ŽDRIJEB U PETAK

U Maksimiru žele Partizan: Dolazak Beograđana bi vratio publiku, a i nisu baš dobri...

Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 16. srpanj 2014. 20:02

Protiv Žalgirisa Zoran Mamić nije dobio rezultat da se u Vilnius ide na turistički obilazak, ali je dobio ono što mu najviše nedostaje; vrijeme. Dva tjedna do trećeg pretkola Lige prvaka potrebna su za uigravanje momčadi, usvajanje međusobnih navika suigrača i stvaranja automatizma u igri. Jer, iako to nisu htjeli priznati, u Maksimiru su se pribojavali Žalgirisa. Ne toliko zbog snage prvaka Litve koliko zbog vlastitih slabosti. U ljetnom prijelaznom roku u Dinamo je stiglo osam novih imena i logika sugerira kako je “modri” stroj daleko od radne temperature.

Nadanja navijača

No i takav Dinamo bio je apsolutni favorit protiv Žalgirisa koji ni u jednom trenutku nije pokazao da može parirati prvaku Hrvatske. Uzvrat u Vilniusu bit će puka formalnost, a misli se lagano okreću švicarskom Nyonu gdje će Dinamo u petak saznati protivnika u trećem pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka.

I tu počinje ozbiljna igra lišena nogometnih liliputanaca, a nagrada je više nego primamljiva; direktan plasman u skupinu Europske lige te šansa da se kroz play off izbori Liga prvaka, sav njezin glamur i financijsko blagostanje. Prednost je status nositelja kojim će se izbjeći klubovi poput Red Bull Salzburga, Sparte, Celtica te starih znanaca Ludogoreca i Sheriffa. Okej, postoje i nenositelji koji nisu bezazleni poput Maribora koji se u utorak vratio iz Mostara sa 0-0 protiv Zrinjskog. Prvak Slovenije ima tri godine iskustva u Europskoj ligi u kojoj su lani dočekali proljeće u Europi (eliminirani od Seville), odličnu atmosferu i solidnu momčad. Možda ne u rangu Dinama, ali sasvim dovoljnu da bude tvrd orah. Dobar izbor definitivno ne bi bila poljska Legija kojoj je kapetan bivši igrač Dinama Ivica Vrdoljak, a vjerujemo kako se “modrima” ne bi dalo u Kazahstan (Aktobe) ili Azerbajdžan (Garbag).

- A sada nam dajte treći najveći hrvatski klub. Hoćemo Partizan - čuli smo želju navijača Dinama nakon pobjede protiv Žalgirisa.

Istina, na nadanja navijača u restoranu Domagoj bitno je imao utjecaj broj promila, ali njihovi su rezoni u principu sasvim logični. Ne vidimo ni jedan razlog zašto bi Dinamo htio izbjeći da ih kuglice u Nyonu spoje s Partizanom.

Prijeti im raspad

Prije svega, zbog atmosfere koje u Maksimiru nema ni u tragovima. Četiri tisuće navijača nisu nešto s čim se milijunski grad može pohvaliti, a Partizan bi mogao biti okidač koji bi vratio publiku na stadion.

Beograđani nisu nešto posebno kvalitetni i imaju velikih financijskih problema koje prijete raspadom sistema. Predsjednik im je nedavno drugi put uhapšen, a silan novac od prodaje igrača u posljednjih nekoliko godina netragom je nestao. Osim toga, doveli su tek jednog igrača ovo ljeto (Ilić), a lako je moguće da klub u međuvremenu napusti Danko Lazović, najbolji igrač aktualnog kadra. Na koncu, navijači Dinama nose lijepe uspomene od zadnjeg okršaja s Partizanom. Zašto se ne bi ponovilo?

Linker
24. rujan 2024 06:25