TOM DUBRAVEC Cropix
KOGA ĆE DALIĆ ODABRATI?

Ovo je rješenje Hrvatske za fizički moćne Kanađane! Livaja ili Petković u napadu i brzanac na desnom krilu

Uvjerljiv je dojam da postavu za drugu utakmicu na SP-u treba osvježiti
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 26. studeni 2022. 14:35

Odmjeravanje s Kanadom neće definirati plasman u grupi u niti jednom epilogu, ali će svakako imati veliki utjecaj na njen rasplet. Bude li i remi, Hrvatska opet ima opciju da pobjedom nad Belgijom ostvari prolaz. Ona, Belgija, na ovom prvenstvu ne djeluje uvjerljiva kao prijašnjih godina. No, osvrnimo se na Kanađane, za koje su odjednom svi spoznali koliko su opasni suparnik. Dok je za širu javnost to logički, manje je razumljivo i ozbiljno da kad se oni koji se bave strukom i analitikom nađu u čudu, šokirani i iznenađeni potencijalima Kanade. Tko je pogledao poneku od čak 12 utakmica koje su oni odigrali do Mundijala jednostavno je mogao prepoznati ono što su malobrojni javno isticali o momčadi Johna Herdmana.

Znaju podbaciti

Jedna utakmica na Mundijalu ne definira moći, niti kad se izgubi ili pobijedi na startu. Zato Kanada, koja jest odigrala dojmljivo na planu “atletskog nogometa” protiv Belgije, ali je utakmicu izgubila (prije svega tehničko-taktičkim propustima), nije baš selekcija simbol najmodernijeg nogometa jer ova Kanada je, između pet ovogodišnjih poraza, upisala i onaj s Kostarikom u kvalifikacijama za SP (0:1), u ožujku, sa suparnikom koji je u otvaranju u Kataru dobio sedam pogodaka od Španjolske. Izgubili su Kanađani i od Hondurasa i Paname, koji nisu baš vrh. Isto tako, Kanada je u 2021. godini, u 14 kvalifikacijskih nastupa, upisala 10 pobjeda i 4 remija. Na Gold Cupu je pobijedila Kostariku 4:1, ali su izgubili od SAD-a i Meksika...

Takvi su dosezi pokazatelji zašto je Kanada 41. na FIFA tablici, dok je Hrvatska trenutačno na 12. mjestu.

Najbolji kad je tenzija

U jednoj je utakmici, dakako, sve moguće, što ovaj Mundijal već odaje (Saudijska Arabija, Japan pa i Maroko). No, logika odnosa u nogometu ukazuje da je kvalitetnija reprezentacija u pravilu u prednosti nad manje snažnim suparnikom. To će se kapitalizirati ako kvalitetna reprezentacija pruži svoj maksimum, a samo u izuzetnim slučajevima može se dogoditi obrnuto. Dakle, u ovom dvoboju, koji je rezultatski otvoren, njegove tijekove prelomit će hrvatski pristup. Prije svega na planu fokusa i kompaktnosti, a potom u ispunjavanju tehničko-taktičkih obveza. Ukoliko Vatreni na jednom od tih faktora ne budu u maksimalnom izdanju, onda bi entuzijazam Kanađana i fizička moć mogli biti odlučni kompenzatori kvalitativne inferiornosti u odnosu na Hrvatsku.

Na planu koncentracije Hrvatska najbolje djeluje kad je u tenziji. Nakon Maroka ona jest u napetosti jer se iz atmosfere velikog očekivanja ozračje sručilo u zonu brige za prolaz. Kad Hrvatska nije napeta, kao prije Maroka, onda ona nerijetko bude ispod svojih razina. Kad je još taktički dvojbena, kao s Marokom, taj se dojam još bistrije vidi.

Tehnički tanji

Na planu kompaktnosti važno je kako će Dalić složiti momčad. Neovisno o blijedosti ofenzive u prvoj utakmici, već je prije bilo vidljivo da Vatrenima nedostaje brzine, one fizičke, kao i one unutar igre. Bez tih sastojaka bit će jako teško ispuniti nužne tehničko-taktičke obveze za pobjedu nad Kanadom. Ona je fizički zbilja dojmljiva, ali su tehnički bitno tanji. Zato je temelj ambicije Vatrenih da budu fizički dovoljnog tonusa da mogu nametnuti svoju tehničku superiornost.

Teško je reći koji će sastav Dalić izvesti, hoće li štogod mijenjati... Iz analitičkog kuta, koji je uvijek samo teorija, uvjerenja smo da će svi naši igrači biti u pristupu maksimalni, te bolji nego s Marokom. Kao i da brojne promjene nisu uputne. No, da bi se nametnuli, treba im referentna točka u napadu, dovoljno čvrsta da sačuva loptu, ali i razigrava suigrače. Ovog trena dva su nam igrača u tom smislu uvjerljivija, i to Petković i Livaja. Možda bi u prvom trenu prednost mogla imati viša “devetka”, ali tijekom utakmice (ili u nekom drugom sustavu) izbornik uvijek može mijenjati (plan B) taktiku. Uz Perišića na lijevoj strani, drugi brzanac bi donio i na desnoj strani dubinu, a za tu opciju nam se Oršić čini najpogodniji. Jer, iako je lijevo uvjerljiviji, Oršić kao dešnjak može dobro funkcionirati desno, a u temelju svega jest da “ostaje” brz igrač. Ne moraju oba krila biti podjednako tehnički super, ali je velika prednost da su oboje prodorni i donose dubinu jer među ostalim razvlače suparničku obranu.

Ulaz među linije

S obzirom na to da Kanada praktično igra samo po bokovima, gdje su moćni fizički, doprinos dva brza krila je važan i defenzivno. To što u sredini Hrvatska ima veliku kvalitetu, a Kanada tamo najmanje napadački funkcionira, dodatno osnažuje tezu da vezni trio ne treba mijenjati, ali da oni trebaju mijenjati svoj stil igre u odnosu na Maroko. Bolje rečeno, vratiti se svojim postavkama, a to je brže kombiniranje i ulaz između linija. Gotovo je sigurno da će za to imati više prostora jer Kanađani to suparniku omogućavaju...

OPCIJA 4-3-3

Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa - Brozović, Modrić, Kovačić - Oršić, Petković, Perišić.

OPCIJA 4-4-2

Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa - Oršić, Brozović, Modrić, Perišić - Petković, Livaja.

OPCIJA 3-5-2

Livaković - Lovren, Šutalo, Gvardiol - Juranović, Brozović, Modrić, Kovačić, Perišić - Petković, Vlašić.

1

šansu imala je Hrvatska na startu protiv Maroka

HRVATSKA U 2022.

PRIJATELJSKA

(Doha, 26/03/22.)

Hrvatska - Slovenija 1:1

PRIJATELJSKA

(Doha, 29/03/22.)

Hrvatska - Bugarska 2:1

LIGA NACIJA

(Osijek, 03/06/22.)

Hrvatska - Austrija 0:3

LIGA NACIJA

(Split, 06/06/22.)

Hrvatska - Francuska 1:1

LIGA NACIJA

(Kopenhagen, 10/06/22.)

Danska - Hrvatska 0:1

LIGA NACIJA

(St. Denis, 13/06/22.)

Francuska - Hrvatska 0:1

LIGA NACIJA

(Zagreb, 22/09/22.)

Hrvatska - Danska 2:1

LIGA NACIJA

(Beč, 25/09/22.)

Austrija - Hrvatska 1:3

PRIJATELJSKA

(Rijad, 16/11/22.)

S. Arabija - Hrvatska 0:1

SVJETSKO PRVENSTVO

(Al Khor, 23/11/22.)

Maroko - Hrvatska 0:0

Linker
23. travanj 2024 21:04