Mario Mandžukić bio je prvak Italije s Juventusom, hoće li naslov uzeti i s Milanom?
 Glyn KIRK/AFP
VELIKI TRANSFER 

Mario Mandžukić na pragu Milana, i njegov idol Zlatan Ibrahimović poručio: Dovedite Hrvata!

Navijači su oduševljeni: Njih dvojica i Rebić, imat ćemo tri gladijatora u napadu, bit ćemo prvaci!
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 16. siječanj 2021. 10:34

Čim je otišao u bogati, ali nogometno siromašni svijet Katra odmah je spoznao da se želi vratiti u europski nogomet. Mario Mandžukić imao je 33 godine kada je, silom prilika, prihvatio transfer iz Juventusa u Al Duhail. Realna je pretpostavka da je sjajno zaradio ugovorom u Kataru, ali u tim godinama, i poznavajući karakter srebrnog Vatrenog, još je realnije bilo očekivati da će odmah uvidjeti da i te kako želi igrati ozbiljan europski nogomet.

Mario Mandžukić je formalno od ljeta, iako praktično od proljeća prošle godine, čekao rješenje za nastavak karijere. Imao je mnoštvo ponuda, različitih razina kvalitete, mogao je u Tursku, Rusiju, Njemačku, Belgiju, Englesku, Italiju, Španjolsku, kao što je imao opcije za Japan i SAD. Kako se moglo osluškivati iz njegova okruženja, novac nije bio prioritetan uvjet u vrednovanju ponuda. Ne samo zato što je Mandžukić kroz više od desetljeća igranja u Njemačkoj, Španjolskoj i Italiji, te kratko u Kataru, zaradio za lagodnu cjeloživotnu egzistenciju. Točno je da postoje određene financijske relacije ispod kojih, zbog svojeg renomea, ne bi (i nije) išao, ali je osnov svega bila ponuda kluba koji će mu predstavljati veliki izazov.

Nakon svega, kad se već činilo da Mandžukić takvu opciju ipak neće dočekati, ukazao se AC Milan! Sama činjenica da ga jedan od velikana svjetskog nogometa, koji se mukotrpno pokušava vratiti starom sjaju u talijanskoj nogometnoj hijerarhiji, želi dovesti već je dovoljno snažan motiv da Mario Mandžukić prihvati izazov. I u tom kontekstu, očito, nije problem predstavljala činjenica da bi se ugovor potpisao na pola godine, odnosno do kraja tekuće sezone. U razgovorima koji su se vodili, međutim, istaknuto je da će temeljem učinaka u tih pola godine, u lipnju razgovarati o mogućem produženju suradnje za još godinu dana.

Za igrača od 34 i pol godine, koji godinu i pol dana nije igrao na ozbiljnim razinama nogometa, to je dobar i pravedan dogovor. Unutar kojeg je jasno da bivši hrvatski reprezentativac dolazi u statusu alternative za centarfora, odnosno Zlatana Ibrahimovića. Šveđanin ima 39 godina, načele su ga ozljede i nužno ga je dozirati u nastupima. Kad njega nema u igri Milan je odveć "light" u špici, jer niti Leao, a ni Rebić, nisu odgovarajućeg učinka kao devetke, a bez njih na bokovima Pioli jako puno gubi. Pogotovo što Rebić daje ogroman doprinos presingu, pokrivanju boka i u defenzivi.

U navijačkom okruženju Milana jasno se nazire kako su oduševljeni opcijom Mandžukić. Na društvenim mrežama mnoštvo je memova koji ističu "brutalnost" napadačkog arsenala u kojem bi bili Ibrahimović - Rebić - Mandžukić. Iako je veliko pitanje koliko će se moći poklopiti da su sva trojica istovremeno na terenu, to je opcija koja očito golica navijače. Gladijatori, ratnici, gangsteri i slični nazivi koji ukazuju na fizičku moć i ratnički duh ove trojke prevladavaju u reakcijama javnosti. Što je zanimljivo, podosta navijača Juventusa već čestitaju kolegama iz Milana i ističu kako bi bili sretniji da se njihov ljubimac vratio u Torino...

Prema informacijama insajdera u Milanellu, doznaje se i da je Ibrahimović bio za Mandžukićev dolazak. Logično je da se konzultira čovjeka koji je svojim dolaskom prošle zime inicirao sve iskorake koji su se dogodili, odnosno doprinio da se Milan upusti već sada u borbu za scudetto. Kao što je to učinio prije desetak godina po dolasku iz Barcelone, i kada je na predstavljanju navijačima na Meazzi javno obećao odnosno poručio: došao sam osvojiti scudetto! Naslov je nedostajao 7 godina, i Ibrahimović je bio vidovit, vodio je napad rossonera i na kraju je osvojen 18. scudetto. Od te 2011.godine Milan ne zna što je slavlje naslova, je li deset godina kasnije, uz Ibrahimovića došlo vrijeme da se prekine post?

Mario Mandžukić je uvijek isticao da mu je Ibrahimović idol. Sasvim sigurno to zna i Ibrahimović, koji i inače najviše respektira "nabrijane" tipove, koji imaju gard prgavca i spremni su se "potući" za svoja uvjerenja. No, iznad svega Mandžukić je i provjerena napadačka vrijednost koja će Milanu jako dobro doći da izdrži trku na tri fronta. Jer gdje god je igrao Mandžukić je garantirao dobar prosjek golova i važne doprinose u borbi za trofeje. Milanu upravo to treba ovih pola godine, provjerena vrijednost koja k tome ne iziskuje veliku investiciju. Za Mandžukića se mora izdvojiti samo 6 plaća, a može se profitirati puno više. Isto vrijedi i za igrača, koji dobiva priliku da se izbori za ostanak u velikom klubu, osvoji još trofeja i odradi finalni zamah karijeri kako ona po svojoj veličini zaslužuje.

U iduća dva dana iz Milana bi trebala stići potvrda transfera od onih koji donose konačni sud u kompliciranoj hijerarhiji. No, reakcije okruženja Milana daju naslutiti da bi bilo kontraproduktivno da se taj win-win posao ne zaključi...

Linker
29. rujan 2024 04:16