AFP
IMA RECEPT I ZA MESSIJA

LOUIS VAN GENIAAL 'Da smo ovo izgubili, vjerojatno bi me strpali u ludnicu!'

Vodio sam puno momčadi, ali je ovo najbolja grupa koju sam vodio ikad - kaže izbornik
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 06. srpanj 2014. 23:54

Mnogi će reći ‘tako se postaje svjetski prvak’. Dobiješ Meksiko u posljednjih pet minuta, totalno preokrenuvši utakmicu, dobiješ Kostariku na penale, triput se na SP vraćaš i vratiš iz minusa. Kad te ide, onda te ide... makar, ako pitate Kostarikance svaka sreća je relativna.

Glavni likovi priče se ne diraju. Čak kada nisu sprinteri, čak i kada nekad nerviraju sve oko sebe. Glavi likovi priče su glavni, jer to pokazuju na terenu i jer na kraju izvlače najbolje od sebe.

- Bili smo dobri, jedina mana je da nismo uspjeli zabiti gol. No, ova supermomčad je uspjela i to, a na to što nas prozivaju zbog penala protiv Meksika, moj odgovor je ‘umoran sam od sranja’. Stvarno...

Arjen Robben je na kraju 90 minuta u dvoboju s Kostarikom došao do klupe i pokazao Louisu van Gaalu “polako, bit će sve u redu”. Ako ste primijetili, u svojevrsnoj nemoći da se svlada Navasa nizozemski napadači niti u jednom trenutku nisu izgubili živce, što je bio čest slučaj do sada. Samo na prošlom EP zbog nepoštivanja hijerarhije u momčadi Bert van Marwijk dobio je totalni kaos umjesto vrhunskog rezultata. Glavna priča tih dana bila je zašto ne igra Klaas Jan Huntelaar, zašto ne brani netko drugi nego Van der Sar... Robben uvrijeđen, Sneijder uvrijeđen, a tek Van Persie, Van der Sar se povlači...

Danas tih priča nema, danas Huntelaar ustaje s klupe u 115. minuti, čak i kada ga Van Gaal vrati kada je već bio pred ulaskom u igru umjesto Lensa. I ne pita “zašto”. Danas Tim Krul, koji je treći vratar te reprezentacije, koji se spremao samo za penale ulazi u 120. minuti obaviti svoj dio posla, a Vorm ne pita “zašto ne ja”. To su detalji, detalji koji će kulminirati u izvođenju jedanaesteraca kada su igrači Louisa van Gaala pokazali da su odrasli, veliki dečki, da su prošli sve faze uvrijeđenosti, bježanja od odgovornosti i slično. I da s pravom čekaju svojh pet velikih minuta prvi put u životu.

Dakle, ako ste primijetili penale nisu pucali mladi, nego najiskusniji. I nitko ne može reći da im se nije moglo dogoditi da promaše, ali su pokazali odlučnost i rutinu i to je detalj po kojem se današnja Nizozemska razlikuje od onih s prethodnih natjecanja. Počeo je Robin van Persie koji nikako nije mogao zabiti iz igre, nastavio Robben, pa iza njega Sneijder koji je pogađao samo vratnice i grede do tada, a dovršio je ‘branič’ Kuyt iza kojeg bi vjerojatno došao Huntelaar, ali nije bilo potrebe jer ih je Umana počastio.

Prvi puta na ovom SP Van Gaal je izabrao 3-4-3 umjesto 3-5-2, prvi put je Nizozemska osjetila nadmoć, ali je nije uspjela realizirati kako je mislila da će moći. Iz analize će sigurno doći do zaključka zašto, jer ako se Kostarika dobro brani onda se Argentina brani još bolje, ako je opasan tandem Campbell - Ruiz, tek kako je opasan Messi - Higuain. Za polufinale će trebati više i konkretnije. I po mogućnosti ne stizati, jer svakom stizanju uvijek dođe kraj. Samo ako probiju tu barijeru mogu uspjeti. Izgleda da su pravi - veliki dečki, makar će njihov izbornik Van Gaal dodati:

- Da nismo ovo dobili, proglasili bi me ludim. A sada kažem da sam vodio puno momčadi, ali da je ovo najbolja grupa koju sam vodio ikad.

Kakav kompliment i motiv za momčad uoči odluke. Od velikog ‘grintavca’ kojeg bi vjerojatno ‘sahranili’ da je ispao od Kostarike. A za kojeg je Bild napisao Louis van Geniaal!

Linker
20. rujan 2024 22:33