MUSTAFA YALCIN Anadolu Via Afp
POSEBNA SPORTAŠICA

Diplomirala na Harvardu, potom i magistrirala, a onda osvojila tri zlata na Igrama u Parizu

Amerikanka je na OI u Parizu osvojila tri zlata, ali uvijek je isticala da joj je obrazovanje najvažnije
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 26. rujan 2024. 22:23

Za Gabrielle Gabby Thomas sportska karijera uvijek je bila sporedni dio života. Majka joj je od malih nogu usadila važnost obrazovanja i ljubav prema znanosti i Gabby je ustrajno slijedila taj put. No, nikad nije zanemarila i sport i danas je trostruka olimpijska pobjednica u kraljici sportova atletici, ali i sjajna mlada žena s diplomom neurobiologije koju je stekla na prestižnom Harvardu te magisterijem iz javnog zdravstva na Sveučilištu Texas. Svakako jedna od najposebnijih priča ovogodišnjih Olimpijskih igara u Parizu.

U francuskoj je prijestolnici 27-godišnjakinja rođena u Georgiji, a odrasla u Massachusettsu, ispunila sve svoje sportske snove. Bila je nedodirljiva u finalu utrke na 200 metara (21.83) i osvojila prvo olimpijsko zlato u karijeri, da bi u danima koji su slijedili dodala još dva, kao članica američkih štafeta na 4x100 i 4x400 m. S rezultatom 21.60 istrčanim na lanjskim američkim “trialsima” u Eugeneu četvrta je na ljestvici svih vremena i jedna od atletičarki koja budi nadu da bi u dogledno vrijeme i “nedodirljivi” svjetski rekord Florence Griffith-Joyner (21.34) mogao biti poslan u povijest.

Mama mi je sve pokazala

No, kako smo i spomenuli, obrazovanje je za Thomas uvijek bilo na prvom mjestu, a inspiracija joj je bila samohrana majka koja je radila kao konobarica kako bi mogla financirati vlastito školovanje i odgajati Gabby i njezina brata blizanca. Nakon što je stekla diplomu, majka Jennifer je preselila obitelj u Massachusetts kako bi mogla završiti doktorat. Uskoro je na Sveučilištu Massachusetts dobila posao profesorice i snažno utjecala na kćer.

image
JEWEL SAMAD Afp

- Promatrala sam je kako kao samohrani roditelj, bez dva novčića u džepu, napreduje i postaje ono što je sada, uspješna profesorica koja živi svoje snove i pokretačica neprofitne organizacije koja pomaže ljudima da steknu obrazovanje. To je utjecalo na mene na načine koje ne mogu ni opisati. Mama mi je pokazala što je prava radna etika i da je napornim radom moguće ostvariti svoje snove - ispričala je Thomas u razgovoru za Olympics.com.

Taj naporni rad rezultirao je upisom na Harvard gdje je studirala neurobiologiju sa sporednim predmetom globalno zdravlje i zdravstvena politika. Jedno od predavanja koje je pohađala, o razlikama u američkom zdravstvenom sustavu i načinu na koji one utječu na ljude crne boje kože, nadahnulo ju je da upiše magisterij iz javnog zdravstva na Sveučilištu Texas, koji je završila u svibnju 2023.

No, posebna kakva jest, nije se zaustavila na tome. Strast za poboljšanjem zdravstvenog sustava nagnala ju je da još tijekom studija počne volontirati u jednoj klinici u Austinu, a nastavila je i nakon magisterija. Štoviše, tijekom priprema za Olimpijske igre na kojima će pokoriti konkurenciju, redovito je radila u klinici. Kako je sama nedavno objasnila u razgovoru za Vogue, tamo je na funkciji direktorice programa za prevenciju hipertenzije, te pomaže u praćenju skupine pacijenata u predijabetesu i osigurava da dobiju lijekove i podršku koja im je potrebna.

- Čak i nakon napornog dana na stazi, kada sam umorna i jedva dišem, jednostavno si kažem “zahvalna sam što radim ono što volim”. I onda odem u kliniku volontirati i mijenjati ljudima živote. Osjećam se tako ispunjeno i strastveno u svemu što radim.
I očito joj to ne smeta da u tako konkurentnom sportu poput atletike bude najbolja na svijetu.

- To je neka vrsta balansiranja i to mi se sviđa. Volim se vratiti kući sa staze i imati nešto sasvim drugo na što se mogu usredotočiti. A kad radim u klinici, jedva se čekam vratiti na stazu.

image
BENJAMIN CREMEL Afp

Allyson Felix kao inspiracija

A ako joj je majka bila nadahnuće na akademskom putu, njezine sportske snove “zapalila” je legendarna Allyson Felix, najtrofejnija atletska olimpijka u povijesti. Gabby je u osnovnoj školi trenirala softball i nogomet, ali nije joj palo na pamet ozbiljnije se baviti trčanjem sve dok nije vidjela Felix na američkim “trialsima” za Olimpijske igre u Pekingu 2008.

- Bila sam u Alabami kod prabake i mama mi je rekla da uključim televizor. Napravila sam to i ugledala Allyson Felix. Tada nisam znala tko je ona... Ali vidjela sam je. Imala je jako duge noge, izgledala je izvrsno i bila je sjajna na stazi, stvarno inspirirajuća sportašica - prepričala je za The Running Effect.

U to vrijeme Thomas još nije razmišljala o atletskoj karijeri, a kamoli o tome da će se jednog dana naći na stazi rame uz rame s Felix.

- Kad sam se prvi put utrkivala ​​protiv nje, bio je to nadrealan osjećaj jer me vratio na onaj trenutak kad sam je prvi put vidjela na TV-u.

Sudbina je htjela da Thomas i Felix postanu reprezentativne kolegice na Igrama u Tokiju, te da Gabby u Parizu postane prva Amerikanka s olimpijskim zlatom na 200 metara nakon Allyson. No, i danas ističe da joj zapravo nikad nije bio cilj ponoviti uspjehe slavne sunarodnjakinje koja je osvojila 11 olimpijskih i 20 svjetskih medalja.

- Nikad nisam razmišljala “o moj Bože, želim biti sljedeća Allyson Felix”. Samo sam imala tu urođenu želju za napornim radom, a kada imam svoj san, jednostavno mi je krenuti za tim i stići na cilj - zaključuje ova briljantna sportašica.

USPJESI

Olimpijske igre

Pariz 2024. - 200 metara ZLATO

Pariz 2024. - 4x100 metara ZLATO

Pariz 2024. - 4x400 metara ZLATO

Tokio 2021. - 4x100 metara SREBRO

Tokio 2021. - 200 metara BRONCA

Svjetska prvenstva

Budimpešta 2023. - 4x100 metara ZLATO

Budimpešta 2023. - 200 metara SREBRO

Linker
26. rujan 2024 22:24