Goran Mehkek / CROPIX
ISLAND VS. HRVATSKA

Samo Mario Mandžukić i Luka Modrić vrijede više od cijele prve momčadi Islanda

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 14. studeni 2013. 10:26

U normalnim okolnostima i idealnim uvjetima, samo bi neki neobičan slijed okolnosti mogao pomoći Islanđanima da u dvije utakmice izbace Hrvatsku.

Usporedni test Jutarnjeg lista potvrđuje općeprihvaćeno mnijenje da u prethodna tri play-off okršaja za odlazak na veliko natjecanje Hrvatska nikada nije imala lakši posao nego što ga ima sada. Uzme li se u obzir iskustvo, forma i jačina liga u kojima igraju prvotimci, Island ni uz krajnju benevolentnost prema toj reprezentaciji ne bi od 11 pojedinačnih duela iz startnih postava mogao dobiti više od dva.

Vratar na godišnjem

Već i vrijednosti momčadi govore same za sebe. Hrvatska jedanaestorica su gotovo šest puta skuplji od islandske. Štoviše, sâm Luka Modrić i sâm Mario Mandžukić pojedinačno vrijede više nego cijeli Lagerbäckov prvi ešalon. Jasno je da milijuni s etiketa na travnjaku nemaju nikakvu važnost, no i u ostalim parametrima sjevernjaci poprilično kaskaju za “vatrenima”.

Krenimo redom po linijama. Dok je Pletikosa godinama nezamjenjiv kod svakog izbornika, Hannes Halldórsson je tek nedavno postao “jedinica” Islanda, a u usporedbi mu definitvno ne pomaže činjenica da su mu obveze u klubu završile krajem rujna.

Islandski hendikep

Islanđani će u obrani biti hendikepirani na desnom boku, gdje Saevarsson odrađuje suspenziju. Stoperski par im je u kvalifikacijama bio nesigurniji i primio šest pogodaka više, a jedino se Ari Freyr Skúlason može koliko-toliko mjeriti sa Šimunićem (bude li Joe doista na lijevom boku) budući da je mlađi, brži i stalno igra na toj poziciji. Preslika li pak Lovren formu iz Southamptona u ovaj okršaj, Islanđani će morati napadati preko bokova.

U veznoj bi liniji Modrić i Rakitić trebali napraviti veliku prevagu, a Lagerbäck ima samo jednog igrača naviknutog na utakmice najvišeg intenziteta. Riječ je, naravno, o Gylfiju Sigurdssonu, koji je u reprezentaciji dosad obično igrao u povučenijoj ulozi nego u Tottenhamu.

Veznjak “spursa“ poznat je po odličnim slobodnjacima i voli potegnuti iz daljine, što je ujedno i jedina karakteristika u kojoj su Islanđani ravni ili čak bolji od Hrvata. Dalekometne udarce preferiraju i Gunnarsson i Gudmundsson; AZ-ov je veznjak ove sezone to pokazao u nekoliko navrata. Najslabija karika veze je Birkir Bjarnason, koji je u Sampdoriji potpuno ispao iz forme i upitno je hoće li zadržati poziciju na lijevom krilu.

Jaki aduti s klupe

Napad će biti otvoren za promjene jer Olić zbog problema s listom nije siguran za Reykjavik, a “stari lisac” Gudjohnsen ove sezone pokazuje znakove umora. Alternative nisu nimalo slabije, naprotiv. Eduardo je naš najbolji strijelac, a Alfred Finnbogason je prvi golgeter Nizozem-ske, u zadnjoj je utakmici zabio hat-trick i uskoro će vjerojatno u engleski Premiership...

Linker
21. rujan 2024 10:46