FRANCK FIFE/AFP/PROFIMEDIA Franck Fife/afp/profimedia
ZLATNA ERA

Ancelotti još nikad nije izgubio od Bayerna, a za Luku Modrića ima poseban plan u epskom okršaju na Bernabéu

Odlična atmosfera u Realovu okruženju pred uzvrat s Bavarcima, ali poziva se i na oprez
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 08. svibanj 2024. 09:36

Pojam su veličine i uspješnosti. Ne može biti drugačije kad se pogleda unatrag u bližu i dalju povijest 122 godine Real Madrida. Pedantni kroničari definirali su da je posljednjih 10 godina najuspješnija dekada u povijesti Reala, s 24 trofeja. Prva od “najslavnijih” era bila je ona 1956.-66., kada je generacija Di Stefana, Genta i drugih osvojila 16 trofeja.

Bila je posebna po prvih 6 naslova u pokrenutom Kupu prvaka, te 7 španjolskih primata. No, moderno vrijeme, tvrde analitičari, uz više natjecanja bitno je jače konkurencije te posljedično i težine osvajanja. Zato je Realovih 5 europskih naslova, 4 španjolske lige, 4 UEFA i 4 španjolska super kupa, 5 svjetskih kupova i 2 Kupa Kralja tretirano zlatnim dobom madridskog velikana. U svim podsjećanjima pred uzvratnu utakmicu s Bayernom, odnosno nakon osvajanja ovosezonske titule La Lige, gotovo se najviše tretira Luka Modrić. Simbol tog Reala, koji je riznicu trofeja otvorio 2012. godine, s Joseom Mourinhom, osvojivši Super kup protiv Barcelone, bit će među onima koji će biti u srijedu akter kao i na početku te zlatne ere 2014. Tada je Modrić, s Ancelottijem na klupi, bio jedan od 3-4 najvažnija faktora kojim je Real razmontirao Guardiolin Bayern. Danas je Modrić više alternativa, iako svojom igrom iznova potvrđuje da su brojke (na pragu 39. rođendana) samo broj.

image

Luka Modrić i Marcelo

FRANCK FIFE Afp

- Modrić i Kroos mogu igrati zajedno - kazao je Ancelotti na presici uoči dvoboja s Bavarcima. - Ne gledamo na stvari kako će biti kad ih ne bude bilo tu, nego smo sretni da igraju za nas.

U svom 10. dvoboju s Bayernom (6 s Milanom, 3 s Realom) Carlo Ancelotti sigurno neće koristiti Kroosa i Modrića zajedno, barem ne od starta utakmice. Vjerojatnije je da će Kroos u veznom redu imati za partnera Tchouamenija i Valverdea, moguće Camavingu, dok će iza špica Viniciusa i Rodryga ordinitirati Jude Bellingham. Modrić će sigurno ući u nastavku, jer se vidi da je u dobrom tonusu, fizički svjež a tehničko-taktički ionako je klasa (gotovo) iznad svih...

Za ovakve prilike Španjolci jako vole pozivati se na statistike koje bi poticale optimizam madridista. Tako su naglasili da Carlo Ancelotti niti jednom nije izgubio od Bayerna, te da u 6 utakmica ima pobjede a u 3 je remizirao. Inače, talijanskom stručnjaku je ovo 10. polufinale Lige prvaka...

image

Luka Modrić i Mateo Kovačić

NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Nick Potts/pa Images/profimedia

Može li Ancelotti odnosno Real izgubiti (ispasti) prvi puta od Bayerna u Madridu baš sada, kada razlika u kvaliteti po stručnjacima ide u korist Blancosa?

Na takav epilog, dojam je, nitko ne računa u madridskom okruženju. Daleko od toga da netko podcjenjuje Bayern, štoviše, vidi se iz svake izjave igrača, trenera, članova vodstva kluba, da postoji izuzetan respekt prema Bavarcima. Uostalom u proteklih desetak godina samo je Bayern ponovio naslov u Ligi prvaka (2), pored nezasitnog Reala (5 trofeja). Dodatno je optimizam porastao nakon što su se svi oporavili osim Davida Alabe, pa Carlo Ancelotti sada može računati i na sjajnog golmana Courtoisa te na stopera Militãa, te na Mendyja. Francuski lijevi bek imao je kraću pauzu za razliku od Courtoisa i Militãa koji su praktično propustili cijelu sezonu, pa će on naći svoje mjesto u startnoj postavi. Iako u Madridu vlada uvjerenje da će iz Bayerna doći Davies, Ancelotti je ponovio svoje poštovanje Mendyju.

- Za mene je Mendy najbolji defenzivni lijevi bek na svijetu.

No, nogomet koji Real želi promicati je ofenzivan, pa je pitanje hoće li Perez produžiti ugovor Mendyju. Predsjednik jest sretan što je Ancelotti eliminirao Guardiolu i M. City, ali nije baš oduševljen što se to ostvarilo s klasičnim bunkerom. Kako god, u Realu je ključan faktor rezultat i za sve je pokriće. Zna dobro Ancelotti da Perez ne razmišlja o prolasku u finale, nego računa da će se na Wembleyu 1. lipnja podignuti 15. europska “kanta”. Je li taj optimizam i samopouzdanje Reala možda i najveći protivnik Blancosa u uzvratu s Bavarcima?

image

Carlo Ancelotti, Luka Modrić

DAISUKE NAKASHIMA/AFLO/PROFIMEDIA Daisuke Nakashima/aflo/profimedia

Medijske refleksije često nisu realni odraz onog što se događa unutar momčadi. Ovaj Real je moćan, ali isto tako je i ranjiv, te su toga Ancelotti i igrači i te kako svjesni. Imali su velikih problema i s Leipzigom, u uzvratu u ožujku, iako su imali prednost iz prve utakmice u Njemačkoj (1:0). Uostalom mučili su se opasno i s Bayernom 2018., kada su u uzvratu na Bernabeuu krenuli prednošću iz Munchena (2:1), da bi u Madridu prolaz (2:2) visio do samog kraja. Kao da je uzvrat kod kuće nakon pobjede problematičan za Real, iako tradicija ukazuje da je Blancosima prolaz osiguran kada u uzvratu imaju prednost gostujuće pobjede...

- Moramo priznati da je Bayern u prvoj utakmici bio bolji od nas. To nam mora biti važno upozorenje da nas čeka velika borba da ostvarimo naš cilj, prolazak u finale - kazao je Carlo Ancelotti želeći dodatno mobilizirati snage.

Objektivno gledano Real je bolja momčad, ali ne toliko da bi se mogla opuštenije postaviti pred 78 tisuća gledatelja na vrlo zahtjevnom Bernabeuu. Preveliki je ulog u pitanju i teško je vjerovati da igrači Reala neće biti maksimalno fokusirani i našpanani za ostvarenje 6 finala u posljednjih deset godina. Iako fatalisti ističu kako je zlatna era počela prije deset godina i s eliminacijom Bayerna (1:0, 4:0 u Munchenu), a da bi se moglo dogoditi da bude zaključena s istim suparnikom, nogometno gledano bilo bi to doista veliko iznenađenje...

Linker
08. svibanj 2024 09:36