Hoće li Mandžukić, nakon Juventusova, odjenuti dres još jednog talijanskog velikana, Milana?
 AFP
JEDAN OD KANDIDATA

Navijači oduševljeno čekaju Mandžu: Hrvat pomeo konkurenciju i uskoro stiže uz bok svom velikom idolu?

Velikan sa San Sira u siječnju želi angažirati jednog napadača, a među kandidatima je i Hrvat
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 15. siječanj 2021. 08:42

Otkako je Maurizio Sarri u ljeto 2019. godine obznanio da ga više ne vidi u svojim (Juventusovim) planovima, Mario Mandžukić postao je stalna tema medijskih transfera. To su oni transferi u kojima se kontinuirano nekog igrača seli s jedne na drugu adresu, kako bi se medijska scena održavala “uzbudljivim ekskluzivama”. Logično je da nakon godinu-dvije kontinuiranih papirnatih selidbi onda čak i ozbiljna informacija gubi na snazi. U koje okvire treba onda smjestiti najnoviji val informacija kako je Mandžukić u ozbiljnim planovima AC Milana?

Po našim izvorima točno je da Milan, između brojnih drugih opcija za prijelazni rok, razmatra i kandidaturu hrvatskog napadača.
Nije nikakva tajna da Stefano Pioli vapi za igračkim osvježenjima, jer je Milan u igri na tri fronta, i to Serie A, Kup i Europska liga. S obzirom da ima najmlađi kadar u Italiji, i jedan od najmlađih u ligama Petice za klubove takvih tradicija, trener Milana ima više limita u izborima.

Traže se iskusni

Prvo nastaje kada ozljede, COVID ili kartoni izbace nekog od prvotimaca iz konkurencije. Drugi teret je što mladi igrači, nakon što je Milan prerastao u kandidata za scudetto, sve teže podnose pritisak koji se logično nametnuo porastom ambicija.
Najbolji lijek je, kako je kazao Pioli prije dvostrukog ogleda s Torinom (prvenstvo i Kup unutar nekoliko dana), osnažiti redove s nekoliko iskusnijih igrača, koji će prihvatiti da dolaze kako zbog tehničke kvalitete koju imaju, tako i kao moguća (i) alternativna rješenja.

Gazde kluba, američki fond, ne žele trošiti veliki novac, ali ih je zagolicao efekt, medijski i statusni, kojeg je proizveo ovaj Piolijev Milan. Stoga su ipak prihvatili planove Paola Maldinija i trenera da se ciljano osvježi igrački kadar s još jednim stoperom, veznim igračem i napadačem. Nakon što je dogovoren transfer veznog igrača Torina, Soualiha Meite (26), Pioli je dobio alternativu za Kessieja. Za stopersko mjesto prva je opcija Simakan iz Strasbourga, ali još traju konzultacije koliko će trajati pauza nakon što je prošlog tjedna ozlijedio koljeno i mora na manji zahvat artroskopije. Druga opcija je Tomori iz Chelseaja...

Kada su u pitanju napadači mediji iznose podosta kombinacija, počevši od dva Talijana, Pavolettija i Scamacce, koji se tehnički jako cijene, ali su im cijene ovog trenutka iznad okvira koje bi Amerikanci potrošili. Upravo zato je veliki odjek dobila u medijima kandidatura Marija Mandžukića. U pitanju je, prije svega, provjerena vrijednost, koji se potvrdio na visokim razinama u dominantnom Juventusu pod Allegrijem. Točno je da se u Milanu dvoji je li igrač od 34 i pol godine toliko fizički moćan da bi bez većih teškoća kompenzirao veću pauzu koju je imao po odlasku iz Torina.

Od svibnja 2019. godine, kada je igrao posljednju utakmicu od 90 minuta za Juventus (i to baš protiv Milana u Torinu, 2:1) Mandžukić je odradio tek sedam nastupa za katarski Al Duhail. Tamo je postigao jedan pogodak, i to u azijskoj Ligi prvaka. Određena skepsa, međutim, nije prisutna kod navijača, koji su na jednoj od brojnih anketa (Tuttomercato) iskazali najveće povjerenje upravo hrvatskom nogometašu. Dobio je 48,52% glasova, više od dvostruko u odnosu na Milika (21,54%) i još više od Girouda (17,6%). Treba napomenuti da su to samo želje navijača, jer primjerice, za Milika bi trebalo isplatiti tko zna koliko milijuna eura odštete Napoliju, koji ga ne pušta iako mu ugovor istječe u lipnju.

Još jedan ratnik

Osim što Mario Mandžukić nema odštete, a ima veliko ime, važan je argument njegove kandidature za Milan to što bi, barem prema pisanju talijanskih kolega, prihvatio opciju do lipnja i potom eventualno razgovor za duži boravak u Milanellu.
Mandžukić bi, nedvojbeno, bio veliki dobitak za Piolija i Milan, pogotovo kada nema Ibrahimovića.

Ili kada švedskog asa treba odmoriti, osvježiti, ili i onda kada mladoj momčadi treba uz Ibrahimovića još jedan ratnik koji nikome ne priznaje da je bolji.

Odavno je znano da je Zlatan Ibrahimović bio idol Mandžukiću, kako zbog igre, tako i zbog stila ponašanja, prgavosti i samouvjerenja. Finiširati karijeru uz takvog fantastičnog igrača, i u velikom klubu kao što je Milan, svakako bi bio sjajan okvir Mandžukićevoj sjajnoj karijeri.

Koliko je to realna opcija znati će se vrlo brzo...

162
utakmice odigrao je Mario Mandžukić za Juventus

44
pogotka postigao je hrvatski napadač za Staru damu

89
nastupa skupio je za hrvatsku reprezentaciju (33 gola)

Linker
29. rujan 2024 02:21