PARADOKS ZBOG SRBIJE

Uefa se žali na odluku svoje Disciplinske komisije, Platini poručio: 'Želim oštrije kazne'

Piše: HinaObjavljeno: 14. prosinac 2012. 12:48

Čelnici Europske nogometne federacije (UEFA) nezadovoljni su kaznama koje je Disciplinska komisija Uefe izrekla Srbima nakon rasističkih ispada i brojnih incidenata na utakmici mladih reprezentacija Srbije i Engleske u Kruševcu u dodatnim kvalifikacijama za Europsko U-21 prvenstvo. Uefa čak razmišlja o žalbi na odluku svoje Disciplinske komisije.

Uefin predsjednik Michel Platini po povratku iz Japana s klupskog svjetskog prvenstva, cijeli će slučaj predočiti neovisnom disciplinskom tijelu Uefe i po svemu sudeći tražiti oštrije kazne.

Disciplinska komisija Uefe kaznila je srpsku U-21 reprezentaciju igranjem jedne utakmice pred praznim tribinama, a Srpski nogometni savez sa 80.000 eura. Uefa je kaznila i mladog srpskog reprezentativca Gorana Čaušića s četiri utakmice neigranja u reprezentaciji, jednu utakmicu manje dobili su napadači Ognjen Mudrinski i Filip Malbašić, dok je dvije utakmice suspenzije zaradio veznjak Nikola Ninković. Najbolje je prošao Aleksandar Pantić protiv kojeg je obustavljen postupak. Mnogo oštrije kazne zaradili su kondicijski trener Andrej Milutinović koji je dobio kaznu od dvije godine zabrane obavljanja svih funkcija u nogometu, od kojih je druga godina uvjetno, dok je pomoćni trener Predrag Katić također suspendiran na dvije godine, pri čemu je posljednjih šest mjeseci kazne uvjetno. Kažnjena su i dva engleska igrača. Branič Steven Caulker je suspendiran na dvije utakmice, a Tom Ince na jednu.

Vodstvo Engleskog nogometnog (FA) saveza obrušilo se na Uefu zbog blagih kazni smatrajući kako je 'Uefa trebala poslati snažnu poruku da neće tolerirati rasizam.' Umjesto toga Srbija je kažnjena sa 80.000 eura što je 20.000 eura manje od kazne koju je dobio danski napadač Nicklas Bendtner zbog reklamiranja jedne kladionice tijekom Europskog prvenstva obe godine u Poljskoj i Ukrajini.

Razočaranje kaznom nije skrivano niti branič Manchester Uniteda Rio Ferdinand. "UEFA se sigurno šali. Ne shvaća rasizam ozbiljno. Kazne nisu adekvatne, a UEFA očito nema nikakav utjecaj na nogometne saveze, klubove, navijače i igrače. Potrebno su daleko oštrije kazne," napisao je Ferdinand na Twitteru.

Linker
24. rujan 2024 01:14