Srdjan Vrancic / CROPIX
PREDSTAVA ZA PAMĆENJE

Štimac oduševljen: 'Želim da Hrvatska uvijek ovako igra u prijateljskim utakmicama'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. veljača 2013. 18:27

Vatreni su ozbiljno shvatili Štimčevu prijetnju , niti s pristupom, niti s odgovornošću problema nije bilo, nitko iz tog razloga na starinskom Craven Cottageu nije izgubio mjesto za Srbiju. Hrvatska je nakon gotovo 17 godina i četiri neuspješna pokušaja svladala Južnu Koreju, u vrlo dobroj prezentaciji niza pojedinaca, bez izrazitog igrača utakmice. Moć i klasa isijavali su iz momčadi. Koreja je svoj nogometni Gangnam Style lansirala davno, četvrtim mjestom na SP-u 2002. godine, a ovoga puta je plesala kratko, do dvije neiskorištene šanse u uvodnom dijelu susreta.

- Sve što sam dao igračima u zadatak oni su odradili. U ovoj utakmici mogli smo malo toga dobiti, a puno izgubiti. Ponosan sam na momke, vrlo brzo akceptiraju sve zahtjeve koje sam postavio pred njih, prevladali smo probleme s prijateljskim utakmicama po pitanju angažmana, želje, rastrčanosti. Ovime smo si stvorili mir uoči kvalifikacija - kazao je Igor Štimac nasmiješen i vrlo dobro raspoložen.

Ali ne i euforičan.

- Mi moramo doći na razinu kada jedna utakmica neće drastično mijenjati atmosferu oko reprezentacije. Nema mjesta euforiji, kao što ne bi bilo niti tragediji. Ne želim dozvoliti bilo kakav pretjerani optimizam koji nas može odvesti na krivi put.

U analizi dvoboja izbornik ističe:

- Opet smo pokazali rast, brzinu protoka lopte, bili smo kompaktni, uspjeli smo da prostor između napada i obrane ne bude veći od 40 metara, to je bio osnovni zadatak. Djelovali smo homogeno, pokrivali se, to donosi rezultat. Novi korak naprijed u tom segmentu naš je najveći dobitak ove utakmice.

Poslana je poruka Srbiji.

- Nismo igrali zato da šaljem bilo kome poruku, nego za sebe i navijače. Kazao sam igračima da uživaju, uistinu jesu. Teško je bilo izabrati najboljeg na travnjaku, to je ono čemu moramo težiti, da budemo jak kolektiv. Čestitam trojcu na stotoj utakmici, vidjeli smo dvojicu debitanata koji su se izvrsno uklopili, bez bojazni i srama, kao da su s nama godinama. Širimo kadar.

Podijelio je komplimente...

- Mandžukić je stroj, izrasta u svjetskog super modernog golgetera, on ne samo da daje golove, nego i uzima lopte, vraća se... Petrić je ponovno dokazao da ga moram uzeti u opciju. Olić se jedini od napadača nije upisao u strijelce, imao je dvije izgledne šanse, u tandemu s Mandžukićem dobro je djelovao. Kranjčar se budi, odradio je što sam tražio, sudjelovao u kreaciji napada. Dvije godine nije prošao pripreme kako treba, a sada ga gaze nemilosredno, pa sam jako zadovoljan s ovim izdanjem. Takav izbor igrača stvorit će mi lagani problemčić, neće biti lako nekoga izostaviti. U klubovima se sada moraju nametnuti i dostići optimalnu fornu, ono što će prezentirati u ligaškim natjecanjima odredit će pozive.

Olić nije bio kakvog želimo, a pogotovo Ivan Strinić. On je igrač koji duže ulazi u formu, očito mu treba vremena...

- Strinić je na pola priprema. Ne možemo tražiti u ovoj situaciji briljiranje od njega, ali to mora biti puno bolje, bez obzira što se radi o prijateljskoj utakmici. Doći će na svoje.

Je li sada upitno njegovo mjesto u početnih 11?

- Kazao sam, igrama u klubovima sami će se odrediti status. Nema standardnih, imamo krug od 30 igrača, natjecanje među njima koje je pozitivno i mora kreirati početnu postavu koja će nam osigurati rezultat.

Konačnih 4:0 sjajno izgleda, no imala je Koreja dvije fine šanse u uvodnom dijelu utakmice.

- Normalno je da nam protivnik u 90 minuta stvori jednu-dvije prilike. To je prosjek koji nam se događa, a to je minimum koji omogućavaš protivniku. To možemo istrpjeti. Pletikosa je bio na mjestu, to je ono što nam treba. Korejci su angažirani, dobro barataju s loptom, ali u zadnjoj liniji su naivni i fali im realizacija.

Potez utakmice je sjajan lob-gol Darija Srne, iako su svi pogoci bili plod vrhunske izvedbe.

- Treba istaknuti i Rakitića, kako ja samo Srni odvukao suparnika i omogućio da se namjesti na udarac.

Linker
22. rujan 2024 03:54