FLAVIU BUBOI/Nurphoto Via Afp
PORTUGALAC JE VEĆ TU

Legenda Dinama zbog ratnog stanja ostala u zemlji. Kad će novo pojačanje stići na Pampas?

Iskusni veznjak trebao bi uskoro stići, no za točno vrijeme nitko ne želi izdati garancije
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 31. kolovoz 2023. 17:29

Još prošlog utorka klupsko čelništvo Osijeka dalo je na sastanku sportskom sektoru "zeleno svjetlo" da se krene u realizaciju transfera petorice igrača koji su se našli na popisu koji im je predočen. Nekoliko dana kasnije trener Stjepan Tomas potvrdio je kako je sastanak s predsjednikom bio plodan te ustvrdio kako prva pojačanja očekuje već u ponedjeljak. A

li u najavi se izgleda malo požurio. Nije se dogodilo da je nove igrače dobio već u prvom treningu u novom tjednu, no ipak se nešto pomaklo s mrtve točke. Prvo pojačanje u finišu prijelaznog roka Tomasu je stiglo na poziciji koja mu je ove sezone bila kritična.

Andre Duarte, 195 centimetara visoki Portugalac, novo je pojačanje Osijeka na stoperskim pozicijama. Lako moguće ne i posljednje do konca prijelaznog roka. U srijedu je u Osijeku odradio liječničke preglede i čekali su se se još samo papiri iz Italije da bi posao bio zaključen. Prošlu sezonu 25-godišnji branič je odigrao za rumunjsku Universitatea Craiovu čiji je bio najstandardniji igrač. Nastupio je, naime, u 45 utakmica, svaku kao starter od prve do posljednje minute. Duarteova karijera ovog je ljeta imala zanimljiv rasplet, naime klub je odveo na arbitražu FIFA-e koja mu je dala za pravo.

On je, naime, tvrdio kako je za Universitateu potpisao ugovor do ljeta 2023., klub uvjeravao da je njegova ugovorna obveza važeća do lipnja 2024., a na kraju je FIFA presudila u igračevu korist. Uzeo je Duarte papire i napustio je Rumunjsku. Taj njegov odlazak izazvao je mali potres u rumunjskom nogometu jer Duartea je prethodno želio potpisati velikan FCSB, odnosno nekadašnja Steaua, a kontroverzni vlasnik kluba Gigi Becali nije štedio čelnike Universitatee koji su odbili nekoliko stotina tisuća eura (pisalo se o 700.000 eura) ponuđene odštete za transfer Portugalca u Bukurešt, a na koncu na njemu nisu zaradili ništa.

- Da su htjeli lako smo se mogli dogovoriti oko odštete, a ovako nisu dobili baš ništa - ismijao je Becali čelnike Universitatee nakon što je ostao bez željenog pojačanja.

Imao je Duarte na stolu i ponudu varšavske Legije, ali odlučio se na Serie B i odlazak u redove Reggiane. Ali samo nakon samo mjesec dana provedenih odlučio je potražiti novu sredinu. Legendarni Alessandro Nesta koji je ovog ljeta preuzeo talijanski klub nije ga vidio kao prvi izbor na stoperskoj poziciji pa je Portugalac tri ovosezonske utakmice odgledao s klupe. Iako su rumunjski mediji pisali kako zanimanje Becalija za portugalskog stopera nije nestalo, on na koncu karijeru neće nastaviti u redovima najtrofejnije rumunjske momčadi nego na Opus areni. Prema pisanju talijanskih medija, Osijek i Reggiana dogovorili su posudbu igrača s pravom otkupa. Potvrdu te informacije dobili smo i iz Opus arene.

Nakon prvog Grka u klupskoj povijesti (Stefanos Evangelou), prvog Armenca (Stjopa Mrktčjan) Osijek je tako ovoga ljeta u svoje redove doveo i prvog Portugalca. Duarte je šesti igrač koji je u aktualnom prijelaznom roku stigao među bijelo-plave, a treći na posudbu s opcijom otkupa. Isti dogovor Osijek je napravio s Araratom oko Mrktčjana, odnosno Šahtarom u slučaju Drambajeva.

Prema neslužbenim najavama, na liječničkom pregledu očekivao se u srijedu i Denis Garmaš, međutim oko legende kijevskog Dynama situacija se malo zakomplicirala. Ne oko njegovog transfera u Osijek nego oko samog dolaska do Osijeka. Problemi koji su se pojavili ipak su uvjetovani višom silom. Naime, zbog ratnog stanja Ukrajinu više nije tako jednostavno i lako napustiti, a Garmaš još čeka sve dozvole. Čvrste garancije kada će Ukrajinac biti u Osijeku nitko ne želi dati pa ipak u klubu su uvjerenja kako će iskusni veznjak uskoro stići u grad na Dravi.

Preko 10.000 članova, a uskoro i preko 6.000 pretplatnika

Iz kluba su se pohvalili kako je broj članova premašio brojku od 10.000. Istovremeno raste i broj godišnjih pretplatnika kojih je trenutno tek nešto manje od 6.000 i vrlo izvjesno će se ta brojka i premašiti. Drugim riječima, nakon što se izuzme gostujući sektor Opus arene gotovo polovina kapaciteta stadiona je rasprodana. Naravno da je riječ o rekordnom broju vlasnika sezonskih ulaznica u klupskoj povijesti.

Zaštićena prodaja pojedinačnih ulaznica za iduću utakmicu Osijeka, a riječ je o derbiju protiv Dinama koji se igra u nedjelju, trajat će još u četvrtak nakon čega će se preostale karte naći u slobodnoj prodaji. Kao zagrijavanje za derbi klub će u četvrtak od 18 do 21 sat na trgu ispred fan shopa organizirati druženje s navijačima. "Uz već uobičajene sadržaje poput bojanja lica i igranja na male golove, odnosno zabavne nogometne igre koje su dostupne na trgu kod istočne tribine uoči svake utakmice, pripremili smo photo point za fotografiranje s našim nogometašima", priopćili su iz kluba. Središnji dio događaja zakazan je za 20 sati kada će nogometaši Osijeka stići među navijače, fotografirati se i potpisivati autograme.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. lipanj 2024 01:59