Šimić i Gattuso

 CROPIX, AFP, SN
SJAJNO GA POZNAJE

Dario Šimić ekskluzivno za SN: ‘Očekujem pravu eksploziju na Poljudu! Gattuso je poseban, znam i što obožava‘

Kao i svi Talijani, taktički je odlično potkovan, zna posložiti momčad i zna joj prenijeti zahtjeve
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 13. lipanj 2024. 12:18

Dario Šimić i Gennaro Gattuso dijelili su kao igrači svlačionicu Milana punih šest godina. Dario novog trenera Hajduka stoga poznaje u dušu.

- Baš su se našli on i Hajduk, vidim ih kao potencijalno sjajan par. Znamo kakvu strast proživljava Poljud za vrijeme Hajdukovih utakmica, a Gattusova strast jednako je velika, zadivljujuća je - kazao je Šimić prisjetivši se potom zajedničkih igračkih dana.

- Imao je Milan u to vrijeme svlačionicu nakrcanu zvijezdama, ali Gattuso je bio jedan od rijetkih koje nismo mogli zamijeniti. Ta njegova energija, nevjerojatna količina trke, odlučnost da dobije baš svaki duel, da popuni svaku rupu na terenu... Malo takvih igrača vidite u životu. Uz to je uvijek bio fantastičan pozitivac, onaj koji je dizao atmosferu u svlačionici, koji nije poznavao strah od bilo koga. Imao je istinski pobjednički karakter i živio je za pobjedu.

I kao trener ostao je prepoznatljiv baš po toj energiji?

- Prevelika je energija da se ne bi uočila čim ga vidiš ili upoznaš. Ta energija obilježava ga u svemu što radi pa i u tom trenerskom poslu. Jako je dobar trener, maksimalno predan poslu, u nogometu od jutra do mraka. Kao i svi Talijani, taktički je odlično potkovan, zna posložiti momčad i zna joj prenijeti nogometne zahtjeve. Rekao bih da mu je ipak najveća vrlina to što uspijeva u igrače koje vodi prebaciti tu energiju, pa njegove momčadi imaju taj Gattusov prepoznatljiv potpis.

image

Dario Šimić i Gennaro Gattuso iz zajedničkih dana u Milanu

BILDBYRAN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Kako bi mogao igrati s Hajdukom?

- S puno trke, uvijek snažno u duelima, uvijek s idejom presinga. No, kad ima loptu u nogama onda voli igrati kontrolirani nogomet s posjedom. Nije taj nogomet toliko okomit i ofenzivan, ali je logičan i čvrst, neugodan za suparnike.

U Hajduku neće imati igrače kakve je imao u Milanu, Napoliju ili Marseilleu?

- Nemojte zaboraviti da je kao mlad trener radio u malim klubovima poput Krete ili Pise. Gattuso je skroman čovjek, nije mu se problem prilagoditi i neće se on žaliti na kadar koji ima, nego će napraviti sve da iz njega izvuče ono najbolje.

Jeste li mogli i pomisliti da bi Gattuso mogao doći u Hajduk?

- Iznenadilo me na prvu, ali Gattuso obožava velike izazove, voli te žestoke atmosfere, presing koji dolazi s punim tribinama i velikim očekivanjima. To mu je puno draže nego voditi neki klub koji će biti osmi ili koji već u ligi. Hajduk ima svoj ugled u Europi i u Italiji, bez obzira na to što već dugo godina nije na značajnijoj europskoj sceni. Hajduk je ipak veliki klub, što se najbolje osjeti kad dođeš na Poljud. Nije lako voditi Hajduk, ali ako postoji netko koga pritisak neće nimalo poljuljati, ili progutati kao neke trenere prije njega - onda je to Gattuso.

Kako bi se Gattuso mogao snaći u Splitu, u našoj ligi općenito?

- To ćemo tek vidjeti, ali osobno očekujem pravu eksploziju na Poljudu. Sad, kakva bi mogla biti ta eksplozija, te što će sve donijeti pokazat će vrijeme, nadam se da će biti u Gattusovom stilu. Gattuso je netko tko je prepoznatljiv diljem svijeta i Hajduk je napravio fantastičan potez s time što ga je doveo. Siguran sam da će on Hajduku puno toga dati, a ne treba nitko ni pomišljati da neće dati sve od sebe. On je poseban trener koji ili daje 100 posto od sebe ili ne radi. Jako se veselim sezoni i s posebnim ću zanimanjem pratiti Gattusa.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. lipanj 2024 12:18