XIA YIFANG Afp
OLIMPIJSKE IGRE

Pariz je po pitanju prijetnji prošao najbolje od svih. Ni terorizam, ni Zika, ni korona, ali kiša…

Ipak je bio vidljiv silni napor koji su domaćini uložili da Igre učine sigurnima
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 27. srpanj 2024. 14:45

Možda je Pariz u posljednje vrijeme po pitanju prijetnji prošao najbolje od svih. London je bio jako opasan zbog terorizma, Rio je imao problem onečišćenja i zika virusa koji su prenosili komarci, Tokio se teško borio s koronom, a Pariz je u tom smislu barem na papiru prošao najmirnije. Makar je politička situacija u Francuskoj ‘vesela‘, makar je Macron pod paljbom desnice, makar se puno toga radilo u tišini da se ne uznemirava javnost, ipak je bio vidljiv silni napor koji su domaćini uložili da Igre učine sigurnima.

Sve je to danas jako skupo, preskupo, pa se traže način kako stvari dovesti na razinu održivosti. Rio je tu napravio veliki posao, makar je Brazil po riječima mnogih nakon toga bankrotirao. Kinezi su potrošili najviše, ali niti u jednom trenutku nisu plakali. London je išao na tradiciju, svatko je imao nešto svoje. Pariz je sve rasporedio da bude najisplativije.

Za jedrenje bolje uvjete od Marseillea nije mogao smisliti, makar je sjever bio bliže. U Lille su spremili košarku i rukomet, u Chatoroux streljaštvo, da se ne bi ‘rasuli‘ onako kako ne mogu. I makar su moćni, ni oni sami nisu mogli sve, a najbolji primjer je želja da Mbappe bude dio nogometnog tima zbog koje je Florentino Perez stigao do Macrona, no francuski predsjednik ‘nije imao argumente‘ za takvu utakmicu.

Olimpijske Igre imaju svoje protokole, na njima je jako malo nepoznanica, sve samo u pravcu načina na koji će sve funkcionirati. A Pariz s tim nema apsolutno nikakvih problema, makar ćete prema Marseilleu, Lilleu, Chatorouxu morati kupiti karte za vlak. Ni, Pariz nije svemoćan, jer kao i svaka druga zemlja Francuska ima svoja pravila.

Hoće li im se Igre isplatiti. Hoće, makar su cijene ulaznica astronomske za neke naše pojmove, makar ulaznica još uvijek ima skoro na svim mjestima.

Linker
22. rujan 2024 15:19