TOM DUBRAVEC Cropix
‘ONI SU BESMRTNI‘

I to smo dočekali! Legendarni njemački centarfor naklonio se našem - mentalitetu: ‘Fantastično!‘

Englezi su nastavili s divljenjem Luki Modriću: ‘Prkosi procesu starenja, izdominirao je Casemira‘
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 09. prosinac 2022. 21:51

Na portalima svih relevantnih svjetskih medija ubrzano se množe tekstovi posvećeni čudesnom pothvatu hrvatske reprezentacije u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Kataru. Brojni novinari, analitičari i stručnjaci diljem svijeta još su se jednom naklonili mentalitetu "vatrenih“, ali i pojedinačnim izvedbama Brune Petkovića, Josipa Juranovića i Luke Modrića.

"Brazilci su trebali doplesati do polufinala u potrazi za još jednom zvijezdom na dresu, ali su njihove nade okončane na najokrutniji način. Nakon što je Neymar postigao pogodak, Titeovi igrači mislili su da su pobijedili, ali je Petković imao druge planove. Izabranici Zlatka Dalića još su jednom pokazali svoju mentalnu snagu i izdržljivost", piše BBC u svom izvještaju i podsjeća da je to tek drugi put u povijesti da je Seleção poražen na jedanaesterce na SP-u (nakon poraza od Francuske u Meksiku 1986.), pa dodaje:

"Hrvatska se vratila. Zaostajali su jedan gol i nisu se prestajali boriti. Zabili su četiri od četiri jedanaesterca - prilično su dobri u ovome. Antony još uvijek nekontrolirano plače".

BBC-ev južnoamerički dopisnik Tim Vickery u svom je komentaru utakmice otišao i korak dalje.

"Ovo je smrt u obitelji. Tako će se u sljedećih nekoliko sati osjećati navijači Brazila. Hrvatska je poslala daleko veću naciju u žalost", ustvrdio je 57-godišnji novinar.

image

Jurgen Klinsmann

Nick Potts/pa Images/profimedia

Nekadašnji njemački reprezentativac Jürgen Klinsmann također se naklonio izvedbi "vatrenih" na Education City stadionu.

- Hrvatska je bila otporna. Mislili smo da je gotovo, ali oni nikada ne odustaju. Njihov mentalitet je fantastičan! - rekao je legendarni centarfor Elfa za BBC, pa se osvrnuo na Brazilce:

- Imao sam osjećaj da tijekom 120 minuta Brazil nije imao ubojiti instinkt da završi ovu utakmicu. Posao nikad nije završen. Shrvani su i ne mogu shvatiti što se dogodilo.

Nijemac je potom istaknuo Petkovićev pogodak kao ključan moment nakon kojeg je psihološka prednost otišla na stranu Dalićeve momčadi.

- Zamah se stvarno promijenio s golom Hrvatske neposredno prije kraja produžetaka. Što vam tada prolazi kroz glavu ako ste brazilski igrač? Uplašite se… Cijela nacija očekuje da prođete, a vi paničarite. Puno ste nervozniji jer nemate vremena za balansiranje.

The Sun u svom izvještaju piše kako se Hrvatska "jednostavno odbila pomiriti sa svojom sudbinom" izjednačivši Petkovićevim golom, te konstatira kako je "to bilo sve što je finalistima iz 2018. trebalo". Britanski tabloid također navodi kako ni "uvođenje Antonyja, Rodryga i Pedra nije moglo izbaciti Hrvatsku jer je Luka Modrić nastavio prkositi procesu starenja još jednom neumornom partijom na sredini terena".

Mirror, s druge strane, piše kako je Modrić izdominirao Casemira na sredini terena, te posebno ističe još jednog hrvatskog junaka.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

"Juranović je zadao Danilu žestoke trenutke, a bio je briljantan i defenzivno. Njegova vruća forma dovela je do toga da je Vinicius izašao iz igre nakon sat vremena“.

Španjolska Marca svoj tekst o hrvatskoj reprezentaciji završava rečenicom "oni su besmrtni", dok je naslov AS-ovog izvješća "Hrvatska pleše, Brazil plače".

"Dalić je najbolju hrvatsku generaciju u povijesti dotjerao do krajnjih granica. Tamo gdje nije stigla sila, stigla je želja. Hrvatska ne proždire, ali izaziva paralizu svojih žrtava. Uspjelo joj je to i s Brazilom", piše madridski list pa zaključuje: "Legenda se nastavlja".

Svoj osvrt na sve viđeno u četvrtfinalnom okršaju Brazila i Hrvatske, dali su, dakako, i mediji najveće južnoameričke zemlje.

"Hrvatska je davala Brazilu malo prostora i uspjela stvoriti igru, posebno na desnoj strani s Juranovićem ili Modrićem. Brazil je pronalazio malo prostora i zaustavljao se na vrataru Livakoviću svih 90 minuta", piše brazilski UOL pa nastavlja:

"Modrić je blistao i određivao ritam. Unatoč produžecima s Japanom, Hrvati nisu pokazivali nikakav fizički umor“.

Drugi brazilski portal, O Globo, piše kako je Petković bio "krvnik za brazilsku momčad i heroj Hrvatske“ i zaključuje da "moderni nogomet traži koncentraciju do kraja".


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST:

"To što Hrvatska kao zemlja radi je van svake pameti - njih dvojica su nadljudi, sreća pa su Hrvati". To je zaključak kojeg je trener Ilija Lončarević rekao u našem Mundocastu nakon veličanstvene pobjede protiv Brazila. Pogledate cijeli Mundocast:

Linker
08. svibanj 2024 13:10