Tajon Buchanan je, naravno, iz Bramptona

 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
SEDAM OPASNIH

Ljudi iz grada za koji u Hrvatskoj nitko nije čuo najveća su prijetnja Vatrenima: ‘Vrlo smo posebni‘

Hrvatska će u nedjelju u 17 sati igrati protiv Kanade i tražiti vrlo važnu pobjedu na SP-u
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. studeni 2022. 22:18

Godine 1986. se dogodila nuklearna katastrofa u Černobilu, elektrani koja se tada zvala Lenjin, u tada još SSSR. Iznad neba Floride, malo nakon polijetanja, eksplodirao je američki svemirski raketoplan Challenger. Grad Zagreb je, pripremajući za Univerzijadu, uređivao središnji gradski trg koji tada još nije imao bana i njegovog konja, ali baš je te godine ondje otkopan Manduševac. Iste je godine, u istom gradu, oformljena navijačka skupina BBB.

Iste te godine je Kanada, prvi, a do Katara i jedini put igrala na SP u nogometu. To je bilo u Meksiku. Izgubili su sve tri utakmice u skupini i otišli doma. Nema veze jer u njihovoj domovini, nitko osim rodbine nogometaša, nije ni znao da oni postoje, da nešto igraju, da su negdje bili. Onda dakako nisu znali ni da su izgubili. Nema štete!

U protekla gotovo četiri desetljeća puno se toga promijenilo za nogometnu reprezentaciju i državu iz koje ova momčad dolazi. Kanadski sastav iz 1986. bio je uglavnom bijeli i europskog podrijetla. Današnja, moderna reprezentacija, poput moderne Kanade, daleko je manje homogena. Dio tog priljeva i to vrlo značajan dolazi s jednog mjesta. Grad se zove Brampton, savezna država Ontario, grad od gotovo 750.000 stanovnika, pola sata vožnje zapadno od Toronta, a prema riječima njegovog gradonačelnika, najraznolikiji je veliki grad u zemlji.

Od 26 kanadskih reprezentativaca na SP 2022., čak sedam ih je rođeno, odraslo ili se razvilo u Bramptonu. Oni uključuju neke od najboljih igrača i veliki su dio razloga zašto je Kanada preskočila Sjedinjene Države i Meksiko u kvalifikacijskoj skupini Sjeverne i Srednje Amerike i Kariba.

Kapetan momčadi, Atiba Hutchinson (30) je iz Bramptona baš kao i veznjak Jonathan Osorio te napadači Tajon Buchanan i Cyle Larin, između ostalih.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

"Opa, što je to u vodi u našem Bramptonu", šali se na glas, za New York Times, Patrick Brown, gradonačelnik Bramptona.

"Ma, to je izvanredno jer mi smo grad od 750.000 stanovnika u zemlji od preko 30 milijuna. Mali smo u odnosu na veličinu zemlje. Dakle, ne jamčimo toliku zastupljenost u nacionalnoj nogometnoj reprezentaciji. Ali govori o nečem vrlo posebnom što je izašlo iz našeg grada."

U biti, nogometaši iz Bramptona na najzorniji način oslikavaju i multietničnost Kanade. Primjerice, roditelji kapetana Kanade, Albe Hutchinsona su iz Trinidada i Tobaga. Osoriovi roditelji su emigrirali iz Kolumbije, a Larin je podrijetlom s Jamajke. Inače, prema kanadskom popisu stanovništva, gotovo 80 posto stanovništva Bramptona 2021. nisu bijelci. Brampton u Kanadi ima još i nadimak "cvjetni grad" zbog silnog zelenila i cvijeća, ali mogao bi se nazivati i sportski grad. I da, nisu nogometaši baš najpoznatiji sportaši iz Bramptona. Nisu zapravo uopće poznati.

Sigurno ste čuli za Miloša Raonića. Kanadski tenisač srpskog podrijetla. E, pa on je iz Bramptona. Ili jedan svojedobno u NBA, a vezan uz Hrvatsku. Michael Meeks. Igrao je u KK Zadar dvije godine, od 2002. do 2004., još u starim Jazinama! Ili pak Tristan Thompson koji je osvojio NBA ligu s Clevelandom 2016. Zanimljivost daljnja je da je Hrvata u Kanadi najviše baš u državi Ontario, ali ne i u gradu Bramptonu.

Ondje ili ih nema uopće ili su brojke iznimno malene, a budući da smo poprilično dobro i višedesetljetno povezani s hrvatskom iseljeničkom zajednicom, poglavito u Kanadi, znamo što pišemo. Hrvata je u Ontariju najviše brojkom u Torontu, ali u odnosu na ukupno stanovništvo nekog grada ili naselja, tu je nedvojbeno na vrhu Mississauga pokraj Toronta, pa zatim Hamilton, London i Kitchener, sve nedaleko od Toronta.

Linker
26. travanj 2024 06:36