AFP
ODLIČNI UČITELJ

VAN GAAL: 'Ja sam kriv. Ja sam tog Romera naučio kako se brane penali!'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 10. srpanj 2014. 04:26

Kada utakmica dođe do penala junak je uvijek onaj koji ih obrani, a u ovom slučaju to je bio Sergio Romero, vratar Argentinaca. Mkaar skoro nije imao pravog posla u 120 minuta, makar je za njega posao obavio Mascherano, ipak je dočekao ono o čemu je meštao.

Čovjek koji je iz Argentine 2006. sletio u Nizozemsku na traženje Louisa van Gaala i u AZ-u postao pravi, ozbiljni vratar. Učio je, napredovao, ne briljantno, ali su Argentinci u njega imali silno povjerenje čak i kada nije branio previše, kao ove sezone u Monacu koji ga skupo plaća. Naš Danijel Subašić vjerojatno bi mogao reći puno više o tome. Izgleda da ima nešto u tim pričama s Ochoom, Romerom...

I eto, nakon što je ishvalio prije polufinala Louisa van Gaala svog prvog i najboljeg učitelja za veliku scenu, priuštio mu je i iznimno težak trenutak u karijeri, baš u njegovom stilu kaznivši 'greške protivnika'. Izbornika Nizozemaca je izdalo strpljenje sa Van Persieom, htio je zabiti gol, ali je nakon te treće izmjene izgubio pravo mijenjati vratara za penale. Tako je Tim Krul, koji se proslavio protiv Kostarike ostao na klupi, a na vratima je ostao Jesper Cilessen koji nikad nije obranio penal, a nije ni sada.

- Ja sam kriv. Ja sam naučio tog Romera kako se brane penali. S druge strane, bio sam prisiljen ranije napraviti tri izmjene, pa nisam mogao umjesto Cilessena uvesti Krula. Ipak, bolje je izgubiti na jedanaesterce nego 7-1. A najgore mi sada pada ova utakmica za treće mjesto, već godinama pričam da taj meč treba ukinuti, rekao je Van Gaal nakon poraza u polufinalu.

A da stvar bude bolja po Argentinu, umjesto Van Persiea koji je bio vani, prvi penal je opalio Ron Vlaar koji to nije smio pucati i Sergio Romero postao je priča dana. Obrana, vrhunska obrana Wesleyju Sneijderu samo je bila konačni znak za veliko slavlje Argentinaca.

Nekad je Argentina imala briljantnog vratara za penala Sergia Goycocheu, sada ima novog Sergia koji se možda premetne i u junaka cijelog SP. Jer, čeka ga Njemačka, a tu će biti sigurno više posla nego protiv Nizozemaca...

- Jako sam sretan iz nekoliko razloga. Sretan sam zbog igrača, cijelog stručnog stožera, svih Argentinaca, moje obitelji i svih onih koji su na ovaj ili onaj način pridonijeli uspjehu ove reprezentacije – rekao je emotivni Sabella, te nastavio:

- Ovo radim za svoju obitelj, Argentinski nogometni savez i ljude u Argentini. Ispisali smo povijest i plasirali smo se u finale – veli argentinski izbornik, koji se potom osvrnuo i na iscrpljujućih 120 minuta igre, te lutriju jedanaesteraca.

- Moji igrači imaju slobodu promijeniti svoju poziciju ili kretanje ako misle da je to ispravan potez. Bilo im je jako teško zatvarati prazan prostor, ali ni u jednom trenutku nisu posustali. Ja sam ih u tome podržavao i zato sam u igru uveo napadače – otkrio je Sabella, koji je za kraj rekao i riječ dvije o suparniku u finalu.

- Njemačka je uvijek pokazivala nevjerojatnu fizičku snagu, mentalnu i taktičku superiornost. Kroz povijest je imala niz velikih igrača, a u posljednje vrijeme ima i nekoliko sjajnih naturaliziranih reprezentativaca poput Ilkaya Gündogana. To je reprezentacija koja zna što je timski rad i organiziranost, a uz to posjeduje nevjerojatnu nogometnu kvalitetu – zaključio je Sabella.

Linker
21. rujan 2024 16:18