PABLO PORCIUNCULA Afp
OPRAVDALI ULOGU FAVORITA

VIDEO: Portugalci slave! Ronaldo & Co. prošli dalje, Urugvajci pali u velikoj borbi, izbio veliki incident

Bruno Fernandes je uz dva gola na samom kraju i zatresao vratnicu, a golman mu je skinuo zicer
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 28. studeni 2022. 21:59

PORTUGAL - URUGVAJ 2:0 (Fernandes 54‘, 90+3‘-11m)

AL DAAYEN Stadion Lusail Iconic. Gledatelja 88.668. Sudac: Alireza Faghani (Iran). Pomoćnici: Mansouri, Abolfazli. Četvrti sudac: Al Jassim.

PORTUGAL: Costa - Cancelo, Pepe, Dias ?, Mendes (od 42. Guerreiro) - Silva, Neves ? (od 69. Leao), Carvalho (od 82. Palhinha) - Fernandes ⚽ ⚽, Ronaldo (od 82. Ramos), Felix ? (od 82. Nunes). Izbornik: Fernando Santos

URUGVAJ: Rochet - Gimenez, Godin, Coates - Varela, Valverde, Bentancur ?, Vecino, Olivera ? (od 86. Vina) - Cavani (od 73. Suarez), Nunez (od 72. Gomez). Izbornik: Diego Alonso


Bruno Fernandes postigao je oba pogotka u 2:0 pobjedi Portugala nad Urugvajem i osigurao svojoj reprezentaciji plasman među 16 najboljih. Utakmicu bez mnogo šansi obilježio je incident s početka drugog dijela, a ponovno su se pojavili upitnici nad dosuđenim kaznenim udarcem za pobjedničku momčad, kojim je Fernandes postavio konačan rezultat.

Na početku kapetanski pozdrav starih znanaca - Cristiano Ronaldo i Diego Godin, veliki rivali još od boravka na suprotnim stranama Madrida, susreću se na svom oproštajnom Mundijalu. I dalje su neizostavni starteri svojih reprezentacija, unatoč veteranskoj dobi. Još jedan veteran i bivši Madriđanin, portugalski stoper Pepe, također se našao među prvih 11, sa zadatkom motrenja Darwina Nuneza i Edisona Cavanija, koji je dobio šansu ispred Luisa Suareza.

Kad se takva lica susretnu u međusobnom ogledu, očekuje se mnogo više od onoga što je ponudila predstava na Lusail Iconicu. Portugal se nametao posjedom tijekom cijelog prvog poluvremena, ali nismo vidjeli ni jednu ozbiljnu prijetnju za vratara Rocheta. Na kraju je najbolja šansa u prvoj dionici pripala ništa kreativnijim Urugvajcima. Bentancur je u 33. minuti presjekao loptu na polovici terena i krenuo u solo akciju, pred kaznenim prostorom izbacio je trojicu portugalskih braniča, ali vratar Costa obranio mu je završni udarac.

image
PABLO PORCIUNCULA Afp

Drugo poluvrijeme započelo je incidentom. Režiser nema pravo pokazati, ali mediji su uhvatili kadar u kojem se jasno vidi da je navijač utrčao u teren noseći zastavu duginih boja u znak LGBT zajednice. The Athletic piše da su zaštitari brzo zaustavili navijača, nakon čega je (bačena) zastavica uklonjena s terena. Portugalci nam nisu dozvolili dugo razmišljati o incidentu, jer iz prve iduće akcije uslijedio je pogodak za vodstvo. Bruno Fernandes (54) ubacio je s lijeva, Ronaldo je skočio na loptu i proslavio pogodak, ali gol je na kraju ipak upisan veznjaku, jer vlasnik sedmice nije imao kontakt s loptom, kako se na prvu činilo.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Tek tada Urugvajci su počeli stvarati konkretne šanse. Najopasnija je stigla u 75. minuti, kada je Maximiliano Gomez šutirao izvan kaznenog prostora, ali vratnica je spriječila njegov senzacionalan ulazak u meč. Netom prije zamijenio je Nuneza, koji se ni u drugoj utakmici nije previše iskazao. Luis Suarez, drugi džoker s klupe Diega Alonsa, imao je šansu nešto kasnije iz kosa, ali bez uspjeha. A zatim - prijelomni trenutak. Fernandes je krenuo s driblingom i provukao loptu pored Gimeneza, koji je u padu igrao rukom, onom kojom se planirao dočekati na terenu. Glavni sudac pozvan je pregledati VAR snimku, nakon čega pokazuje na bijelu točku, što djeluje kao diskutabilna odluka. Fernandes (90+3) je ponovno bio precizan i postavio konačan rezultat, a može žaliti i za propuštenim hat-trickom, jer posljednji njegov udarac odsjeo je na vratnici. Urugvajci se moraju nadati pobjedi nad Ganom te porazu ili Južne Koreje protiv Portugala, inače se opraštaju od Katra nakon grupne faze.


PRIJENOS UŽIVO:

GOLOVE POGLEDATE OVDJE.

90+9 - KRAJ! Portugal se priključio Francuskoj i Brazilu u osmini finala SP-a.

90+9 - Fernandes pogađa vratnicu!

90+8 - Fernandes je sada pucao nakon jednog ubačaja, ali brani mu Rochet.

90+3 - GOOOL! U odsudstvu Ronalda, Fernandes je preuzeo zadatak izvođenja penala i zabio.

90+1 - Igrat će se još devet minuta sučeve nadoknade.

90 - PENAL ZA PORTUGAL! Iranski sudac je nakon pregleda VAR-a dosudio penal zbog igranja rukom.

89 - Požutio je Dias (Portugal).

86 - Izašao je Olivera, ušao Vina (Urugvaj).

82 - Trostruka izmjena kod Portugala. Izašli su Felix, Ronaldo i Carvalho, a u igri su Nunes, Ramos i Palhinha.

79 - Opet prijeti Urugvaj. Arrascaeta je probao nešto između ubačaja i loba, ali brani Costa.

78 - Luis Suarez se sjajno snašao u gužvi koja je nastala nakon slobodnjaka, ali iz velike blizine šalje loptu pokraj gola.

77 - Žuti karton dobio je Joao Felix (Portugal).

75 - Sjajna kombinacija Urugvaja, Gomez je još bolje pucao, ali pogađa vratnicu.

72 - Dvostruka izmjena kod Urugvaja. Izlaze Nunez i Cavani, ulaze Suarez i Gomez.

69 - Izlazi Ruben Neves, ulazi Rafael Leao (Portugal).

62 - Dvostruka zamjena kod Urugvaja. Izašli su Vecino i Godin, ušli Arrascaeta i Pellistri.

54 - GOOOOL! Iako se činilo kako je gol zabio Cristiano Ronaldo, najbolji igrač Portugala glavom izgleda ipak nije dotaknuo loptu nakon ubačaja Fernandesa već je Fernandes zabio direktno iz tog ubačaja.

image
PABLO PORCIUNCULA Afp

52 - Felix je sada pucao iskosa i zatresao mrežu, ali samo s vanjske strane.

51 - Incident na terenu! Na travnjak je uletio navijač sa zastavom u duginim bojama i majicom s porukom podrške Ukrajini i ženama u Iranu. Ubrzo su ga zaštitari izbacili van. VIŠE O TOME PROČITATJE OVDJE.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

46 - Počeo je drugi dio.

45+3 - Kraj prvog dijela. Mreže za sada miruju.

45 - Igrat će se još tri minute sučeve nadoknade vremena.

44 - Olivera (Urugvaj) je sada dobio poprilično glup žuti karton. Blokirao je izvođenje slobodnjaka Portugala na centru i završio u bilježnici suca.

42 - Zbog ozljede izlazi Mendes, a u igri je Guerreiro (Portugal).

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

38 - Požutio je Neves (Portugal).

37 - Cancelo je sada u šesnaestercu pronašao Ronalda koji je sjajno smirio loptu i pokušao ju poslati do suigrača, ali čiste to Urugvajci.

32 - Kakva šansa za Urugvaj! Bentancur je sam krenuo sa svoje polovice, promiješao obranu Portugala i izbio sam pred Costu, ali golman Portugala sjajno brani njegov udarac.

25 - Portugal može pobjedom osigurati drugi krug, ali ako ne pobijede mogla bi se itekako zakomplicirati situacija.

19 - Portugal pritišće, ali ne uspijeva uputiti ozbiljiniji udarac po golu.

15 - Probao je sada Felix, no njegov pokušaj blokira Gimenez.

6 - Bentancur (Urugvaj) dobiva žuti karton.

3 - Ronaldo je sada uposlio Carvalha, ali ovaj puca preko gola.

1 - Počeo je susret Portugala i Urugvaja!


Linker
20. travanj 2024 16:04