U IŠČEKIVANJU UZVRATA

Olić u čudu: 'Na temelju čega Island gradi optimizam? Pa ljudi nam nisu došli do gola...'

S obzirom da sam u klubu špica volio bih zaigrati u napadu s Mandžom - priznao je Ola
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 17. studeni 2013. 16:00

Sada je sve na nama. Vjerujemo u prolazak na Mundijal , u našu snagu i kvalitetu, idemo odigrati najbolje što možemo - najavljuje hrvatski napadač Ivica Olić “veliki utorak” i uzvrat s nogometašima Islanda u Maksimiru (20.15).

Kada mu je Šimunić prepustio mikrofon riječima “ne da Ola može zabiti, nego hoće”, Olić mu je zahvalio.

- Malo mi je Joe nabio pritisak, ali zabit ću vrlo rado ako budem imao priliku. Najvažnije je da mi pokažemo zajedništvo, krenemo u presing otpočetka, da im ne damo disati - kaže Olić.

Tribine žele presing

Presing kao taktičko opredjeljene tražit će tribine koje neće imati strpljenja dulje od 20-ak minuta navijati pri 0-0...

- Sigurno! Što prije budemo htjeli postići pogodak, sigurno ćemo ih odmah visoko pritisnuti. Gledajući snimku, bez obzira na to što nismo stvorili jako puno dobrih šansi, vidjeli smo puno mogućnosti da do njih dođemo. Velik korak prema naprijed je učinjen u defenzivnom dijelu gdje smo djelovali kao momčad. Neka još svatko 20 posto bolje prema naprijed odigra, i idemo u Brazil.

Olićev debi na SP-u bio se 2002. kad je zabio Buffonu, iskustvo velikih utakmica i turnira hrvatska je prednost:

- Pogledajte i u kojim klubovima igramo mi, a u kojima oni, k tome smo i domaćini, vidim da su i mediji i navijači za nas. Podrška s tribina će nam biti jako važna, uvjeren sam da ćemo naći rješenje kako zabiti.

Olić je u nedjelju navečer na glavnom terenu Maksimira odradio cijeli trening 100-postotnim angažmanom i osjeća se spremnim za start:

- Stanje s mišićem mi se nije ništa pogoršalo, noga je OK.

Kovač je odlučio nastaviti sa 4-2-3-1, s Olićem na desnom krilu kao u 2. poluvremenu u Reykjaviku, a Kovačićem kao ‘desetkom’ umjesto Eduarda:

Pozitivni navijači

- S obzirom na to da sam u klubu špica, volio bih zaigrati u napadu s Mandžom. U karijeri sam najviše i igrao kao napadač, no protiv ovakvog suparnika, kojemu mi dominiramo, nije toliko bitno što sam rjeđe u karijeri bio na krilu jer neće to biti kao u Beogradu da se 80 posto branimo, a 20 posto napadamo, nego obrnuto, potvrdio je Ola još prije treninga ono što je postalo nakon njega. Dakle, početna postava za utorak glasi: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Šimunić, Pranjić - Rakitić, Modrić - Olić, Kovačić, Perišić - Mandžukić.

Bit će bitno da za razliku od prvog dvoboja Olić i Perišićne guše Srnu i Pranjića nego im svojim kretanjem otvaraju prostor odvlačenjem islandskih bekova, odnosno natjeravanjem da se skupljaju uz stopere, čime će se otvoriti bok igrališta za pridodavanja bekova iz pozadine.

Olić vjeruje u ispunjene tribine, do nedjelje u podne je prodano 10.500 ulaznica:

- Sjećam se kad smo protiv Srbije vidjeli pun stadion, nosili su nas na toj utakmici, navijali samo tako. Svjesni smo koliko je lijepo igrati pred punim stadionom, pogotovo mi iz Njemačke kada dođemo. A protiv Belgije smo vidjeli prazne stolice, nemaš više onaj osjećaj važnosti utkamice.

Napadač Wolfsburga vjeruje da će navijači biti pozitivni i u slučaju lošeg starta...

Velik optimizam

- Uvijek se može dogoditi da primimo neki gol, ali se dogoditi i da mi damo njima dva-tri. Stvarno sam nakon Reykjavika veliki optimist. Svi smo svjesni uloga, naša će želja biti velika, a kvaliteta i želja moraju donijeti rezultat. Ne igramo protiv top-momčadi, no Island je dobra momčad koja zna igrati na rezultat. Vidjeli smo i kako Islanđani primaju golove, svatko u skupini im je zabio barem u jednoj utakmici. Oni imaju problema na dubinske lopte i brze pasove, tu sigurno imamo rezerve, no u prvoj utakmici smo trebali još više pucati sa 18-20 metara, u tome je čak najviše rezerve jer smo to malo koristili. Nastojat ćemo biti opasniji s poludistance, iz polušansi.

Kao iskusan igrač i izbornikov prijatelj, Ola smiruje naciju, zabrinutu što su naši u kvalifikacijama zabili samo 12 u 11 utakmica:

Plašili smo se prekida

- Kako smo mi prije Reykjavika igrali, nismo mogli više ni dati, a nismo mogli u ovih pet-šest dana s Nikom to promijeniti. Svi mi znamo da smo morali s igračem više stvoriti još tri-četiri dobre prilike jer smo bili dominantni. Naravno da smo se plašili prekida i kornera, važno nam je bilo da sačuvamo mrežu...

Olića ne brine što su Islanđani puni samopouzdanja:

- Volio bih vidjeti to njihovo samopouzdanje na terenu. Ne znam što su napravili, mogu biti sretni što im nismo zabili gol. Mislim da su i oni svjesni da su kao domaćini morali više. Imali su nešto na početku i jedan prekid, a čitam da su samopouzdani kao da je završilo 3-0.

500.000 eura nisu nam neki motiv

Naravno da je sletjelo i pitanje o 500.000 eura premije za momčad, što je manje po glavi nego u prijašnjim kvalifikacijama, primjerice s Turskom (30.000):

- Nije me to mnogo ni dotaklo, nama koji manje-više igramo vani i ionako smo manje-više financijski osigurani lova uopće nije bila problem nikad u reprezentaciji. No, svjesni smo da ljudima to bode oči kad se istakne umedijima. Ma i da smo mi dali Savezu 500.000 bili bismo jednako motivirani, poručio je Olić.

Linker
22. rujan 2024 12:54