Dagur Sigurdjsson

 MARKO TODOROV Cropix
RUKOMETNO OLIMPIJSKO LJETO

Izbornik Sigurdsson okupio igrače: ‘Imamo veliki problem koji pokušavamo riješiti‘

Izbornik hrvatskih rukometaša okupio je 20 odabranika na pripremama za Igre
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 25. lipanj 2024. 14:37

Počele su pripreme rukometaša za nastup na Olimpijskim Igrama, točno mjesec dana prije nego će naša reprezentacija poletjeti put Pariza. Dagur Sigurdsson je okupio 20 igrača. Na Olimpijske Igre može povesti 17, 14 ih može prijaviti na startu, a trojica mogu biti na tribinama. To je promjena koja nudi malo više nego dosad, jer na Igrama je prije pravilo bilo 14+1, a sada je 14+3. No, s tim treba oprezno, jer tko jednom ispadne više se vratiti ne može.

Dugo već pripreme nisu počele u kratkim hlačama, jer obično se događaju zimi prije nekog velikog natjecanja. A nas na OI nije bilo od Rija kada smo posljednji put nastupali. Tokio smo preskočili zbog razno raznih okolnosti, no ne treba zaboraviti da je to bio drugi najveći neuspjeh u povijesti naše reprezentacije nakon što nismo otišli ni u Sydney 2000. godine. Uvijek smo dio EP, SP, a evo vraćamo se i na naše šeste OI nakon Atlante, Atene, Pekinga, Londona i Rija, nakon dva zlata, dvije bronce i jednog četvrtfinala.

Uvijek kada se skupi reprezentacija problemi su sastavi dio priče, pa je tako i ovaj puta. Naime, David Mandić zbog ozljede ne može biti dio tima, morao je otkazati nastup, pa je Sigurdsson na njegovo mjesto odlučio pozvati Lovru Mihića, koji je bio i na kvalifikacijskom OI turniru u Hannoveru. Mihić je iskusan, ima vrlo dobru sezonu u Wisli. S obzirom na stil igre koji je drugačiji od Mandićevog, neke koncepcije, posebno obrambene, nam se mijenjaju, ali mjesec dana bi trebalo biti dosta da ih ustalimo.

image
MARKO TODOROV Cropix

Puno toga imamo za ustaliti. Moramo odlučiti kako će nam izgledati vanjska linija, moramo trčati puno više nego dosad, moramo biti puno spremniji nego dosad, moramo naći čovjeka plus za sredinu obrane, ako tu imamo Srnu i Načinovića zasad. Moramo naći konkretnu ulogu Duvnjaku. Tražiti postavu koja može igrati u oba pravca.

Puno je posla pred Sigurdssonom koji je upravo želio ovo što se događa, dobiti priliku raditi s ovim timom, priliku kakvu dosad na dvije prethodne akcije, zbog kratkoće vremena, nije imao. Sada će imati prilike raditi na taktici, imat će vremena za sve i na kraju odabrati najbolje.

Činjenica da krećemo s 20 igrača govori da nemamo potpuno čistu sliku. Imamo i promjene u odnosu na dosad, prvi puta pod Sigurdssonom u timu su Šarac i Meštić nakon vrlo dobrih sezona u Göppingenu i u Kielcu, a uz Mandića koji je otpao zbog ozljede nema dosad standardnog Igora Karačića.

Trag je ostavio dramatičan nastup u Oslu, ali ostao je i trag optimizma iz Hannovera. Sigurdsson je rekao da u ovom trenutku svjetski vrh nismo, kome pravo - kome krivo, ali je točno. Rekao je da smo između 4. i 14. mjesta u svijetu, da svakog možemo dobiti, ali i od svakog izgubiti. I to je točno. Kako će to izgledati za mjesec dana kada krenemo protiv Japana svi bismo voljeli znati. Naime, poželjeli smo se vrhunskog rezultata, a Sigurdsson ovdje nije sigurno došao uživati samo u ljepotama Hrvatske.

Spremio je plan i odmah su krenuli za Prelog. Makar su Ivić, Šoštarić, Duvnjak i Cindrić bili na testiranjima, nikog se nije čekalo.

- Moje razmišljanje je išlo u smjeru pronalaska balansa između napada i obrane, birao sam one koji su korisni u oba pravca. Znamo da samo 14 igrača možemo imati u sastavu za utakmicu. Vidjeli smo na zadnjim utakmicama s Norveškom i Danskom, da je teško imati promjene napad-obrana i obrnuto. Ovih dvadeset igrača kreće u pripreme, ali naglašavam da imamo još petnaest igrača koji su na širem popisu i mogu biti konkurentni u bilo kojem trenutku, te da ih možemo tijekom priprema pozvati ako se za to pokaže potreba. Imamo jaku momčad, vjerujem u njih i vjerujem da će svi pokazati najbolje od sebe.

Konkretnije...

- U prvom dijelu ćemo raditi na podizanju fizičkih potencijala, ali i taktici. U drugom dijelu u Opatij, imat ćemo 17 igrača s kojima namjeravamo igrati u Parizu. Jasno, imat ćemo i prijateljske utakmice. Izbor za OI je uvijek nešto drugačiji, posebniji, jer samo 14 igrača možemo imati na terenu.

Davida Mandića nećete imati, koliko vam to otežava situaciju?

- Mandić nije spreman startati u pripreme zbog ozljede. On je odličan obrambeni igrač, ali neću reći da je njegov izostanak problem. Morat ćemo naći neke drugačije solucije s igračima koje imamo na raspolaganju i ponovit ću da imamo 20 igrača i da imamo još njih 15 na koje možemo računati kada su pripreme u pitanju.

image
MARKO TODOROV Cropix

Još nakon Osla Sigurdsson je naglašavao...

- Mislim da nemamo problem s obranom, to smo pokazali na turniru u Hannoveru gdje je obrana bila sasvim OK. Pripremljenost je tu važan dio priče. Ali, mislim da imamo veliki problem s trčanjem, tranzicijom, da to ne radimo dobro i da nam je veliki problem što imamo puno igrača koji igraju ili napad ili obranu. To pokušavamo riješiti, to je važno pitanje za budućnost. Imat ćemo dovoljno vremena da se pripremimo za Olimpijske igre. Za novog trenera uvijek je dobro dobiti takvu priliku, jer tada može staviti svoj štih razmišljanja na momčad, bolje upoznati igrače, a to je uvijek važno – rekao je Sigurdsson.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će ovaj naš tim to sve odraditi. Osim Domagoja Duvnjaka ovi igrači nemaju olimpijskog iskustva, a jedini igrač koji je uz Duvnjaka bio u Riju je Marko Mamić, te kao pričuva na tribini Luka Cindrić. Duvnjak ima broncu iz Londona, bio je u Pekingu, ali zato imamo "opasan" stožer s dvostrukim olimpijskim pobjednikom Valterom Matošević (Atlanta i Atena), jednom olimpijskim pobjednikom Denisom Špoljarićem (Atena) i Dagurom Sigurdssonom, koji je s Njemačkom 2016. u Riju osvojio broncu. Dagur je na OI u Tokiju vodio Japan, a bio je kapetan Islanda 2004. kada smo mi u Ateni bili olimpijski prvaci, a oni deveti.

20 igrača za olimpijske pripreme

Vratari:

Matej Mandić (Zagreb)

Dominik Kuzmanović (Gummersbach)

Filip Ivić (Pelister)

Sandro Meštrić (Kielce)

Lijeva krila:

Marin Jelinić (Szeged)

Lovro Mihić (Wisla)

Desna krila:

Mario Šoštarić (Szeged)

Filip Glavaš (Zagreb)

Pivoti:

Veron Načinović (Montpellier)

Marin Šipić (Kriens)

Nikola Grahovac (Veszprem)

Lijevi vanjski:

Zvonimir Srna (Zagreb)

Marko Mamić (Leipzig)

Josip Šarac (Göppingen)

Tin Lučin (Nexe)

Srednji vanjski:

Domagoj Duvnjak (Kiel)

Luka Cindrić (Dinamo Bukurešt)

Desni vanjski:

Ivan Martinović (RN Löwen)

Mateo Maraš (Tatabanya)

Luka Klarica (Zagreb)

Prelog, Varaždin, Opatija, Chartres

Prvi dio priprema bit će u Prelogu od 25. lipnja. Na kraju tog dijela priprema slijedi nam 6. srpnja prijateljski susret protiv Egipta u Varaždinu (16.30).

Nakon kratke stanke, slijedi drugi dio priprema u Opatiji od 11. srpnja, a 17. srpnja gostovat ćemo protiv Francuske u Chartresu.

Na OI u Pariz reprezentacija putuje 24. srpnja, a prvu utakmicu s Japanom igra 26. srpnja u 14.00.

Linker
25. lipanj 2024 14:40