NIZOZEMAC OTKRIO

Van Gaal: 'Rekli smo Krulu da će braniti penale ako treba. Cillessenu nismo.'

Zamjena vratara uoči izvođenja penala ne viđa se često, ali Van Gaal je potvrdio da odluka nije donesena u trenutku, već je ranije isplanirana
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 06. srpanj 2014. 10:37

Izbornik nizozemske nogometne reprezentacije Louis van Gaal otkrio je da je uvođenje rezervnog vratara Tima Krula u posljednjim sekundama produžetaka bilo unaprijed planirano.

Nizozemska je u subotnjem dvoboju u Salvadoru boljim izvođenjem jedanaesteraca pobijedila Kostariku nakon što je rezultat poslije 120 minuta bio 0-0. Ključnom se pokazala Van Gaalova odluka da u završnim sekundama izvadi iz igre prvog golmana Jaspera Cillessena i uvede Krula koji je na koncu obranio dva jedanaesterca Kostarikancima i odveo ''oranje'' u polufinale Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Zamjena vratara uoči izvođenja penala ne viđa se često, ali Van Gaal je potvrdio da odluka nije donesena u trenutku, već je ranije isplanirana.

- Rekli smo Krulu da postoji mogućnost da će braniti penale. Cillessenu nismo rekli - priznao je nizozemski stručnjak.

Na pitanje postoji li šansa da bi se Krul mogao naći na golu od prve minute u polufinalnom dvoboju protiv Argentine, Van Gaal je odgovorio:

- Uopće nije upitno tko će braniti u sljedećoj utakmici, bit će to Cillessen. No, vjerovali smo da je Krul bolji izbor za jedanaesterce. Ima bolji učinak kod branjenja penala. Razgovarali smo s njim o tome i dogovorili smo da prouči kako su Kostarikanci izvodili jedanaesterce u osmini finala protiv Grčke. Vidjeli ste da se svaki put bacio na pravu stranu.

Osvrnuo se Van Gaal potom i na ostale svoje igrače koji su ostali pribrani i nakon što su čak tri puta pogađali stativu ili prečku tijekom osnovnog dijela i produžetka.

- Ovo je najbolja skupina igrača s kojom sam ikad radio u smislu momčadskog duha i zajedništva. Skidam im kapu. Bilo je frustrirajuće, a u nogometu postoji i zakon koji kaže da kad promašiš toliki broj prilika, na koncu izgubiš utakmicu. Ali, vidio sam u svojim igračima odlučnost da prođu dalje.

Linker
20. rujan 2024 22:25