Split, 090710.Davis Cup Hrvatska Srbija.Na fotografiji: Zoran Mamic.Foto: Jakov Prkic / Cropix
 Jakov Prkic / Cropix
TAKO SE NAMJEŠTA

'Sređeno je. Ako Hajduk zabije i 20, Dinamo će zabiti 22 gola'

Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 26. srpanj 2010. 12:52

Na površinu polako isplivavaju detalji skandalozne namještaljke, koja bi, ako se pokaže istinitom, mogla prerasti u najveći skandal hrvatskog nogometa svih vremena.

Kako izgleda anatomija jedne namještaljke? Prema pisanju Sportskih novosti, sve je počelo 3-4 dana ranije, kada je Hajduk izgubio težak prvenstveni meč u Rijeci (1:2), kapetan Andrić mu je isključen, a još nekoliko važnih igrača je ozlijeđeno. Ante Šapina u tom trenutku zaključuje da bi prvu utakmicu finala Kupa Dinamo trebao dobiti, koeficijent je oko 1,70, a to je prilika za dobru zaradu.

No, kada ulažete takvu lovu, sintagma 'Dinamo bi trebao dobiti' ne zvuči dovoljno sigurno. Trebalo se osigurati. Šapina preko svog bratića i hrvatskih prijatelja pokreće široku akciju - jedan zove tadašnjeg sportskog direktora Hajduka Tomislava Ercega, koji mu potvrđuje da su Splićani u lošem kadrovskom i psihološkom stanju.

Drugi, pak, kontaktira Zorana Mamića, koji na sastanku s čelnicima sudačke organizacije ( Stjepan Djedović, Željko Širić, Alojzije Šupraha, Ivan Blažek) dogovara da dvoboj sudi Bruno Marić iz Daruvara. Tek tada je Šapina mogao odahnuti - dobio je poruku 'Stavi lovu, stvar je sigurna. Ako Hajduk zabije i 22 gola, Dinamo će postići 22'.

Sudačka vrhuška je obaviještena da će novac biti podijeljen tako 'da svi budu zadovoljni'. Epilog - Šapina je zaradio 1,4 milijuna eura, njegova dva posrednika oko 35 tisuća eura, a Nijemci raspolažu informacijama da je Mariću isplaćeno barem tisuću eura za 'dobro odrađen posao'...

Kompletnu priču o namještenom derbiju potkrijepljenu dokumentima njemačke policije pročitajte u Sportskim novostima.

Linker
01. srpanj 2024 05:53