TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
SLAVLJE NAKON SENZACIJE

VIDEO: Ovakvo ludilo na Svjetskom prvenstvu još nije viđeno! Pogledajte euforiju i slavlje u centru Dohe

Maroko je postao četvrta afrička reprezentacija u povijesti SP-a koja će igrati među osam najboljih
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 06. prosinac 2022. 22:33

Možda i prvi put otkako je u Katru započelo Svjetsko prvenstvo, ulice Dohe zahvatilo je pravo navijačko ludilo.

I do sada je bilo navijača koji su burno slavili u središtu grada poput Argentinaca, Meksikanaca i Tunižana, međutim ništa se ne može usporediti sa slavljem marokanskih navijača nakon što su "Lavovi Atlasa" izborili plasman u četvrtfinale pobjedom protiv Španjolske boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Reprezentacija Maroka definitivno je najugodnije iznenađenje ovog World Cupa. Nakon što su osvojili prvo mjesto u skupini ispred Hrvatske, Belgije i Kanade, sada su prvi put u svojoj povijesti ušli u četvrtfinale i to nakon što su izbacili bivše svjetske prvake Španjolce.

Kada je Achraf Hakimi zabio ključni jedanaesterac za pobjedu, započelo je veliko slavlje na stadionu Education City, a potom se preselilo na ulice Dohe u kojoj se nalazi iznimno velika marokanska zajednica.

Tubilo se i ludovalo po gradu, a Marokancima su se u slavlju pridružili i navijači drugih arapskih zemalja jer je Maroko ostao posljednja nada arapskog svijeta na prvom Svjetskom prvenstvu koje se održava na Bliskom istoku.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

"Ne mogu vjerovati. Ovo je jedan od najvećih trenutaka u mom životu," rekao je 30-godišnji Selim koji živi i radi u Dohi posljednjih pet godina.

Na ulice su izašle tisuće navijača, a veliki korteo navijača oboružanih zastavama, trubama i bubnjevima prošao je kroz Msheireb, središte Dohe. Veseli Marokanci, Katarci, Saudijci, Palestinci i drugi pohrlili su kroz povijesne uličice Souq Waqifa gdje se nastavila prolava.

Prije početka utakmice dio marokanskih navijača bez ulaznica je pokušao probiti sigurnosni kordon u blizini stadiona, zbog čega je morala intervenirati i policija.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

"Svi Arapi su napustili turnir, ali mi smo to nadoknadili za njih," dodao je Najwa.

Fotografije slavlja marokanskih navijača dolaze i s ulica Amsterdama, Milana, Torina, Bruxellesa i drugih europskih gradova.

Ovo je šesti nastup Maroka na Svjetskim prvenstvima, a do sada je najbolji plasman postigao 1986. godine izborivši plasman u osminu finala u kojem su ispali od Njemačke.

Sada ih u četvrtfinalu očekuje Portugal koji je deklasirao Švicarsku sa 6-1.


Slavlje na ulicama Maroka, Barcelone, Madrida, Londona...

Raspoloženi Marokanci izašli su na ulice Londona nakon što je njihova nogometna reprezentacija senzacionalno trijumfirala nad Španjolskom u osmini finala Svjetskog prvenstva u Katru, boljim izvođenjem jedanaesteraca (3:0).

Navijači su palili baklje na Edgware Roadu, slavili su kao da su osvojili prvenstvo, ali imali su razloga za to jer je momčad sa sjevera Afrike izborila plasman u četvrtfinale po prvi put u povijesti. Videozapisi objavljeni na društvenim mrežama pokazuju oduševljene navijače kako izlaze na prometnu ulicu zapadnog Londona ovijene marokanskim zastavama.

image
PAU BARRENA Afp

Neki su trubili automobilima, dok su drugi viđeni kako plešu držeći baklje – igrom slučaja boje zastave zemlje. Obožavatelji su se okupili i na Piccadilly Circusu te uz Oxford Street u središtu Londona, a sve neki od njih odlučili su dašak atmosfere podijeliti na svojim Twitter profilima.

Slavlje je bilo puno veće u Maroku gdje je gomila navijača snimljena kako se okupljaju u glavnom gradu Rabatu i pale baklje. Druge snimke prikazuju navijače kako plešu i skandiraju u kafićima ogrnuti marokanskom zastavom. Slično je bilo u Španjolskoj gdje su marokanski navijači viđeni kako skandiraju na madridskom trgu Puerta del Sol i u četvrti Las Ramblas u Barceloni. Dodajmo kako je Maroko postao tek četvrta afrička nacija koja je stigla do četvrtfinala turnira, 12 godina nakon što je to uspjelo Gani u Južnoj Africi. Prije njih Senegal je stigao među osam najboljih reprezentacija 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, a Kamerun 1990. u Italiji.

"Borili smo se i usrećili marokanski narod, ispisali smo povijest i Maroko to zaslužuje, marokanski narod nas je ujedinio na terenu", rekao je trener Walid Regragui za Bein Sports.

image
VALERY HACHE Afp

Međutim, nije sve tako bajno bilo prije utakmice sa Španjolcima. Ispred stadiona Education City na kojemu se igrao susret osmine finala, policija je imala nekoliko intervencija pokušavajući spriječiti ulazak marokanskih navijača na stadion.

Između njih i snaga sigurnosti vodile su se žestoke rasprave oko toga smiju li ili ne proći kroz perimetarska vrata i krenuti prema ulazima za gledatelje. Na kraju je situacija smirena, a kasnije su svi zajedno slavili pobjedu svojih pulena.

Linker
29. travanj 2024 13:04