Ronald Gorsic / CROPIX
ANALIZA DERBIJA

U posljednjih deset utakmica odigranih na Maksimiru, Bijeli su rijetko bili pregaženi!

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 30. studeni 2013. 11:25

Želim da pregazimo Hajduk kao plitak potok! Želja je to, čak i naredba izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića uoči sutrašnjeg velikog derbija. Hajduk je u nizu od devet utakmica bez pobjede u službenoj utakmici u Maksimiru, ali rijetko se događalo da u Dinamovom dvorištu padne bez otpora. Analizirali smo zadnjih deset derbija odigranih u Zagrebu, s kojih su Modri sedam puta travnjak napustili trijumfalno.

Iz Dinama su u rujnu 2008. također najavljivali “zgazit ćemo Hajduk” no Goran Vučević očitao je lekciju svom kolegi Branku Ivankoviću. Za pobjedu gostiju, koji su se povukli i djelovali isključivo iz protunapada, strijelci su bili Drago Gabrić i Senijad Ibričić. Bila je to neatraktivna, vrlo tvrda utakmica, u kojoj Dinamo, kao veliki favorit, nije pokazao apsolutno ništa na travnjaku, potpuno je podbacio. Bio je to ujedno i posljednji trijumf Splićana u Maksimiru. Na kraju te iste sezone u finalu Hrvatskog kupa prva utakmica igrala se u Zagrebu, a Dinamo je slavio s uvjerljivih 3:0, dva je zabio Mandžukić, jedan Sammir. Modri su bili puno bolji, ali na ruku im je išlo i suđenje Brune Marića, čiji kriterij nije bio jednak. Hajduku je isključio dvojicu igrača, Juricu Buljata i Linića, dok je dinamovcima Bišćanu, Mandžukiću i Hrgoviću progledao kroz prste, iako su i oni također mogli dobiti crvene kartone.

U proljeće 2010. dva uzastopna derbija u Zagrebu završila su bez pobjednika i bez pogodaka.

- Jadna im majka, razbit ćemo ih na terenu pa neka onda cvile. Raznijet ćemo Hajduk kao bugarsku skupštinu - uoči kup-sraza u ožujku najavljivao je Zdravko Mamić.

često ružne scene

Nikakvog razbijanja nije bilo, nije bilo ni igre. Dinamu nije pomoglo ni to što je Hajduk od 80. minute igrao bez ponovno isključenog J. Buljata. Prvog svibnja dogodila se repriza, siromašna igra i bod koji je Modrima bio dovoljan za osiguravanje naslova prvaka. Utakmicu je obilježio krvavi sukob policije i navijača, iznimno ružne scene.

Potom je krenula Dinamova pobjednička serija. U Superkupu je u novom blijedom okršaju za pobjedu pogodio Bišćan, a potkraj te sezone 2010/11. napokon je odigrana lijepa utakmica. Dinamo je sa 2:0 slavio golovima Badelja i Beqiraja, a Hajduku se otvorena igra nije isplatila, iako ga je trener Dinama Vahid Halilhodžić pohvalio. Bijeli su opet utakmicu završili s igračem manje, u 83. je isključen Ahmad Sharbini. Godinu dana kasnije Bijeli su poveli u Zagrebu golom Vukušića, ali Krstanović je potom zabio dva. Splićani su bili jako ljuti na suca Ivana Bebeka zbog za njih apsolutno prestrogo dosuđenog kaznenog udarca nakon starta Obšivača na Krstanoviću.

Sljedeće sezone Dinamo je slavio dvaput po 3:1 u atraktivnim utakmicama u kojima je Hajduk bio uglavnom u podređenom položaju. To nije bio slučaj u posljednjem srazu u srpnju, kada su Modri slavili boljim izvođenjem jedanaesteraca. U 90 minuta bilo je 1:1, Tudorov Hajduk nije bio ništa lošiji od Jurčićevog Dinama.

zadnjih 10 derbija na Maksimiru

21. rujna 2008. Prvenstvo

Dinamo - Hajduk 0:2

13. svibnja 2009. Kup

Dinamo - Hajduk 3:0

24. ožujka 2010. Kup

Dinamo - Hajduk 0:0

1. svibnja 2010. Prvenstvo

Dinamo - Hajduk 0:0

17. srpnja 2010. Superkup

Dinamo - Hajduk 1:0

19. ožujka 2011. Prvenstvo

Dinamo - Hajduk 2:0

17. ožujka 2012. Prvenstvo

Dinamo - Hajduk 2:1

29. rujna 2012. Prvenstvo

Dinamo - Hajduk 3:1

26. svibnja 2013. Prvenstvo

Dinamo - Hajduk 3:1

6. srpnja 2013. Superkup

Dinamo - Hajduk 1:1 (4:1-11m)

Linker
22. rujan 2024 12:29