Zlatni putnik

 WIKUS DE WET Afp
ADIEU PARIS, HELLO LOS ANGELES

Jeste li bili u Parizu ili Šibeniku? U nekim trenucima je svejedno, gledatelji i sportaši nisu im najvažniji

Svečanost je bila još jedna u nizu sjajnih slika s Igara, no sve je podređeno slici na ekranu
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 12. kolovoz 2024. 21:27

Lijepo je bilo u Sarajevu, doviđenja u Calgaryju - i dalje je pjesma koja odjekuje u glavi kada god na temu dođe zatvaranje Olimpijskih igara i prebacivanje zastave od jednog do drugog grada. Lijepo je bilo u Parizu i, nadamo se, doviđenja u Los Angelesu.

Pariz je ispunio obećanja, pružio je Igre kakve dosad nisu viđene. Za većinu borilišta iskorištena je postojeća infrastruktura, puno ih je bilo u centru grada, tribine su bile ispunjene do posljednjeg mjesta na 99 posto događaja. Sigurnost na visini (o cijeni, moralu i ljudskim posljedicama ovaj put nećemo).

Na visokoj razini

I svečana ceremonija zatvaranja bila je na visokoj razini. Spuštanje Ethana Hunta (aka Tom Cruise) niz sajle i rekreiranje scena iz Nemoguće misije bili su spektakularni. I podsjetili na Li Ninga koji je također vezan sajlom prkosio sili teže trčeći po rubu krova Ptičjeg gnijezda s olimpijskom bakljom u ruci.

Za razliku od svečanosti otvaranja, ova je ceremonija bila na stadionu, sa sportašicama i sportašima koji su većinu vremena mogli imati centralnu poziciju na stadionu. Ponekad malo kaotično, posebno kada su se popeli na pozornicu za vrijeme koncerta grupe Phoenix i njihovih gostiju. Ali svakako zabavno. Veći dio predstave. Ali ne kao koncert i tulum koji je London priredio za svoje Igre 2012. godine.

image

Tom Cruise

Cao Can/xinhua News/profimedia

image

Stade de France, završna ceremonija

Mehmet Murat Onel/afp/profimedia

Party na stadionu pokazao je glavni trend. Onaj koji je itekako bio primjetan tijekom svečanosti otvaranja na rijeci Seini. Najvažnije od svega je da slika na ekranu bude perfektna. Televizijski gledatelj (streamer) je u prvom planu, onaj koji je bio na stadionu (ili uz rijeku) može, za statistiku, reći da je bio na događaju, ali nije mogao sve vidjeti. Niti uživati. A za reelse, storyje i TikTokove materijala ima u kojoj god ulozi bili.

Potvrda toga da su svi podređeni slici na ekranu bio je kalifornijski dio svečanog zatvaranja. Jer da su gledatelji na stadionu, sportašice i sportaši bili najvažniji, onda bi Red Hot Chili Peppers, Billie Eilish i Snoop Dogg nastupili uživo na Stade de Franceu, a ne bi oni, kao i mi ostali na stadionu i vi koji ste gledali izravni prijenos na ekranima, imali isti doživljaj. Gledali smo nešto što je unaprijed snimljeno, ispeglano i prezentirano svima na isti način. Tada nije bilo važno jeste li u Parizu ili Šibeniku, Los Angelesu ili Bangkoku. Svima je bilo isto.

Očekuje se ‘wow efekt‘

A kako će njima i nama biti za četiri godine u Los Angelesu, može se samo nagađati što se tiče svečanih ceremonija. LA je Hollywood, meka filmova i specijalnih efekata, pa se očekuje novi "wow efekt". Naravno, za one koji će sve gledati preko ekrana. Najavljeno je da će obje svečanosti biti na stadionima, da će se kombinirati novosagrađeni stadion SoFi i ikonski Coliseum.

Što se tiče sporta, već se znaju brojne novosti. Na globalnoj sceni. U Hrvatskoj očekujemo isto. Pojedinačne sportove kao predvodnike, ekipne u novoj etapi životarenja.

U pet sportova koje je Los Angeles izabrao, Hrvatska će teško do medalja. Da je prošao karate, drugačije bismo pričali. Ovako u bejzbolu i softballu, kriketu, lacrosseu, flag footballu (američki nogomet, ali bez rušenja, nego s oduzimanjem zastavica iz džepova) i skvošu, nećemo biti kandidati za medalje. Možda bismo mogli u jedinoj novoj sportskoj disciplini u olimpijskom programu, u obalnom sprint veslanju.

image

Navijači Hrvatske u Parizu

TOM DUBRAVEC Cropix

A kad smo kod veslanja, ono bi se u programu Igara u Los Angelesu moglo smatrati i skroz novim sportom. Jer da bi se natjecanja održala u Long Beachu, a ne tko zna gdje (i koliko daleko), bit će na stazi u dužini od 1500 umjesto standardnih 2000 metara. Ne bi Sinkovići bili prvaci, možda niti medaljaši ovdje u Parizu, da je staza bila za četvrtinu kraća, kao što će biti 2028. Veslanje je to moralo prihvatiti jer, kao što smo rekli, tko zna gdje bi veslači inače završili. Primjerice softball i natjecanja na divljim vodama neće se održati u Los Angelesu, nego u skoro 2000 kilometara udaljenom Oklahoma Cityju.

Angelinosi su najavili da neće izgraditi niti jedan novi sportski objekt radi Olimpijskih igara, nego će koristiti postojeću infrastrukturu. Ultramodernu dvoranu LA Clippersa za košarku, primjerice, dok će plivački bazen konstruirati na jednako visokomodernom stadionu SoFi, na kojem utakmice igraju NFL momčadi Ramsi i Chargersi. Zbog toga će se promijeniti tradicionalni raspored natjecanja, prvi tjedan bit će u znaku atletike, drugi posvećen plivanju. Olimpijske igre održat će se nešto ranije u godini u odnosu na pariške, kompletno u srpnju, od 14. do 30. srpnja 2028.

Linker
06. rujan 2024 03:42