Joško Ponoš / Cropix
NOVO PRIOPĆENJE

Torcida se pita: Kako Dinamo može za pola godine zaraditi šest puta više od Hajduka?

Najnovije priopćenje koje su splitski navijači izdali na svojoj web stranici Torcida.org, pod naslovom "Športsko dioničko društvo s neograničenom neodgovornošću"
Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 08. siječanj 2011. 23:09

Tko god je očekivao kako će se nakon formalnog usvajanja Kodeksa i raspisivanja javnog natječaja za novu upravu Hajduka Torcida povući u zavjetrinu, prevario se.

Najnovije priopćenje koje su splitski navijači izdali na svojoj web stranici Torcida.org, pod naslovom “Športsko dioničko društvo s neograničenom neodgovornošću”, nova je žestoka pljuska splitskih navijača aktualnim čelnicima kluba.

“U nijednom drugom aspektu nismo, niti se ikad mislimo baviti drugim klubovima, jer za nas postoji samo jedan. Međutim, baš zbog tog jednog i jedinog moramo razviti svijest kako nismo sami na svijetu”, navode torcidaši na početku teksta u kojem uspoređuju financijsko poslovanje Hajduka i Dinama u posljednjih nekoliko godina.

Navijači “bijelih“ tako su izračunali kako je Dinamo od početka 2006. do kraja 2009. ostvario prihod veći od 784 milijuna kuna, odnosno više od 98 milijuna kuna svakih šest mjeseci, dok su Hajdukovi prihodi u prvoj polovici 2010. iznosili 17 milijuna kuna.

Drugim riječima, Dinamo u svakoj polovici godine uprihodi šest puta više novca od Hajduka. Torcidaši upozoravaju i kako je, nasuprot objavljenoj projekciji rasta klupskih prihoda u 2010. godini od pet posto u odnosu na 2009. godinu, u stvarnosti u prvih šest mjeseci 2010.

Hajduk ostvario svega 15 posto prihoda prethodne godine. “Utočište u bijegu od odgovornosti Kerumova družina ne može pronaći ni u hrvatskoj gospodarskoj krizi, ni u globalnoj recesiji, jer burzovni indeks Hajdukovih dionica porastao je za 37,8 posto”, tumače torcidaši, ističući da sveukupni prihodi kluba u prvih šest mjeseci 2010. godine nisu dostatni čak ni za pokrivanje plaća igračima (19 milijuna kuna), treneru (3,2 milijuna kuna) i ostalim djelatnicima (3,7 milijuna kuna) za isto vremensko razdoblje.

Usprkos nastupu u Europskoj ligi, torcidaši ne očekuju poboljšanje situacije na financijskom planu ni od druge polovice 2010., jer će pozitivni financijski učinak nastupa u Europskoj ligi u velikoj mjeri anulirati nedostatak prihoda od generalnog sponzora u drugoj polovici godine.

“Naime, 30. lipnja 2010. istekao nam je sponzorski ugovor s INA-om težak 7 milijuna kuna godišnje, a Hajdukova uprava nije bila u stanju pronaći novoga generalnog sponzora punih šest mjeseci”, navode torcidaši u priopćenju. U svom tekstu Torcida.org se zaključno obrušava na Keruma, Svagušu i ostale koji su sudjelovali ili sudjeluju u rukovođenju Hajdukom.

“Nakon završetka procesa preoblikovanja i isplate svih vjerovnika, na Hajdukovom računu ostalo je preko 50 milijuna kuna.

Samo dvije godine kasnije Kerumov rojalizam u liku i djelu splitskog kralja peciva i slastica, trogirskog kralja mesnica, solinskog kralja keramičkih pločica i ostalih okrunjenih i neokrunjenih Hajdukovih dželata suočio nas je ponovno s prosjačkim štapom i strepnjom od mogućeg stečaja“, zaključuju najvatreniji navijači Hajduka.

Linker
24. rujan 2024 22:15