je drugo poluvrijeme utakmice za treće mjesto između košarkaša Njemačke i Srbije.

Srbi vode 48:38.

11.56 Taekwondoaš Ivan Šapina će za dvadesetak minuta započeti svoju borbu osmine finala kategorije do 80 kg protiv Alasana Anna.

Prije toga je na redu borba Slovenca Divkovića i Norvežanina Ordemanna.

image
DALSTAEKWONDO

? Kraj prvog poluvremena u borbi za broncu! Srbi na pauzu odlaze s prednošću 46:38 protiv Njemačke, a predvode ih Micić s 12 poena, te Jokić s 10 poena, pet skokova i šest asistencija.

Kod Nijemaca je najviše ubacio Franz Wagner, ali igrač Orlando Magica ima katastrofalan šuterski dan. Iz igre je pogodio tek jednu od sedam ispaljenih lopti, dok s linije slobodnih bacanja ima 7/8. Prvo poluvrijeme za njega najbolje će dočarati sekvenca iz zadnjih sekundi prvog poluvremena, kada je prvo promašio "nemoguće", a zatim i promašio šut za tri poena.

11.40 Srbi su sada malo usporili. Zadnje poene ubacili su prije gotovo tri minute, a Nijemci su uspjeli malo uljepšati rezultat. Semafor pokazuje 41:33 za Srbiju.

? Braća Wagner nisu na najbolji šuterski način otvorili utakmicu za broncu. Franz je ubacio sedam poena uz šut 1/4 iz igre i 5/6 s linije slobodnih bacanja, dok je Moritz na dva poena i šutu 1/5 iz igre. Srbija trenutačno vodi 41:31, a prvi strijelac je Micić s 12 ubačenih poena.

11.28 Srbi prvi put na utakmici odlaze na dvoznamenkastu prednost. Bogdan Bogdanović pogodio je za dva poena pod prekršajem, a zatim i ubacio nagradno slobodno bacanje, odvevši Srbiju na prednost 35:23.

Sportaši iz Svete Lucije nisu imali medalju sve dok se na otoku nije rodila sprinterica Julien Alfred. Alfred je sada najbrža djevojka na planeti, ali još više od slave kaže da joj je drago što cijeli planet sada zna za njenu domovinu.

Veliku priču o Julien donosimo OVDJE.

image
JEWEL SAMAD Afp

? Gotova je prva četvrtina u košarkaškoj borbi za broncu. Srbija vodi 30:21 protiv Njemačke, a prvo ime dvoboja zasad je definitivno Nikola Jokić. Srpski centar u prvih deset minuta isporučio je šest poena, šest asistencija i dva skoka, a zasad još nije promašio niti jedan šut.

11.13 Zahuktava se bitka za broncu u košarci. Njemački izbornik upravo je dobio tehničku pogrešku nakon što je Schröder napravio prekršaj nad Dobrićem, a Srbi u uvodnoj četvrtini održavaju prednost od šest poena razlike.

? Košarkaši Srbije bolje su otvorili bitku za broncu protiv Njemačke, nakon prvih pet minuta imaju prednost 16:10.

11.02 Počela je bitka za broncu u košarci! Na parketu su igrači Njemačke i Srbije.

? Za desetak minuta počinje košarkaška borba za broncu između Njemačke i Srbije, dok navečer u 21.30 o zlatu odlučuju SAD i Francuska.

10.42 Sedmo mjesto za Anamariju Govorčinović u drugom polufinalu kajaka na 500 metara.

U finale idu, očekivano, Novozelanđanka Lisa Carrington (1:48.10) te Dankinja Emma Aastrand Jorgensen (1:49.59).

Anamaria je za pobjednicom zaostala nešto više od pet sekundi te je za nju natjecanje završeno.

Govorčinović je spremna na startu, osim nje se u drugom polufinalu još natječu Nizozemka Vorsselman, Dankinja Jorgensen, Srpkinja Novaković, zatim najveća favoritkinja za zlato Novozelanđanka Carrington, Šveđanka Andersson, Kanađanka Melanson te Francuskinja Hostens.

10.30 Deset minuta ostalo je do polufinalne utrke u kajaku na 500 metara u kojoj će nastupiti naša Anamaria Govorčinović. U ovim trenucima počinje prvi od četiri polufinala.

Jedan od impresivnijih kadrova s jutrošnjeg maratona.

image
REBECCA BLACKWELL Afp

"Drvenu" medalju na kraju je osvojio Britanac Emile Cairess, koji je u samoj završnici uspio prestići Etiopljanina Geletu. Šestoplasirani Japanac Akasaki također se dugo držao u zoni medalja i istrčao osobni rekord, ali to mu nije bilo dovoljno za iznenađenje.

? Etiopljanin Tamirat Tola je olimpijski pobjednik u maratonu! S vremenom 2:06:26 oborio je i olimpijski rekord.

Srebro ide Belgijcu Bashiru Abdiju, a broncu će uzeti Kenijac Benson Kipruto.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

10.03 Još samo kilometar i pol do kraja maratona, Tola u podnožju Eiffelova tornja trči prema zlatu, a Abdi, Kipruto i Geleta vode borbu za preostala dva odličja.

9.51 Maraton se približava uzbudljivoj završnici, do kraja je ostalo još šest kilometara. U vodstvu je i dalje Etiopljanin Tamirat Tola, čiji su najbliži pratitelji Geleta, Abdi, Kipruto i Akasaki.

Kipchoge je definitivno otpao iz borbe za medalju i neće postati prvi maratonac koji je spojio tri olimpijska zlata. Trenutačno je tek 71. sa zaostatkom većim od osam minuta.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Danas završavaju i taekwondo natjecanja na Igrama u Parizu. Posljednji će od hrvatskih predstavnika na tatami kročiti teškaš Ivan Šapina u kategoriji iznad 80 kg. Šapina je svjetski doprvak iz Bakua prošle godine, europski prvak iz Manchestera 2022., te osvajač dvije bronce: jedne na SP u Manchesteru 2019., a druge na EP u Sofiji 2021.

Što nam je uoči njegovog nastupa rekao trener Dejan Mesarov, pročitajte OVDJE.

image
Domenico Cippitelli/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia

9.05 Muški maraton teče u punom jeku, gotovo pa svi trkači prešli su polovicu utrke (oko 21 kilometar i 97 metara). Na čelu je trenutno Etiopljanin Tola Tamirat (1:04:51), a prvi pratioci, s tek sekundom zaostatka, su mu Amerikanac Conner Mantz i Talijan Eyob Faniel.

Najveći favorit Kenijac Eliud Kipchoge za sada ne može biti zadovoljan, zauzima tek 58. poziciju s gotovo minutu i dvadeset sekundi zaostatka za vodećim. Ipak, do kraja je još puno i još se mnogo toga može promijeniti, pogotovo u disciplini kakva je maraton.

8.40 Prije nešto više od pola sata započeo je muški maraton, jedna od tradicionalno najiščekivanijih disciplina na Olimpijskim igrama. Najveći je favorit Kenijac Eliud Kipchoge, koji može postati prvi maratonac s tri olimpijska zlata u povijesti (Rio 2016., Tokio 2021.).

Trkači su malo prije prošli oznaku od 10 kilometara, a upravo se na vrhu izdvojio Talijan Eyob Faniel, kojega slijedi skupina trkača među kojima je i Kipchoge.

image
REBECCA BLACKWELL Afp

Rukometna velesila Danska s 31:30 svladala je Sloveniju i plasirala se u svoj treći uzastopni olimpijski finale. S druge strane, Slovenija je propustila priliku poboljšati svoj najbolji plasman ikad, a isto će pokušati izvršiti u utakmici za broncu koja je na rasporedu u nedjelju u 9 sati protiv Španjolske.

Međutim, naši susjedi ljuti su na suce, tvrdeći da su im "oduzeli" povijesnu šansu.

- Kako god okrenemo, sudački kriterij je cijelu utakmicu bio na strani Danske. Ako je tako, jako je teško igrati - rekao je slovenski izbornik Uroš Zorman odmah nakon utakmice.

Više pročitajte OVDJE.

8.23 Imane Khelif, alžirska boksačica o kojoj se puno pričalo proteklih dana, osvojila je zlatnu medalju, a onda se i obratila kritičarima.

- To također daje poseban okus mom uspjehu. Sve što je rečeno na društvenim mrežama je nemoralno.

Više pročitajte OVDJE.

Anamaria Govorčinović je samo jedan u nizu primjera kako hrvatski sportaši uspijevaju doći do svjetskog vrha ne zbog onoga što imaju, nego usprkos onome što nemaju. U Parizu je do sada odradila prvu polovicu posla. Nije uspjela ući izravno u polufinale kajaka jednosjeda kroz kvalifikacije, ali je to učinila kroz četvrtfinale.

Polufinalne utrke su u subotu, prva od četiri skupine u 10.30, Anamarijina u 10.40, posljednja polufinalna u 11.00. Finala su isti dan, C finale u 12.40, B finale u 12.50 i A finale u 13.00.

Više o Anamariji pročitajte OVDJE.

image
Bertrand Guay/Afp

Hrvatski vaterpolisti sinoć su oduševili pobjedom protiv Mađarske i plasmanom u finale Olimpijskih igara, četvrti za ovaj sport od osamostaljenja.

"Barakude proživljavaju čudesnu, nestvarnu i definitivno neponovljivu godinu. Godinu u kojoj se u prvih sedam i pol mjeseci natiskalo i Europsko, pa onda Svjetsko prvenstvo, a povrh svega, tako, čisto da se nađe, i Olimpijske igre. Godina kakva se nikad više, provjereno nikad više, neće ponoviti", napisao je u svojem komentaru iz Pariza Dean Bauer, čiji osvrt na senzacionalan pothvat Hrvata donosimo OVDJE.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

7.05 Dobro jutro!

Pretposljednji je dan Olimpijskih igara u Parizu i sve je manje kompleta medalja koji se trebaju podijeliti. Velika većina hrvatskih sportaša već je otišla iz Francuske, ali nisu još svi odradili svoj posao. Vaterpolisti su sinoć izborili finale protiv Srbije i osigurali Hrvatskoj sedmu medalju, što ne mora biti završna bilanca.

Danas troje naših sportaša ima priliku osvojiti odličje, i to u tri različita sporta. Kronološkim redom navijat ćemo za kajakašicu Anamariju Govorčinović, taekwondoaša Ivana Šapinu i atletičarku Saru Kolak, koja je oduševila nastupom u kvalifikacijama. Evo rasporeda...

10.40 •• Kajak/kanu

Anamaria Govorčinović (kajak 500 m, polufinale)

12.13 •• Taekwondo

Ivan Šapina - Alasan Ann (+80 kg, osmina finala)

13.00 •• Kajak/kanu

Anamaria Govorčinović (kajak 500 m, finale*)

15.58 •• Taekwondo

Ivan Šapina (+80 kg, četvrtfinale*)

17.02 •• Taekwondo

Ivan Šapina (+80 kg, polufinale*)

19.30 •• Taekwondo

Ivan Šapina (+80 kg, repesaž*)

19.30 •• Atletika

Sara Kolak (koplje, finale)

20.19 •• Taekwondo

Ivan Šapina (+80 kg, završnica*)

*ako se plasiraju

Linker
04. listopad 2024 05:39