KLJUČNI DVOBOJI

Želi li Brazil u finale, Dante mora zaustaviti Müllera, a Fred proći Hummelsa

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. srpanj 2014. 15:17

DANTE – MÜLLER

Dante je izgubio borbu s Thiago Silvom i Davidom Luizom, nije igrao niti jednu utakmicu na SP-u, ali okolnosti su mu išle na ruku i on bi trebao danas imati jedan od najtežih zadataka – zaustaviti Thomasa Müllera. Klupski su suigrači u Bayernu, između njih nema tajni i velikih šansi za iznenađenje. Müller je dao četiri gola, prvi je strijelac Njemačke, a koliko je imao prilika mogao je zabiti i više. Za Dantea je posao zahtjevniji utoliko što se ne radi se o klasičnoj špici nego rotirajućem napadaču koji prijeti sa svih strana i na sve načine. Dante, visok i jak u skoku, i solidan tehničar, lakše se snalazi kad ima fiksiranu metu, međutim toliko zna o Müller da brazilski mediji ne sumnjaju kako će dobro odraditi zadaću Jedna od nevolja zašto Dante i David Luiz nisu idealan stoperski tandem je što obojica više vole igrati na lijevoj strani. Protiv Müllera ima je to svejedno, on ne bira pozicije. Ipak, nešto bi Brazil mogao izgubiti bez Thiaga Silve, ipak se radi o kapetanu i vođu. Što je svakoj momčadi značajno.

WILLIAN – LAHM

Jedni će kazati da je Willian i prije trebao više igrati je njegov je dribling paklen, a asistencija vrhunska, drugi misle da zbog slabije defenzive uopće nije pravo rješenje za ovu utakmicu, svi se slažu da je izostanak Neymara, ma koliko Willian bio dobar, veliki gubitak. Premostiv ili ne, vidjet ćemo večeras. Najave govore da bi Willian mogao baš zauzeti Neymarovo mjesto, to je uloga slobodnjaka, koji ipak najviše ordinira po lijevog strani. Makar na tom mjestu mogu igrati i Hulk i Oscar. Tako će se Willian vjerojatno poprilično često susretati s Lahmom, njemačkim kapetanom kojeg je izbornik vratio na desnog braniča. Bit će to jedan od važnijih ogleda na utakmici, Lahm voli ići naprijed i pomagati veznom i ofenzivnom redu, koliko će to moći i do koje mjere će ga Willian uopće ometati? Kad se globalno predviđa razvoj događaja na terenu, baš zbivanja na njemačkoj desnoj, odnosno brazilskog lijevoj strani jedan su od mogućih pravaga utakmice. Lahmove dionice nekako bolje kotiraju, zar ne?

LUIZ GUSTAVO – ÖZIL

Iako je Luiz Gustavo godinama u Njemačkoj, nisu igrali zajedno, Özil se iz Werdera uputio u Real, a Brazilac je nakon Bayerna otišao u Wolfsburg. Luiz Gustavo vraća se u sastav nakon odrađenih žutih kartona, on je korektor veznog reda, često djeluje kao libero ispred obrane, to je nogometaš koji jako puno zna i daje balans Brazilu. Malo koji zadnji vezni tako čita igru. Upravo on zatvarat će, zajedno s Fernandinhom, koridore Mesut Özilu, još uvijek nerazigranom playmakeru Elfa. Što se s njim događa, pitaju se mnogi. Na Mundialu djeluje kao u Arsenalu, nekako odsutno, gotovo da je uspavan. No, izbornik mu vjeruje, na svakoj utakmici igra, i čeka se trenutak kad će se odužiti na pravi način. Po dosad prikazanom veće šanse ima Luiz Gustavo da uspostavi kontrolu pred svojom obranom nego Özil da ga nadigra i prevari, no Mesut je igrač poteza i varke, u stanju je, kad ima inspiraciju, učiniti čuda. Mnoge će oči i nade biti uprte upravo u dvojicu renomiranih igrača sredine terena.

FRED – HUMMELS

Ako u pet utakmica nije napravio ništa vrijednije od jednog iznuđenog kaznenog udarca (nažalost s Hrvatskom!), i kad se o njemu već pričaju vicevi, Fred večeras ima priliku života. Scolari mu je dao golemo povjerenje i mnoge šanse, vjerojatno je ovo posljednji trenutak da mu uzvrati na pravi način. Ne treba zaboraviti da je Fred davao golove i lani na Kupu konfederacija i u prijateljskom ogledima, da nije djelovao tako loše kao sada na SP-u. Hummels je najbolji obrambeni igrač Njemačke, zaustavljao je i veće face od Freda, energićniji je i brži, nominalno u ovom dvoboju je jači igrač i ima veće šanse da izađe kao pobjednik. No, Brazil nakon ostanka bez Neymara mora mijenjati igru, moglo bi biti više visokih lopti na snažnog Freda i tako bi napadač Corinthiansa bio češće u fokusu. Opet s druge strane Hummels, koliko god je klasa, nije djelovao tako uvjerljivo u nekim susretima. Njegova je zadaća da Freda što više udalji od Neuerovih vrata.

Linker
23. rujan 2024 04:23