Filip Pravdica

 IGOR KRALJ/PIXSELL/POOL Pixsell
RIJEČANIN ZADOVOLJAN

Filip Pravdica: ‘Neka svi dođu u Zagreb, sve ću ih pobijediti na Hanžekovićevom memorijalu‘

‘Bio bih zadovoljniji da sam ovdje skočio barem za finale osmorice, ali ne mogu si ništa prebaciti‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 07. kolovoz 2024. 09:21

Prvo je otplesala Sandra s medaljom koju joj je dodijelila članica MOO-a Kolinda Grabar Kitarović. Onda smo odslušali američku himnu zahvaljujući Valarie Allman, pa našu Sandru koja je vidno umorna dobacila.

- Večer prvo Hrvatska kuća, pa hrvatski krevet.

Dobila je broncu i foliju sa službenim plakatom na kojem je ucrtana brončana medalja.

- Sad treba ići u Los Angeles, nemam još srebro – dodala je naša raspoložena junakinja.

A onda smo se okrenuli drugom hrvatskom finalu na atletici – Riječaninu Filipu Pravdici u skoku u dalj. Svaki finale na Olimpijskim Igrama je super vrijedan doseg, a baš takav ostvario je Filip Pravdica i prije finala ovdje u Parizu. Kao peti, sa 8.02 metara ušao je u finale i samo potvrdio silan napredak posljednjih godina. Samo šest skakača u kvalifikacijama letjelo je preko 8 metara, a samo dvojica su ispunila kvalifikacijsku normu od 8.15 metara. I to olimpijski pobjednik iz Tokija Grk Tentoglu sa 8.32, te Čeh Juška koji je skočio ‘taman‘ 8.15 metara. Pravdica je ove godine već letio bolje i od najboljeg rezultata iz kvalifikacija, 8.35 u Kranju prije Igara. Sa 8.65 ove sezone najbolji je do sada bio Grk Tentoglu.

Na početku finala sjajno je poletio Talijan Mattia Furlani na 8.34. Osam metara u prvom seriji je preletio i Tentoglu (8.27), a Pravdica je sa 7.72 bio na osmom mjestu. U drugoj seriji preko osam metara išli su Švicarac Ehammer i Nijemac Batz i nakon toga je bila jako važna reakcija Pravdice. On je u drugog skoku otišao do 7.90 i u tom trenutku bio sedmi. Tentoglu je otišao na 8.48 i izbio u vodstvo. A Pravdica na kraju druge serije bio osmi. Granična pozicija za ulazak u veliki finale.

Ali, Kinez Zhang je poletio do 8.07 i Pravdica je bio vani, a sa 7.87 nije uspio dostići osmu poziciju, pa je nakon tri skoka završio natjecanje. Ispao je i odlični Čeh Juška drugi iz kvalifikacija, drugi ove sezone. Uspio je samo do 7.83 metara.

Nisu bili posebno inspirirani daljaši, ali je činjenica da je među osam najbolji bilo 7 onih koji su išli preko osam metara. I osmi Kinez Zhang je uspio u šestom pokušaju, pa tako imamo finale +8.00 u kompletu. No, drugih pomaka nije bilo. Zlato je obrani Miltiadis Tentoglu sa 8.45, makar je ove sezone već letio 20 centimetara više. Srebrni Jamajčanin Pinnock, a brončani Talijan Furlani. Za Italiju prva talijanska medalja nakon Evangelistijeve bronce iz Los Anglesa ‘84, a za Jamajku nakon srebra Jamesa Beckforda u Atlanti ‘96.

Filip Pravdica ostao je gledati finale do kraja iz prvog reda.

- Želio sam ispoštovati ovo sjajno društvu, jer bila mi je velika čast biti s njima u finalu na ovakvom natjecanju.

Kako komentirate nastup?

- Došao sam skočiti svoj najbolji rezultat i ne usudim se ni pomisliti koliko bi to vrijedilo. Bio sam spreman na to, ali okolnosti mi nisu išle na ruku. Najdalji skok sam skočio ispred danske, tu sam izgubio osam centimetara. Onda je bilo velikih problema s vjetrom, pa sam skraćivao, produžavao zaletište. Nije se pogodilo sve kako sam želio. Nije ni Kinez koji je ispred mene ušao u finale koji je bio svjetski prvak u Oregonu mogao dalje od osmog mjesta na kraju. Ja sam sretan da sam bio tu, da se zbog mene u Rijeci gledao nastup. Nije bilo Amerikanaca, a mi smo bili ovdje i to je stvar na koju moramo biti ponosni.

Sezona je bila super.

- Da, zadovoljan sam. Bio bih zadovoljniji da sam ovdje skočio barem za finale osmorice, ali ne mogu si ništa prebaciti. Dao sam sve od sebe. Ostaje još Dijamantna liga u Lozani i Hanžek. Neka dođu na njega, sve ću ih pobijediti.

Kako komentirate cjelokupni skok u dalj na Stade Franceu?

- Ujednačen, zanimljiv, nitko nije odskočio, nitko nije bio presretan sa zaletištem. Tentoglu mi je na kraju rekao kada sam rekao zlato, da to nije bilo dobro. Da, nije bilo dobro – zlato.

Linker
07. kolovoz 2024 11:30