facebook
ISLAND VEĆ POBIJEĐIVALI

Tradicija na strani Hrvatske: Vatreni su na sjeveru Europe poraženi samo jednom

Prognostičari najavljuju da će temperatura biti 2 stupnja uz lagani južni povjetarac, ali bez padalina
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. studeni 2013. 15:03

Najave ipak nisu apokaliptične. Revni prognostičari uoči dvoboja Islanda i Hrvatske prognoziraju da će temperatura biti 2 stupnja Celzijusa uz lagani južni povjetarac i oblake, ali bez padalina. Neće biti ugodno ali odigravanje utakmice neće doći pod znak pitanja.

Tradicija kaže da Hrvatskoj leže hladni krajevi, da su sjevernjaci idealni suparnici kockastima. Šest su puta naši nogometaši gostovali “gore”, samo su jednom izgubili. Još davne 1997. u svom prvom nastupu u Skandinaviji pobijedili su nas Danci. Bilo je 3:1, Šuker je zabio gol, koji je na kraju bio iznimno važan.

Danci su se morali boriti protiv Grka, na kraju se i izborili i nama donijeli repasaž. U zadnjih 16 godina dakle ne gubimo u tim zemljama. Dansku smo jednom pobijedili u prijateljskom susretu, Švedsku i u prijateljskom i u kvalifikacijama, s Norvežanima igrali 1:1, Island, kao što znamo, pobijedili 2005. Ako sjevernjacima pridodamo i Estonce i Latvijce, onda je statistika još uvjerljivija.

U Tallinu i Rigi igrali smo ukupno šest puta, upisali pet pobjeda i remi, sudeći po brojkama stvarno se ne moramo bojati Reykjavika. Od aktualnih reprezentativaca sjevernjacima su zabijali Olić (Danska, Švedska), Srna (Island, Švedska) te Eduardo (Norveška).

Linker
22. rujan 2024 12:42