RASIZAM U JERUZALEMU

Čečenski musliman zabio pogodak, izraelski navijači ekspresno napustili tribine

Beitarovi huligani sudjelovali su i u fizičkim napadima na Palestince i ostale Arape tijekom lanjskih nemilih događanja na ulicama Jeruzalema
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 05. ožujak 2013. 14:58

U svakoj normalnoj sredini, bilo bi za očekivati da će se ljudi radovati uspjehu svojih članova. Bilo tu riječ o državi, lokalnoj zajednici, obitelji ili bilo kakvoj društvenoj organizaciji.

Nažalost, nije to slučaj i u nogometnom klubu Beitar iz Jeruzalema u kojem igraju dva hrvatska igrača, Dino Škvorc i Dominik Glavina. Naime, navijači Beitara masovno su počeli napuštati stadion te su ga dobrano ispraznili nakon što je njihov igrač Zaur Sadajev postigao pogodak protiv Maccabija Netanya u 25. kolu izraelskog Ligat ha’Al-a.

Umjesto da se raduju, navijači su s gnušanjem popratili vodstvo svog kluba koji je u konačnici remizirao 1-1. Pogodak Zaura Sadajeva postignut u 49. minuti utakmice anulirao je u završnici Maccabijev obrambeni igrač Omri Ben Harush. Dakako, njegov su pogodak navijači njegova kluba srdačno, kako i dolikuje, pozdravili.

Jedina i ključna razlika između Zaura Sadajeva i Omri Ben Harusha i načina kojim su pozdravljeni njihovi pogoci je u tome što je Sadajev, za razliku od Židova Harusha - Čečen muslimanske vjeroispovjesti.

A navijači Beitara, barem jedan dio njih, poznati su kao židovski fašisti, koji se protive nastpupu muslimanskih igrača, ma otkud dolazili, u njihovom klubu za kojeg žele da ostane “čist” od mrskih im muslimanskih uljeza. Nažalost, čak i potomci onih koji su bili najvećom žrtvom fašizma i sami u određenim okolnostima mogu postati fašisti i rasisti.

Navijači Beitara upravo su takvi u izražavanju svojih radikalnih stavova, posebno onaj radikalni dio koji sam sebe znakovito naziva “La Familia”.

Kad je klupska uprava ove sezone iz Rusije (Čečenije) iz Tereka iz Groznog dovela dva igrača, spomenutog Sadajeva i Džabraila Kadijeva isti ti navijači pozivali su na bojkot kluba. Neprimjerenim transparentima vrijeđali dvojicu nesretnika i one koji su ih u klub doveli.

Osim verbalih napada na one koji nisu Židovi, Beitarovi huligani sudjelovali su i u fizičkim napadima na Palestince i ostale Arape tijekom lanjskih nemilih događanja na ulicama Jeruzalema.

Inače, Beitarov predsjednik je Arkadij Gajdamak, otac Aleksandra, bivšeg vlasnika Portsmoutha.

Tijekom prošlih tjedana, organizatori svih utakmica u kojima je igrao Beitar, micali su s tribina uvredljive transparente s antiarapskim i rasističkim sloganima. Problem je time samo naizgled riješen. Naravno, jer je problem puno dublji - u primitivnim glavama:

- Mi nismo rasisti. No, Čečeni muslimani jednostavno ne smiju biti ovdje. Beitar je simbol židovstva i cijelog Izraela i sada je naš klub ugrožen, rekli su reporterima The Independenta dva mlada navijača Jacob i Akeeva.

Na takvu izrečenu notornu glupost što se više može reći...

Ljepše je ipak čuti onu drugu stranu.

- Oni navijači koji su ostali do kraja su pravi Beitarovi navijači. Nama nije važno, ljubav pobjeđuje. Važan je sport i nije bitno koje je tko religije, rekao je pomoćni trener Beitara Jan Talešnjikov.

Linker
23. rujan 2024 23:32