BRAZIL ZAVIJEN U CRNO

5 POGREŠAKA SCOLARIJA Harakiri taktika, krivi odabir igrača, loša motivacija...

Brazilski izbornik promašio je već u odabiru momčadi, a priprema za Elf bila je debakl
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. srpanj 2014. 14:24

1. HARAKIRI TAKTIKA

Kad je ostao bez Thiaga Silve i Neymara, ponašao se kao da se ništa nije dogodilo. Uveo je neuigranog Dantea i nedoraslog Bernarda, postavio ofenzivnu taktiku i kazao - nadigrajte ih! Grdno se prevario, kvalitetni Nijemci koristili su prostor koji su ostavljali previše napadački orijentirani domaćini i našalili se s njima. Pitanje je koliko bi mu koristilo i da je bio oprezniji, no možda poraz ne bi bio tako sramotan. Potpuno je pogrešno procijenio odnos snaga. Zar je zaista mislio da je Brazil najbolji?

2. NA SP POVEO KRIVE IGRAČE

Postoji li netko osim Scolarija tko misli da Maicon može odigrati bolje desnog braniča od Rafinhe iz Bayerna? Ili da je Marcelo kvalitetniji od Filipa Luisa iz Atletico Madrida? Kako to da u ekipi nije bilo mjesta za stopera PSG-a Marquinhosa? Nije li suludo da Fred i Jo imaju prednost pred Luizom Adrianom iz Å ahtara, a čovjek koji ne nerijetko rezerva u tom klubu Bernard starta u prvih 11, dok Alex Teixeira ili Robinho leže na plaži? Å to je s Ronaldinhom? Odabrao Luiz Felipe Scolari. Gdje mu je bila pamet?

3. SVE DAO NEYMARU

Osnovno što se od taktike Brazila vidjelo na ovom Svjetskom prvenstvu je da sve lopte i puno povjerenje i odgovornost daje Neymaru. Od njega su očekivali da ih dovede na vrh. Štekalo je to, ali i nekako išlo. No, s Njemačkom nije bilo Neymara, ostatak momčad nije pripremljen da preuzme odgovornost i jednostavno nisu znali što bi s loptom. David Luiz ju je napucavao napamet, samo da negdje ode. Nije priredio nikakvu igru osim preko Neymara. Å to je radio na pripremama?

4. MOTIVACIJA ILI ZABLUDA

Kažu da je SP 2002. umnogome osvojio na dobru psihološku pripremu. Iako ga je uzeo jer je imao Ronalda, to je barem jasno. No, i psihološki je sada podbacio. Igrače je punio pričom da su najbolji, a kad su primili gol, pa drugi od Njemačke i shvatili da je to teška zabluda, pukli su, šokirani su ostali gledali kako im Elf puni mrežu, čak tri gola primili su u 129 sekundi. Nije to bio slučajan 'pad sustava', nego nevjerica i nespremnost da se odgovori na negativan tijek zbivanja.

5. NIJE PODNIO OSTAVKU

Dobit će otkaz, što drugo, ali morao je odmah podnijeti ostavku. I to pred kamerama. Ispričati se, priznati da je zavarao naciju, da je za mnogo toga kriv i nestati sa scene. To bi bilo moralno, iako nikoga od Brazilaca ne bi utješilo. Međutim, on čak govori kako je dobro radio, riječi samokritike više su kurtoazne nego iskrene, očito je da smo u eri kad je trenerima jako teško prihvatiti da posao nisu napravili kako je trebalo. Eto, niti Scolari nije iznimka.

Linker
23. rujan 2024 06:31