SUSRET KOD BALDASARA

Tommy kontra Amerikanaca: Mamić traži partnere za kupovinu kluba sa Poljuda!

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 14. kolovoz 2013. 17:08

Što se dogodilo iza vrata Banovine!? U središtu Grada Splita, otkrivamo, gradonačelnik Ivo Baldasar i Tomislav Mamić, poduzetnik koji ima ozbiljne ambicije kada je Hajduk u pitanju, razgovarali su o budućnosti kluba, podmirivanju dva kredita od ukupno 30 milijuna kuna, ali i o ambiciji lokalnog poduzetnika da postane vlasnik kluba!

- Grad Split je većinski vlasnik Hajduka, no razgovarao sam s gospodinom Mamićem o mogućnosti da on zajedno s ostalim većim malim dioničarima kluba pokrene akciju. Da vidi jesu li zajedno s njime spremni udružiti se, ulagati u Hajduk - otkrio nam je splitski poteštat Baldasar.

Kako je reagirao Mamić?

- Rano je za to komentirati. No, bitno je da on zajedno s potencijalnim partnerima ima dovoljno vremena organizirati se u slučaju da dođe do javnog natječaja za prodaju dionica Hajduka. Važno je da se konačno počne ulagati u klub, a ne samo sisati novac iz njega. To je ono na čemu moramo raditi i u tom kontekstu i raspisati javni natječaj, ukoliko Gradsko vijeće odluči da je to najbolje rješenje - kazao nam je Baldasar.

Kad će se dogoditi Gradsko vijeće?

- Trebalo bi krajem rujna. Na sjednici bi se trebalo odlučiti hoćemo li ići s javnim natječajem, pozivnim javnim natječajem ili uopće nećemo prodavati klub. Dakle, u slučaju da natječaj ide, do tada gospodin Mamić ima vremena vidjeti može li okupiti prave partnere potrebne da ispune sve uvjete iz natječaja i budu najpovoljniji izbor.

Povod sastanka zapravo je bio kredit kojega Hajduk još nije vratio, a u listopadu stiže na naplatu. Točnije, dva su kredita od po 15 milijuna kuna. Što je Mamić točno ponudio?

- Ponudio se pomoći u slučaju da Hajduku zapne otplata kredita. No, da ne bude zabune, ta priča nema veze s ovom oko sponzorskog ugovora. On je spreman posuditi novac i onda bi se ugovorom odredio i rok vraćanja zajma. Bilo da novac vrati klub ili Grad Split.

Spominje se i garancija u vidu dionica?

- Pričalo se o tome da odgovarajući kontingent gradskih dionica po nominalnoj cijeni posluži kao garancija u slučaju da Hajduk ili Grad ne vrate novac Mamiću u određenom roku, ali ispitali smo pravnu stranu i Grad nema takvu mogućnost.

Kako bi onda mogla ići ta priča s Tomislavom Mamićem i zajmom Hajduku da vrati kredit?

- Mamić je ostavio slobodan prostor za razgovore. Postoji opcija da gospodin Mamić kupi određeni dio dionica i tako ulije novac u klub kojim bi se vratio kredit, ali mislim da do toga neće doći - zaključio je Baldasar.

Očito je kako se Tomislav Mamić sada više nego ikad angažirao oko situacije u Hajduku. Kombinira i sa sponzorsatvom, nudi pomoć oko otplate zajma, a bacio je i oko na veći udio u vlasništvu kluba. Ukoliko okrupni svoj kapital na Poljudu, u kombinaciji s Jakom Andabakom, Ivanom Rimcem i nekolicinom ostalih većih dioničara bio bi u dobroj poziciji za daljnja ulaganja. U odnosu na strane ulagače, poput recimo Amerikanaca, u prednosti bi bili jer već imaju udjele, ne bi trebali kupiti od Grada 50 posto plus jednu dionicu, već nekih 20-30 posto, ovisno o tome koliko ih se skupi.

Linker
21. rujan 2024 12:57