Nogometni stadion Lusail

 CROPIX
SN NA POPRIŠTU FINALA

Pogledajte kako danas izgleda središnje mjesto SP-a: ‘Pazit ćemo da se izbornici i igrači ne bune...‘

Vaš izvjestitelj obišao je stadion Lusail Iconic, središnje mjesto SP-a u Kataru 2022. godine
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. travanj 2022. 14:35

Stadion Lusail Iconic središnje je mjesto Svjetskog prvenstva. Lokacija finala, po jednog polufinala, četvrtfinala, susreta osmine finala, dvije utakmice Brazila..., ukupno deset dvoboja. FIFA je organizirala posjet za novinare koji su bili akreditirani za ždrijeb Mundijala, nas dvjestotinjak, računajući i kamermane i fotoreportere, a ugostio nas je Tamim El Abed, projekt menadžer.

Govorio je o izgradnji, karakteristikama i budućnosti objekta koji izgledom poštuje arapsko naslijeđe, a tehnologijom je duboko u 21. stoljeću. Iako, za razliku od američkih arena, nema u sredini onaj golemi semafor dostupan gledateljima sa sve četiri strane. To Katarani nisu radili…

Nakon što je pričao o glavnim značajkama, bio je spreman dati i individualan intervju. Za njega je to bila sesija od dva sata, a posebno za Sportske novosti rekao je:

- Hrvatska reprezentacija jako mi je draga. Ona je simbol za dobar nogomet i veliku požrtvovnost. Uvijek se radujem kad mogu pogledati utakmicu Hrvatske - bila mu je prva reakcija kad smo se predstavili.

Izračun svjetlosti

Travnjak Lusaila se posebno osvjetljava. Francuska tvrtka izgradila je projekt koliko točno treba na kojem mjestu svjetla i navodnjavanja da bi trava rasla i održavala se. U Dohi održavati travnjak na visokoj razini nije lak posao.

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić žalio se na prejaku klimu na Education Cityju za vrijeme utakmica sa Slovenijom i Bugarskom.

- I na Lusailu je klima vrhunska, ali pazit ćemo da bude točno po mjeri, da se izbornici i igrači ne bune. Imamo hlađenje i dolje na terenu i gore na tribinama. Stadion je prilično zatvoren, pa će zrak biti ugodan i za igrače i za gledatelje. Vjerujem da će se igrati izvrstan nogomet.

Završili su stadion u zadnji čas…

- Bile su planirane prijateljske utakmice, ali do sada nisu odigrane. Mislim da ćemo imati dvije u lipnju kako bismo isprobali je li sve u redu. Vjerujem da će biti. Kako sam ja navijač Liverpool, volio bih da nam ovdje zaigra Senegal zbog Sadija Manea – nasmijao se El Abed.

image

Tamim El Abed

Dražen Antolić

Pitali smo ga koga bi htio vidjeti u finalu.

- Katar! Svakako Katar.

I koga još?

- Joj, to vam ne smije reći. Moram biti korektan prema svima.

Vi ste Katarac?

- Rođen sam u Palestini, ali od 15. godine živim u Dohi. Školovao sam se u Engleskoj. Eto, rado bih da u finalu bude i Engleska.

I Senegal zbog Manea?

- Naravno, i Senegal, ali nisam siguran hoće li moći. U finalu bi mogla biti i Hrvatska, zašto ne? Kako ste iz Hrvatske, kazat ću vam da sam nedavno razgovarao s Davorom Šukerom, prisjetili smo se njegovog sjajnog gola lobom koji je zabio Peteru Schmeichelu na Europskom prvenstvu 1992. ili 1996. godine.

Bilo je 1996. u Engleskoj.

- To je jedan od najboljih pogodaka koje sam vidio u svojoj mladosti. Šuker je pokazao kakav je majstor, a Hrvatska je tako nastavila. Nisam je stavio u subjektivne favorite, no Hrvatska može ponovno do finala. Ne bi ne to čudilo. Generalno, bit će svi uvjeti da se igra jako dobar nogomet.

Malo takvih

Kako će biti navijačima ovdje?

- Odlično. Ja sam i Brazilu bio vođa inženjera koji su projektirali Fan zone na tamošnje Svjetsko prvenstvo. Znate da je u njima bilo sve izvrsno i veselo. Ovdje je drugačije jer mnogo će se ljudi naći na istom mjestu. Dio stadiona ima metro, tako i Lusail, a do svih će voziti busevi. Na dan utakmice morat ćemo na Lusailu primiti stotinu tisuća ljudi. Tribine imaju kapacitet oko 85 tisuća, a barem 15 tisuća bit će svih ostalih, od osiguranja do drugih djelatnika. Gledatelji će imati komfor.

image
AFP

Morali ste napraviti stadion za 80 tisuća mjesta jer to je uvjet FIFA-e za finale…

- Mi smo i prebacili, na kraju ima oko 85 tisuća, ali bit će zajamčenih barem 80, ako se dio oduzme ih nekih razloga, komfora ili sigurnosti.

Prije toga govorio je i o tonama čelika, o kubicima betona, o ozvučenju i ostalim građevinskim aspektima, a i ovdje su prste imali Kinezi kao jedan od graditelja i ulagača. Nakon SP-a ostat će stadion, ali bitno manji. Po nekim izvorima tek za 20 tisuća gledatelja, iako je on kazao:

- Skinut će se veliki dio tribina, no ostat će za razne događaje tako i sportske. Ideja je da bude za oko 40-45 tisuća gledatelja, na njemu bi se mogle igrati nogometne klupske utakmice. Ili možda za 20 tisuća, to će se još vidjeti. No, uredit ćemo stadionski dio za restorane, kafiće i sportske sadržaje. Bitno mi je što je FIFA zadovoljna, kažu da je za ovu razinu, veličinu od 80 tisuća mjesta, to jedan od boljih stadiona u svijetu. Da je malo takvih.

image
AFP

Krov je od čelika, on je bitniji za zadržavanje rashlađenog zraka, nego kao zaštita od kiše jer u Kataru je to rijetka pojava. O primjedbama međunarodnih organizacija za nehuman odnos prema radnicima koji su gradili i ovaj i druge stadione, te za veliki broj stradalih, bio je diplomatski distanciran:

- To spada u političke teme. Mi smo s građevinske strane sve radili na najvišoj razini što se tiče primjene tehnologija i načina grada.

Linker
28. rujan 2024 23:28