AFP
SPORNI PROPISI

Varaždinci ne žele u 6. ligu: 'HNS nas je ucijenio, krećemo u pravnu bitku!'

'Slučaj Milana Pavličića predali smo CAS sudu u Lausannei, međutim, Savez nas je suspenzijom prisilio da taj slučaj povučemo i praktički priznamo dugovanja'
Piše: Nenad KovačićObjavljeno: 01. travanj 2012. 13:54

NK Varaždinu prijeti izbacivanje u najniži rang natjecanja. Međutim, jasno je kao dan da se osnivači HNL-a prije 20 godina neće tek tako odreći svega što su u ova dva desetljeća stvarali i dali hrvatskom nogometu. Varteks ili Varaždin, kako hoćete, kreće u borbu svim mogućim pravnim alatima. I tvrde u gradu baroka, nije ovo samo borba za njihov, već i za spas hrvatskog klupskog nogometa u globalu.

- U važećim zakonskim aktima, kako onim redovnim tako i onima Hrvatskog nogometnog saveza, postoji niz spornih teza. Na mnoge smo već i ranije upozoravali - govori Zlatko Ivanković, direktor NK Varaždina koji već od sutra najavljuje veliku pravnu bitku.

- Slučaj Milana Pavličića predali smo CAS sudu u Lausannei, međutim, Savez nas je svojom suspenzijom prisilio da taj slučaj povučemo i praktički priznamo dugovanja prema Pavličiću.

Ivanković ne spominje pojam 'ucjena', iako bi se i tako to moglo tretirati, no naglašava drugi, itekako važan detalj.

- Arbitražna komisija Hrvatskog nogometnog saveza zadužena je za rješavanje sporova između klubova i njihovih igrača. Međutim, svaki je igrač obrtnik i onog trenutka kad Arbitražni sud raskine ugovor između kluba i igrača, nema više nikakve kompetencije nad tim odnosom. To je nakon toga klasičan odnos klub-vjerovnik, za koji je zadužen redovan sud. A takvi su gotovo svi naši slučajevi temeljem kojih smo suspendirani, nitko od tih igrača više nije igrač Varaždina.

Tako tvrdi Ivanković i klupske pravne službe, zbog kojih NK Varaždin namjerava tražiti zadovoljštinu (i odštetu?!) od Hrvatskog nogometnog saveza.

Sporna je odnosno olako izvučena iz konteksta Pravilnika o natjecanjima Hrvatskog nogometnog saveza teza o selidbi u najniži rang natjecanja. Naime, već smo jučer upozorili na sporni članak 63, po kojem se 'klubom koji je odustao od natjecanja smatra onaj klub u kojem neka od njegovih momčadi neopravdano nije odigrala dvije utakmice tijekom natjecanja u istoj natjecateljskoj godini'. Varaždinci i tu tvrde da njihovo neigranje nije neopravdano, da su na isto bili prisiljeni (opet) spornim odlukama Disciplinske komisije HNS-a, a ne svojom voljom.

- Ako se već držimo Disciplinske komisije i njezinog Pravilnika, onda je i selidba u najniži rang natjecanja opet nemoguća. Naime, članak 33 tog Pravilnika kaže da je najteža kazna koja se klubu može izreći vraćanje u prvi sljedeći niži stupanj natjecanja, a iznimno, za prekršaje iz članka 80 i 81 Pravilnika, koji govore o namještanju utakmica kao najvećem mogućem prekršaju - u dva ranga niže. Po kojoj bismo onda to logici mi trebali letjeti"pet rangova niže? Zato jer nam nisu dali igrati!?

Linker
23. rujan 2024 20:27