Cropix
SPLIĆANI 'VEZANIH NOGU'

SVE JE BILO UZALUD Hajduk u neviđenom ambijentu ispao iz Europe i ostao bez milijuna

Igrači Bijelih su na početku valjda bili impresionirani veličanstvenom atmosferom, a nakon primljenog gola su se skamenili, umjesto da krenu po brzo izjednačenje
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 27. kolovoz 2015. 15:38

Hajduk još jednom nije prošao dalje, na žalost svojih odanih navijača. Uzalud su bila nadanja, pumpanja su se pokazala kao neumjesna, Slovan je pobijedio i u Splitu s 1:0, sasvim zasluženo. I odmah da budemo jasni: Česi imaju mnogo bolju, uigraniju, taktički zrelu momčad. „Bijeli“ su kao i prošle sezone zastali na četvrtoj skalini prema europskoj sceni. Nisu tako realizirali onaj toliko željeni „bingo“ kojeg bi dobili u slučaju plasmana u grupno natjecanje Europa lige. A radilo se o dobitku od cca četiri milijuna eura (2,4 od UEFA, pa po pola milijuna eura od prihoda za tri utakmice).

Igrači Hajduka nisu zapravo ni zakoračili u kazneni prostor Slovana, a gosti su poveli s 1:0. U sveopćem metežu pred vratima Kalinića, obrana Hajduka nije uspijevala odbiti loptu i odstraniti opasnost kad je utrčao Josef Šural (23.) i baš snažno sa osam metara neobranjivo pogodio mrežu. Tako je Slovan praktički poveo s 2:0, računajući onih 1:0 iz Libereca. Već tada, bez obzira na podršku i pjesmu s tribina 'ja te volim Hajduče', bilo je jasno da je zaključena europska misija 'bijelih'.

Splitska momčad ušla je u dvoboj baš napaljena, željna vodećeg gola, koji nije nikako dolazio. Naprotiv, dogodilo se da su gosti iz jednog naizgled bezveznog napada došli do pogotka. Tako je srušen san igrača, trenera, rukovodstva, navijača Hajduka…

No, može se zaključiti da je momčad Damira Burića ove sezone učinila više od očekivanja.

Momčad Hajduka je igrala slabo, a Slovan izvanredno, posebno u taktičkom pogledu. Gosti su proveli svoju formulu, zaposjeli su sredinu terena i pustili obrambene igrače Hajduka da vode igru.

Bili su bekovi Tudor i Milić bez proboja, stoperi Milović i Nižić siromašni u kreaciji (što je notorna činjenica), Jefferson rezerviran na defanzivu, tako da su prema napadu „bijeli“ išli presporo. I na ovoj utakmici je bilo jasno da je Tino Sven Sušić jedini igrač od klase.

Na kraju ipak treba notirati sjajnu publiku, bodrili su ustrajno, što je za blagajnu Hajduka značajno nije bilo pirotehnike. Oni s tribina nisu, logično, mogli ugroziti gostujućeg vratara Koubeka.

HAJDUK - SLOVAN LIBEREC 0-1 (Šural 22)

Split, Stadion Hajduka. Gledatelja 32.021.

Sudac: Artur Dias (Portugal) – 6,5.

Hajduk: Kalinić 6 – Tudor 5 (od 74. Juranović -), Milović 5, Nižić 5,5, Milić 5 – Jefferson 5 – Sušić 6,5, Balić 5(od 34. Maloku 6), Caktaš 5 (od 49. Roguljić 5,5), Vlašić 5,5 – Ohandza 6.

Slovan: Koubek 6 – Coufal 6,5, Hovorka 7, Pokorny 7, Bartošak 6 – Pavelka 6,5, Sackey 7 (od 74. Fleišman -) – Šural 7, Shala 6,5 (od 62. Soungole -), Delarge 6(od 49. Kerbr 6) – Bakoš 6

Prijenos uživo!

Kraj utakmice, Hajduk je ispao iz Europe.

90. minuta - Uprkos navijanju Torcide, Poljud će u kormornom raspoloženju dočetaki kraj utakmice koji je udaljen tek četiti minute.

76. minuta - Juranović je uspio jednu loptu tik ispred korner crte vratiti u kazneni prostor, ali je tamo češka obrana izbija ispred Ohandze.

73. minuta - Juranović ulazi umjesto Tudora, što je i zadnja izmjena Hajduka večeras.

70. minuta - Na terenu se ne događa ništa zanimljivog, aktivan je tek Vlašić koji je jedini među igračima Hajduka zaslužio prolaznu ocjenu za dosad pokazano. Torcida, naravno, navija i dalje.

56. minuta - Trude igrači Hajduka mnogo više nego u prvom poluvremenu, imali su par šansi, ali sve je to premalo za tri gola koja moraju zabiti kako bi prošli u Europsku ligu.

50. minuta - Napokon dobra šansa za Hajduk! Vlašić je ubacio s lijeve strane, a Maloku glavom pucao pokraj vratnice!

49. minuta - Izlazi Caktaš, ulazi Roguljić. Burić bio valjda sam ušao u igru da može, iako treba reći da Bijeli bolje izgledaju u drugom dijelu.

48. minuta - Ohandza je zaradio korner nakon jedne polukontre. 30 sekundi kasnije Milić se našao u prilici, ali je umjesto da puca s 18 metara pokušao prodati varku, ali je loptu gurnuo prejako u for. Zatim se vrlo amaterski bacio u nadi da će iznuditi penal i zaradio žuti karton za tu ekshibiciju.

46. minuta - Počelo je drugo poluvrijeme, promjena u sastavima nema. Nadajmo se da ima u glavama igrača Bijelih, koji su se valjda okuražili.

Poluvrijeme: Jako loš Hajduk gledali smo u prvom dijelu. Igrači Bijelih su na početku valjda bili impresionirani veličanstvenom atmosferom, a nakon primljenog gola su se skamenili, umjesto da krenu po brzo izjednačenje. Velika šteta, jer Poljud je prepun navijača, no visoka očekivanja koja lebde iznad travnjaka samo su doprinijela lošoj igri hajdukovaca. Tek neko Burićevo čudo u svlačionici može promijeniti tijek igre i defetistički stav Bijelih.

45. minuta - Iz daljine je pucao Jeferson, ali kao i igra Hajduka u prvom dijelu, bilo je to bezopasno, slabašno i jalovo.

36. minuta - Bila je sad prilika za kontru Hajduka, ali Ohandza je propustio loptu umjesto da je primiri i pojuri s njom naprijed. Na kraju su igrači Slovana mirno došli do posjeda. Poljud još uvijek navija za svoje, ali igrači Hajduka igraju kao da su im vezane noge.

34. minuta - Nezadovoljni Burić počeo je s izmjenama - iz igre je izašao indisponirani Balić, ulazi Maloku.

22. minuta - GOOOL!!! Veliki pritisak gostiju urodio je plodom! Šural je zabio nakon gužve u kaznenom prostoru - pucao je prvo Shala, Milović blokirao, a Šural natrčao na loptu i zakucao je u mrežu!

19. minuta - Napokon barem nekakava akcija Hajduka - Milić je ubacio s lijeve strane, ali je obrana Slovana promptno očistila loptu iz kaznenog prostora.

16. minuta - Malo su predahnuli igrači Bijelih, ali osim zaposlene obrane i Vlašića ostatak momčadi je praktički nevidljiv.

12. minuta - Veliki pritisak Čeha rezultitao je udarcem Coupala čiji je pokušaj u korner skrenuo Milović!

11. minuta - Neopreznost Nižića skoro je koštala Hajduk - Bakoš je probio braniča Bijelih na desnoj strani, ali njegov ubačaj je blokiran u zadnji čas. Nervozni su Splićani...

5. minuta - Vlašić je pokušao pucati iz daljine, ali njegov udarac blokira Pokorny.

4. minuta - Čini se da su igrači Hajduka pod dojmom prepunog Poljuda i pritiskom velikih očekivanja što su Česi iskoristili za aktivniji ulazak u utakmicu.

Počela je utakmica!

Veličanstvena atmosfera vlada na Poljudu desetak minuta prije utakmice, a Hajduk po plasman u Europsku lige ide u najjačem sastavu. Bijeli će za prolazak preko Slovana morati slaviti najmanje s dva razlike s obzirom na rezultat iz prve utakmice, ili u slučaju da utakmica završi s 1-0, pobijediti na penale.

Linker
20. rujan 2024 00:38